Possible modificació urbanística
Sant Cugat es proposa limitar l’auge dels ‘colivings’ que «expulsen veïns de la ciutat»
zentauroepp36922384 alquiler alquileres170602215323 /
L’actual problemàtica de vivenda i els constants increments de preus de lloguers són un problema per a molts veïns que afronten altes rendes. En aquest escenari, se li ha d’afegir el fenomen dels ‘colivings’ i de com afecta directament els veïns de grans urbs catalanes, com és el cas de Sant Cugat.
L’Ajuntament de la ciutat treballa per «frenar l’auge d’un model de vivenda imposat per la gran immobiliàriaNova Finca, que expulsa famílies de Sant Cugat de la seva ciutat».
Així ho explica el regidor de vivenda, Francesc Duch (ERC), a aquest diari, qui assegura que l’Ajuntament de Sant Cugat és «conscient de la situació de moltes famílies de la ciutat» que es veuen afectades pel moviment de fitxa que recentment ha anunciat de manera silenciosa l’empresa Nova Finca, deixant de renovar contractes a inquilins per restaurar l’edifici de bloc de pisos i reconvertir-lo en habitacions individuals.
Nova Finca disposa d’un total de 28 edificis a Sant Cugat i ja ha anunciat, a través de la seva pàgina web –Sendia Coliving– la construcció de ‘colivings’ als barris de l’Eixample, Can Ganxet, Coll Favà i el Monestir. Així, des de fa mesos va deixar de renovar els seus contractes a poc a poc, tal com avançava el diari ‘ARA’, dient que volien fer un ‘coliving’ a Can Ganxet com a prova pilot.
L’Ajuntament el qualifica com un «canvi de vivenda que perjudica les famílies de Sant Cugat», el que eren pisos familiars passaran a ser habitacions individuals, de les quals els seus inquilins disposaran de serveis generals: piscina, cuina, serveis de neteja.
D’aquesta manera, conviden els seus futurs clients a sumar-se a aquest model de vivenda que qualifiquen com «la trobada de l’equilibri perfecte entre la convivència i la individualitat», una cosa que queda lluny de «les necessitats de les famílies que actualment viuen (o fins ara ho feien) als pisos», segons asseguren des del Sindicat de Llogateres de Sant Cugat.
L’Ajuntament estudia frenar-ho
L’Ajuntament estudia frenar-hoAquest mateix dilluns, dia 30 d’octubre, es van reunir el regidor de Vivenda, Francesc Duch (ERC), el regidor d’Urbanisme i Medi Ambient, Àngel Pedrós (Junts), junt amb tres veïns afectats amb objectiu posar a sobre la taula diferents maneres per aturar aquest fenomen. L’executiu local té per objectiu frenar el modus operandi de la immobiliària a través d’una «possible modificació de l’ordenança d’urbanisme o altres fórmules en les quals actualment estan treballant», tal com es va fer l’abril del 2021 per limitar els pisos turístics a través d’una modificació del Pla General Metropolità (PGM), tot i que segons detalla Duch «les actuals propostes s’han de madurar i concretar els detalls tècnics que suposaria».
De tota manera, el regidor puntualitza que l’Ajuntament no està en contra dels ‘colivings’, però sí de l’«expulsió de les famílies de Sant Cugat».
Cada vegada més afectats
Actualment, es comptabilitzen uns 100 veïns ja afectats, 60 s’han posat en contacte amb el Sindicat de Llogateres de Sant Cugat, tot i que per al Sindicat la xifra «no és representativa», ja que «sabem que en vindran molts més. Això és l’inici. Sabem que la situació s’allargarà, potser són anys», detalla. Es preveu, que com a mínim, aquesta jugada acabi afectant un total de 300 veïns.
Un veí afectat i membre del Sindicat, que prefereix mantenir l’anonimat, explica a aquest diari que cada vegada seran més els afectats i que lentament se n’adonaran. A tall d’exemple, explica que en una escala la mateixa empresa ha posat, fa uns dies, un repartidor de wifi, «una cosa anòmala», però que ell mateix reflexiona que «dona una pista per saber que aquestes vivendes també seran convertides en habitacions, una vegada se’ls acabi el contracte». «Ja no és únicament un augment de preus, sinó també un canvi de model que expulsa directament els veïns», denuncia.
Des del Sindicat de Llogeteres expliquen a aquest diari que de manera imminent s’encendrà una campanya contra Nova Finca que es preveu amb grans manifestacions per denunciar «aquesta carrera d’especulació i guany privat en una situació general de falta de vivenda de lloguer i de lloguer».
Altes rendes
Sant Cugat es troba al podi de les ciutats más riques de Catalunya (tercera posició) i en el de les rendes més altes de lloguer (cinquena posició amb 1.269,51 euros al mes en el segon trimestre del 2023, segons les últimes dades de l’Incasòl). De tota manera, més enllà d’aquest rànquing, la realitat de molts veïns de Sant Cugat, amb recalcament en els joves, no poden pagar el lloguer, «per la qual cosa es veuen forçats a marxar de la ciutat».
Notícies relacionadesAixí ho apuntaven des de l’anterior govern els que van presentar un nou barri a la ciutat per aturar l’expulsió dels joves de Sant Cugat, un projecte, que es donarà continuïtat segons va apuntar el nou alcalde, Josep Maria Vallès (Junts), en roda de premsa.
Llegeix totes les notícies de Sant Cugat del Vallès a EL PERIÓDICO Sant Cugat
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034