Informe de l’Incasòl
Sant Cugat i Castelldefels, les ciutats metropolitanes amb els lloguers més cars més enllà de BCN
23 dels 36 municipis de l’AMB van registrar un augment dels preus durant el segon trimestre del 2023
Lloguers embogits a Barcelona: menys contractes i 1.123 euros al mes
El preu del lloguer ja puja més a l’àrea metropolitana que a Barcelona
¿Qui pot pagar-se un pis de lloguer a Barcelona?
La pujada del lloguer és un fenomen que, com és de sobres conegut, traspassa les fronteres de Barcelona. De fet, 23 dels 36 municipis de l’àrea metropolitana van registrar un augment dels preus durant el segon trimestre del 2023 respecteals primers tres mesos de l’any, cosa que es tradueix en un creixement de 48,34 euros al mes de mitjana en els contractes firmats.
Les últimes dades divulgades per l’Incasòl revelen que el preu mitjà dels contractes a Barcelona i els seus voltants ha passat de 815,5 euros a principis d’any als 863,84, cosa que situa la conurbació barcelonina per sobre de la mitjana de Catalunya, que, malgrat patir també un increment de preus, es queda en els 830,34 euros.
Com ja és habitual, Sant Cugat del Vallès és el municipi amb un lloguer mitjà més alt entre les urbs de la primera corona metropolitana. Amb 1.269,51 euros al mes de mitjana –i malgrat haver baixat respecte al primer trimestre, quan va arribar als 1.332 euros–, Sant Cugat és l’única ciutat que manté xifres superiors a Barcelona (1.123,56 euros al mes), d’entre les localitats que integren l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).
El podi dels municipis amb el lloguer més car el completa Castelldefels, on el preu dels contractes en el segon trimestre va escalar fins als 1.114,86 euros. A més, quatre localitats més es col·loquen per sobre dels 1.000 euros de mitjana: Sant Just Desvern (1.109,63), Tiana (1.069), Esplugues de Llobregat (1.057,98) i Begues (1.054,5).
Si es comparen les xifres amb les del segon trimestre del 2022, la tendència alcista general queda encara més reforçada. I és que d’entre aquestes set ciutats, tan sols els preus de Sant Just han caigut –en el segon trimestre del 2022 va arribar a ser de 1.215 euros–. Així, destaquen les pujades de Barcelona, Begues i Esplugues, totes aquestes amb xifres inferiors als 1.000 euros fa un any.
La ‘taca d’oli’ metropolitana
Una anàlisi feta per aquest diari fa just un any reflectia que, en l’últim lustre –entre el 2017 i el 2022–, en gairebé la meitat dels municipis de l’àrea metropolitana el preu dels arrendaments s’havia incrementat ja més que a Barcelona en els últims cinc anys –percentualment parlant–. Una situació a què cal afegir que la proporció de renda destinada a lloguer a la conurbació barcelonina és la més alta de la Unió Europea, segons explicava llavors l’Observatori Metropolità de l’Habitatge.
Sergio Porcel, responsable de Cohesió Urbana del llavors IERMB –predecessor de l’actual Institut Metròpoli–, corroborava llavors que «les dificultats per accedir al lloguer s’estan efectivament estenent a les dues corones metropolitanes». Segons el parer de Porcel, es tracta d’«una tendència molt preocupant» perquè en moltes de les ciutats metropolitanes «les rendes són més baixes que a Barcelona, factor que agreuja la pobresa».
Notícies relacionadesDavant aquest panorama d’escalada generalitzada de preus, la consellera de Territori, Ester Capella, ha reclamat aquest dilluns al Govern central que apliqui la llei de vivenda i que permeti a Catalunya regular els lloguers. A més, Capella ha insistit en la falta d’un parc de vivenda pública, fetque permetria a les administracions influir en el mercat de la vivenda de forma més efectiva. Un dèficit de domicilis públics que, no obstant, es repeteix al llarg del territori espanyol.
I és que aquest tipus de vivenda suposa al voltant de l’1,6% del total de llars, el mateix percentatge que hi ha a Espanya de pisos turístics respecte al parc total de vivendes principals, segons les dades de l’últim informe anual del Banc d’Espanya.
Els lloguers a la segona corona metropolitana
Si ampliem el focus una mica més, veiem que la regió metropolitana va assolir en el segon trimestre del 2023 –incloent-hi aquí també Barcelona i les urbs de la seva conurbació més immediata– un preu de lloguer rècord: 950,75 euros al mes, segons les recents dades de l’Incasòl. De fet, a la majoria de les grans urbs de l’anomenada ‘segona corona metropolitana’ el preu dels contractes també va pujar lleugerament entre el primer i el segon trimestre de l’any.
Terrassa és la gran urbs d’aquesta segona corona que va experimentar una pujada més gran: de 23,33 euros entre els dos trimestres. D’aquesta manera, els egarencs han passat de pagar 668,64 euros a pagar-ne 691,98. A la cocapital vallesana la segueix Rubí, que va constatar un augment de 14,50 euros: en el primer trimestre, els inquilins pagaven 702,17 euros de lloguer, mentre que en el segon n’han pagat 716,67. Darrere se situa Mataró,amb un increment de 13,19 euros entre els dos trimestres –fins als 741,40–.
No obstant, no en totes les grans ciutats de la regió metropolitana el preu pujat. A l’altra cara de la moneda, es troba Mollet del Vallès. És el municipi on més han caigut els preus, amb una diferència de 39 euros entre els dos trimestres. En aquest sentit, els contractes de lloguer a Mollet han passat dels 712,08 euros mensuals als 674,01.
Respecte a Sabadell, els preus s’han contingut, i s’han quedat pràcticament igual d’un trimestre a l’altre; i és que els contractes han pujat un euro i mig de mitjana –els sabadellencs han passat de pagar 737,21 a 738,72 euros–. Amb tot, els contractes de vivenda s’han reduït a les grans urbs de la segona corona metropolitana. Entre d’altres, destaca Terrassa, on hi ha hagut 108 contractes menys –de 1.121 a 1.013–.
Incasòl Vivenda Barcelona Urbanisme Sant Cugat Vivenda social Castelldefels AMB ( Àrea Metropolitana de Barcelona )
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034