Sant Cugat dibuixa, de forma virtual, Ca n’Ametller: Un nou barri articulat amb un 50% de vivendes assequibles
‘Sant Cugat del futur’ és l’exposició virtual que, amb el suport de l’AMB, aborda les oportunitats que Ca n’Ametller ofereix en desenvolupament, vivenda, noves infraestructures de mobilitat, entorn verd, participació i qualitat de vida
La web Santcugatdelfutur.cat descobreix Ca n’Ametller amb càpsules audiovisuals amb reflexions dels agents implicats i simulacions 3D
El nou barri Ca n’Ametller pretèn ser el salvavides de Sant Cugat (Vallès Occidental) davant de la crisi de vivenda i demogràfica on, el municipi, es troba submergit des de fa dècades. Aquest dilluns, dia 13 de març, el consistori presenta el nou barri de la ciutat vallesana sota una exposició virtual i el paradigma ‘Sant Cugat del futur’, articulat amb càpsules audiovisuals i amb reflexions dels agents implicats, així com amb simulacions 3D.
Aquest es tracta de l’últim barri que li queda per desenvolupar a la ciutat, el qual ocuparà 60 hectàrees, tindrà 4.000 vivendes i se situarà entre Can Fontanals, Can Cabassa i Can Mates Oest. Ca n’Ametller vol ser el «barri del segle XXI» traçant els «grans reptes actuals»: la crisi de vivenda, els espais verds i el transport públic.
Vivendes assequibles
Ca n’Ametller pretén ser una oportunitat per garantir l’accés del mercat de vivendes, i convertir-se així en un barri amb un 50% de pisos assequibles i amb una estimació de duplicar el lloguer dels joves.
S’ha de recordar que Sant Cugat és el municipi amb els preus més alts de lloguer la regió de l’àrea metropolitana de Barcelona, i es dispara als 1.177,85 euros de mitjana el 2020, mentre que el 2001 era de 704,55, segons dades d’Idescat. Davant aquest panorama, l’alcaldessa de la ciutat vallesana, Mireia Ingla, reivindicava que molts joves es trobaven en la conjuntura de marxar del seu propi municipi, cosa que va traduir la mateixa alcaldessa, com una «expulsió» de molts veïns de la ciutat a causa de les dificultats que suposa accedir al mercat de la vivenda.
Des del consistori manifesten que «Ca n’Ametller és un repte per governar el desenvolupament de la ciutat i d’una zona estratègica per a les comunicacions i el creixement econòmic. El projecte gira entorn de les pautes per garantir un desenvolupament encertat per a l’últim barri de la ciutat a la manera de Sant Cugat».
Paradoxalment, la ciutat vallesana ha triplicat el seu creixement, mentre que l’augment a la resta de Catalunya ha sigut deu vegades menor, segons un estudi encarregat pel consistori a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
Articular el barri amb espais verds és un altre repte posat sobre la taula. En aquest sentit, el torrent de la Guinardera, la continuació del Parc Central i el nou parc urbà a partir de la cobertura de les vies del tren són els tres eixos verds que permeten desenvolupar a Ca n’Ametller com «un model verd» de Sant Cugat. Segons el consistori, aquests eixos tindran una doble funció: d’una banda, «actuar com a espais connectors» i, per l’altra, «ser espais de trobada i oci acompanyats de nous equipaments, teixits residencials i serveis de proximitat». Sant Cugat rema cap a aquesta direcció quan remarca que un dels eixos és ser un «eco barri», així com ser un barri participatiu amb la veu tangible de la ciutadania, d’investigadors, de partits i experts.
«El transport públic serà un pilar primordial»
Un barri amb noves infraestructures de mobilitat i nous espais econòmics. Sant Cugat comptarà amb una nova estació i un intercanviador ferroviari, on confluiran FGC i Rodalies. A més, el nou barri disposarà d’espais pensats per atraure empreses de la «nova economia»: «La nova estació i els nous espais permetran generar més dinamisme econòmic i oportunitats a la ciutat», emfatitzen.
¿Quan serà una realitat?
Encara no hiha calendaris ferms, però tot apunta que el desenvolupament total del barri s’allargarà durant més de quinze anys. De tota manera, el govern municipal està dialogant amb ADIF per negociar un conveni i detallar els terminis i el finançament de l’actuació.
La inauguració de l’exposició web ha comptat amb la intervenció de Juan Carlos Montiel, subdirector general de Barcelona Regional, agència de desenvolupament urbà redactora de l’avenç del planejament de ca n’Ametller, així com dels portaveus municipals Francesc Duch (ERC); Pedro Soler (PSC), Marco Simarro (CUP) i Josep Maria Vallès (Junts). L’acte també ha ofert un diàleg entre la directora de l’Incasòl, Maria Sisternas; el president de FGC, Toni Segarra; i el gerent de l’AMB, Ramon Torra.
Llegeix totes les notícies de Sant Cugat del Vallès a EL PERIÓDICO Sant Cugat
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034