SANT ANDREU

A ritme de swing

El Centre Cívic Sant Andreu organitza l'últim dissabte de cada mes una sessió de 'lindy hop' gratuïta a la plaça de Can Fabra

Aquest ball dels anys 40 té cada dia més adeptes

2
Es llegeix en minuts
SILVIA ALBERICH
BARCELONA

L'últim dissabte de cada mes, entre les 11.30 i les 13.30 hores, la plaça de Can Fabra (Segre, 24) es converteix en un improvisat escenari en què es donen cita persones de diferents edats per deixar-se portar per la música i fer els seus primers passos amb una modalitat de ball que està en auge, el lindy hop. Nascut als Estats Units els anys 40, aquest ball és el precursor d'altres que es van fer més famosos com el rock&roll i, després de desaparèixer durant diverses dècades, va ressorgir amb força els anys 90.

El swing és la música que acompanya els passos d'aquest ball desenfadat que s'ha posat molt de moda. A Sant Andreu el lindy hop ha guanyat cada vegada més adeptes gràcies als tallers que el Centre Cívic de Sant Andreu (Gran de Sant Andreu, 111) organitza des del març del 2014. «Vam veure que no estava instaurat al barri i vam decidir posar en marxa uns tallers i unes sessions gratuïtes de ball a l'aire lliure per veure quina acollida tenia. Els veïns han respost molt bé i cada vegada hi ve més gent», explica Cristina Alcalde, dinamitzadora del centre cívic.

Trencar el gel

Una immensa font situada davant de la Biblioteca Can Fabra embelleix la plaça en la qual Aleix Navarro i Marta Requena comencen a ballar i trenquen el gel perquè la resta dels assistents, entre els quals hi ha persones des dels 18 fins més de 70 anys, facin el mateix.

Per a ells, el lindy hop va començar com una afició que va acabar unint-los sentimentalment i els ha portat a ser els professors d'aquesta divertida activitat. «Passejant un dia pel barri, vam entrar al centre cívic i vam proposar fer un taller de lindy hop, ja que nosaltres ballem aquesta modalitat des de fa  quatre o cinc anys. La idea era expandir-lo més enllà de Gràcia i Sants, els nuclis forts de Barcelona», detalla l'Aleix, biòleg de professió. Per a la Marta, que és química, «el lindy hop és contagiós i aporta felicitat perquè és una teràpia emocional i social».

Notícies relacionades

A pocs passos d'ells, Nuria Rosell i Xavier Martorell, veïns de Sant Andreu, ballen a un ritme frenètic. Aquesta parella de trenta anys no s'ha perdut ni una sola sessió des que va començar. El ball ha ampliat la seva vida social. «Aquí s'ha creat un grup d'amics. Quedem sovint i fem altres activitats que se sumen a la del ball», comenta la Nuria.

Abans de les dues sessions de lindy hop previstes per als dies 30 de maig i 27 de juny, aquest divendres 8 de maig, a les set del vespre, hi ha una altra convocatòria al Centre Cívic Sant Andreu amb un concert en directe del grup Artur Regada Swing Quartet.  H