Retribucions del mandat 23-27

Una vintena d’alcaldes cobraran de la Diputació de Barcelona per dedicació exclusiva

Una vintena d’alcaldes cobraran de la Diputació de Barcelona per dedicació exclusiva
5
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una vintena d’alcaldes catalans cobraran com a diputats amb dedicació exclusiva a la Diputació de Barcelona (DIBA) i no a càrrec dels consistoris en els quals són els màxims responsables polítics, en què les retribucions públiques són sensiblement més baixes pels límits legals segons població. Com ha explicat EL PERIÓDICO, l’ens provincial pagarà aquest mandat un 31% més en sous d’electes que el 2019.

En la llista de dedicacions exclusives del 2023, hi ha 21 alcaldes i alcaldesses i 11 regidors amb responsabilitats en governs locals i en l’oposició. Alguns repeteixen del mandat anterior, inclosos líders d’importants municipis, com Lluïsa Moret(PSC), alcaldessa de Sant Boi i presidenta de la Diputació; Marta Farrés (PSC), alcaldessa de Sabadell i vicepresidenta primera de l’organisme; Núria Parlon (PSC), alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, diputada delegada de Relacions Internacionals i Agenda 2030 i presidenta del PSC en l’ens; Xavier García Albiol (PP), alcalde de Badalona i president del grup del PP, i Manu Reyes (PP), alcalde de Castelldefels i que exerceix com a portaveu del PP.

La relació dels 21 alcaldes i les seves retribucions a la DIBA (brutes i amb 14 pagues anuals) es poden consultar en la taula següent.

Les retribucions a càrrec de la DIBA van començar a computar entre el 13 i el 26 de juliol, de manera que els regidors han anat renunciant als sous dels seus ajuntaments, com confirmen diversos consistoris. Igual que passa en les altres administracions, el sou de la DIBA és incompatible amb retribucions a càrrec d’altres administracions públiques. Salvat, això sí, de dietes per assistència.

A títol d’exemple, tot i que el Ple de Badalona va aprovar un sou d’alcalde de 66.765,87 euros bruts anuals, Albiol percebrà 100.137,80 euros a càrrec de la Diputació, la mateixa quantia que Farrés o Parlon; en els consistoris de totes dues es van aprovar sous per a la categoria ‘alcalde’ de 71.199,80 eurosi 60.486 euros bruts anuals respectivament. Moret també cobrarà més (111.781,46 euros bruts anuals) que el que va aprovar el seu consistori per a l’alcaldia: 77.790,86 euros.

Sense control horari

Els alcaldes i diputats provincials, que poden tenir més d’un càrrec, però no més d’un sou, acostumen a renunciar a la retribució local. El canvi d’erari públic és també un alleujament per a consistoris petits, que s’estalvien així una nòmina. Tot i que lògicament ser diputats suposa unes obligacions i càrregues de feina afegides per a aquests alcaldes i regidors, sobretot per als que formen part del govern provincial, la llei no deixa clar a què obliga exactament una «dedicació exclusiva» ni una de «parcial» a la Diputació ni com s’anteposen al deure municipal.

La Diputació respon que no reclama als diputats amb sou que fitxin ni que acreditin un determinat nivell d’activitat a l’òrgan. Al·lega que «la normativa legal vigent no estableix res en aquest sentit». «En tot cas, el millor control és si desenvolupen i compleixen correctament les tasques que tenen assignades», afirma.

Els diputats sí que han de presentar una declaració d’activitats abans de prendre possessió del càrrec, igual que als municipis. La Diputació assenyala que els membres als quals s’han designat responsabilitats revisaran la declaració al setembre per posar al dia el règim d’activitats i retribucions.

Diferència salarial

Consultats per aquest diari, gabinets de diversos alcaldes remarquen que cobrar de la Diputació permet «alliberar» un salari en ajuntaments que no van especialment sobrats de recursos. Malgrat que el Ple de cada consistori aprova les seves pròpies retribucions, totes han de quedar enquadrades en el límit fixat pels Pressupostos Generals de l’Estat, que determina les quanties màximes que els regidors poden percebre en funció dels habitants dels municipis.

D’acord a aquesta regla, els càrrecs electes d’una ciutat de 150.001 a 300.000 habitants tenen limitades les seves remuneracions en 92.928,03 euros anuals, mentre que en una localitat de 5.001 a 10.000 habitants les tenen en 52.272,61 euros. Això suposa que, com menys poblades són les ciutats, més àmplies són les diferències entre els màxims legals dels salaris locals i els que poden percebre a la Diputació.

Així, la diferència d’uns 10.000 euros bruts en el cas d’alcaldes de grans ciutats com Albiol (Badalona), Farrés (Sabadell) i Parlon (Santa Coloma) contrasta amb els gairebé 50.000 euros anuals de distància entre el sou màxim que correspondria a Dionís Guiteras (ERC) com a alcalde de Moià (6.548 habitants), uns 52.272 euros, i el que percep com a vicepresident segon de la Diputació de Barcelona: 100.137 euros.

O si es comparen els sous de grans alcaldes amb el de regidors de petits municipis com Torrelles de Foix (2.557 habitants); el seu alcalde, Sergi Vallès (Impulsem Penedès), percebrà a la Diputació de Barcelona 100.137 euros. La retribució legal màxima per al seu ajuntament segons la llei de pressupostos és de 46.464 euros, uns 53.600 euros anuals més.

Notícies relacionades

La diferència salarial és significativa en el cas de diputats que són regidors, però que cobraran a la Diputació sous assimilables –en alguns casos idèntics– al de certs alcaldes. Eva Baró (ERC), Jordi de la Fuente (Vox) i Maise Balcells (Tot per Terrassa) guanyaran 7.152,70 euros; Xesco Gomar (PSC) i Ramon Bacardit (Junts) obtindran 6.368,35 euros. La Diputació remarca que és així perquè «tenen responsabilitats concretes» a l’òrgan.

A les files d’En Comú Podem, a l’extinent d’alcalde de Barcelona Jordi Martí se li assignen 7.152,70 euros, igual que a l’exalcaldessa de Castelldefels Candela López, mentre que es fixa un sou de 6.368,35 euros a Marc Serra i Aïda Llauradó. Amb tot, els comuns matisen que s’ajustaran al codi ètic que regia per als que van ser regidors de govern a Barcelona en l’etapa d’Ada Colau. Abans de les eleccions, ingressaven 2.439,95 euros nets més un complement de 600 euros. Així mateix, hi ha un alcalde més entre els diputats que s’acullen a dedicació parcial: Jesús Naharro (PSC), alcalde d’Abrera, amb 4.776,26 euros de nòmina.