La lectura de llibres en català segueix creixent
El 87% dels lectors llegeixen en alguna ocasió títols en llengua catalana, però només és la llengua més habitual per al 26%
fcasals5978137 barcelona 07 03 2007 ambiente en la carpa de la 25160418171712 /
Com ha demostrat el debat al voltant de l'estat de salut del català i el seu hipotètic estatus d'oficialitat, les dades sobre l'ús de la llengua poden analitzar-se sempre com un got semibuit o semiple. I per l'opció del semiple, i pujant, s'ha inclinat el conseller de Cultura, Santi Vila, a l'hora d'analitzar l'estudi sobre els hàbits de lectura i compra de llibres a Catalunya que ha presentat avui en companyia dels presidents dels gremis d'editors i llibreters, Antoni Daura i Patrici Ticsis. Segons l'enquesta, en els últims anys ha augmentat progressivament el nombre de lectors que tenen el català com la seva llengua més habitual de lectura (del 21,2% de l'any 2011 al 26,4% de l'any 2015) i ha crescut també el nombre de lectors de llibres, del 62% de l'any 2011 al 66,3% del 2015, a penes dos punts per sota de la mitjana europea (encara que només un 61% llegeix per motius d'oci, i un 52%, una xifra que no ha variat en els últims anys, són lectors freqüents, que llegeixen almenys una vegada a la setmana).
LA LLENGUA MÉS HABITUAL, EL CASTELLÀ
Segons l'enquesta difosa avui, el 71% dels lectors enquestats diuen tenir el castellà com la seva llengua habitual de lectura, mentre que són el 26,4% els que tenen el català com a llengua habitual i el 2,6% declaren ser preferentment lectors en altres llengües. Però aquest indicador només apunta quina és la llengua preferida o més utilitzada. Per veure el got notablement més ben proveït només és necessari tenir en compte que a més d'aquest 26,4% de catalanolectors, un 61% més dels lectors catalans també llegeixen ocasionalment en català. Preguntats per l'idioma de l'últim llibre que han llegit, el 23,9% diu que va ser en llengua catalana (i el 28,1% ha comprat el seu últim llibre en català). Un altre indicador favorable per al progrés de la lectura en català és el de l'edat: els lectors habituals en català només són el 22,8% per sobre dels 55 anys, però arriben al 32,8% entre els 14 i els 34 anys al 54,8% en els menors de 13 anys.
Si no es té en compte el llibre de text (de compra obligatòria i majoritàriament en català) aquestes xifres coincideixen també amb un altre indicador de l'enquesta presentada ahir. Preguntats els lectors sobre quina llengua elegirien si un llibre que volguessin llegir en el seu temps lliure estigués disponible tant en català com en castellà, el 45,1% respon que els seria indiferent, el 36,8% preferirien llegir-lo en castellà i el 18,1% preferirien llegir-lo en català. En resum, i segons mostren totes les xifres: a aquest una mica més del 25% que aconsegueix la lectura en català s'hi arriba gràcies tant al nucli de lectors que té el català com la seva llengua preferida de lectura com a l'alt nombre de castellanolectors que no tenen cap problema a passar-se ocasionalment al català. Les dades de l'estudi d'hàbits coincideixen amb les xifres de vendes del llibre en català, encara que en aquest cas les últimes xifres disponibles són les del 2014, recollides a l'Informe de Comerç Interior de la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya. Aquell any, la facturació del sector del llibre a Catalunya, incloent-hi el llibre de text, va pujar a 454 milions d'euros, dels quals 207 (el 45,5%) van correspondre al llibre en català. No obstant, si ens atenim únicament a la literatura i al llibre infantil i juvenil no escolar, dels 144 milions facturats, 40,9, el 28%, correspon al llibre en català. El mercat, per cert, no acaba de reaccionar: segons l'estudi presentat avui, s'ha recuperat el nombre de compradors de llibres (del 45,1% del 2012 al 47,9% del 2015) però ha disminuït la compra mitjana anual de volums (de 8,4 el 2010 a 7 el 2015).
MIRANT EL GOT MIG BUIT
Notícies relacionadesNo obstant, tots aquests percentatges estan referits al total de la població lectora per interès personal, no acadèmic o laboral. Si considerem el nombre de lectors en llengua catalana sobre el total de la població de Catalunya, les xifres són una mica més decebedores amb les anàlisis més pessimistes sobre el grau de salut del català). El 49% dels catalans no llegeixen llibres per plaer, el 7,68% llegeix, però no en català, el 37,21% llegeix en català només ocasionalment i el 16,10% té el català com la seva llengua de lectura més habitual.
L'estudi d'hàbits de lectura l'elabora anualment l'empresa d'estudis Connecta per encàrrec de la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya. En anys anteriors a l'estudi general s'hi afegia una mostra ampliada a Catalunya (1.200 enquestats) per poder extreure un estudi específic, operació que costejava el Gremi d’Editors en Llengua Catalana. L'any passat, aquest estudi no es va poder realitzar a causa de les dificultats econòmiques del gremi, per la qual cosa no estan disponibles les dades del 2014. Aquest any l'enquesta, amb les dades del 2015, s'ha pogut realitzar de nou gràcies al suport de la Conselleria de Cultura.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"