El dissabte se li posa bé a Sant Jordi
El sol i la suma de compradors de cap de setmana i lectors abarrota els carrers. La saturació de la Rambla de Catalunya desvia riuades de gent al passeig de Gràcia
Tant dubtar, i resulta que el dissabte li va la mar de bé a la diada de Sant Jordi. La suma dels lectors / vianants de la diada, dels compradors de cap de setmana als centres urbans i dels turistes va omplir a vessar els carrers de ciutats i barris. Les cues per demanar firmes van ser més que notables, no van ser menors les d’activitats com les jornades de portes obertes en llocs normalment vetats al ciutadà comú (el Palau de la Generalitat i ajuntaments com el de Barcelona) i les vendes dels llibreters almenys tan bones com les de l’any passat.
Tots contents per la festa. Sobretot, per què enganyar-se, els autors que van aconseguir entrar en la categoria envejada dels més venuts per Sant Jordi. Aquest any, un ajustat grup d’una dotzena d’autors que sobresurten en la llista elaborada pel Gremi de Llibreters de Catalunya (les posicions exactes encara podrien variar quan es recullin les dades definitives): Paula Hawkins i el seu La noia del tren en català i castellà, Víctor Amela i els seus guerrillers carlistes, Sergi Pàmies i el seu barcelonisme excèntric, Marie Kondo i les seves receptes per a una vida ordenada, els contes d’Empar Moliner, el best-seller de Julia Navarro, Risto Mejide i el seu X, un llibre que beu molt dels seus articles a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, les últimes novel·les de Màrius Serra, Eduardo Mendoza, Pep Puig i Almudena Grandes, l’antològica edició completa de 13 Rúe del Percebe de Francisco Ibáñez, Carles Capdevila amb la seva preocupació per l’educació i AuronPlay; un exemple del fenomen dels youtubers amb llibre que tant preocupa a molts. Encara que repassar aquest podi demostra que hi ha un espai per a cada tipus d’interès o exigència lectora, i que totes sumen.
Sumar, el que es diu sumar: la quantitat de vianants que va atapeir el centre de Barcelona, on 860 parades amb permís per vendre llibres sumen una tercera part de les de tot Catalunya, i especialment una perillosament saturada Rambla de Catalunya. L’acord de llibreters i ajuntament per anar actuant amb mà esquerra per retallar progressivament metres a les parades, esponjar àrees de circulació, desplaçar activitat a la Diagonal i a un infrautilitzat passeig de Gràcia i promocionar petits Sant Jordi locals alternatius, com els de Poblenou, Gràcia, Sarrià o el passeig de Sant Joan per al públic familiar, es va quedar a mitges. El Gremi de Llibreters va tornar a irritar-se al veure fins a cinc casetes de partits polítics a la Rambla de Catalunya, quan s’havia acordat desplaçar-les, i la gent va prendre espontàniament la decisió de fugir de l’embotellament en els pitjors moments del dia i assaltar el passeig de Gràcia.
Al matí, l’aglomeració davant la Casa Batlló adornada amb les flors de la fundació Arrels ja va obligar a tallar dos carrils del passeig de Gràcia. I a la tarda, la Guàrdia Urbana va acabar per tallar el passeig entre Gran Via i Aragó, amb la calçada ocupada de facto per milers de ciutadans. Una imatge que fa plantejar a diversos representants del sector del llibre la necessitat de seguir aquesta dinàmica, desplaçar més parades i activitats a aquest passeig i, per què no, fins i tot dedicar a la fira del llibre la calçada que el moviment real de la gent demostra que es podria aprofitar. «S’ha de fer una reflexió serena amb l’Ajuntament de Barcelona», reconeixia ahir a la nit el president del Gremi de Llibreters, Antoni Daura.
LA CARA BONA DE LA PRIMAVERA / El temps també va ajudar (menys a Girona). El temps i les previsions del temps, que potser al vaticinar pluges van dissuadir de fer caps de setmana i al limitar-les després a la tarda va poder animar a assaltar els carrers al matí. I la tardança a arribar dels plugims (a Barcelona a les 19.00 hores, a Manresa a les 20.00 hores, però no a Girona, on va caure un xàfec a les 16.00 hores) van fer allargar la tarda als vianants, quan molts llibreters temien que després del dinar i la migdiada hi hagués una retirada general.
Amb tot, en un any bo les compres de llibres es mantenen a tot drap fins a les vuit o les nou. Ahir, amb pluja i Barça, el Sant Jordi comercial va acabar una o dues hores abans. Aquest és un element més que va fer extremar la prudència al Gremi de Llibreters a l’hora de pronunciar-se sobre si les vendes s’han incrementat sobre els 20 milions llargs d’euros d’un 2015 ja per si mateix de recuperació.
LA INCÒGNITA DE LES VENDES / El matí va ser, segons l’organització professional, «excel·lent». Tots els llibreters consultats estaven convençuts fins a mitja tarda d’haver millorat els resultats de l’any passat. Alguns, com la pròspera llibreria especialitzada Gigamesh, no descartava fins i tot doblar la seva xifra de facturació. «Però fins que tots hàgim tancat caixa jo no tinc clar si hem venut més que l’any passat. Sí que intueixo que com a mínim haurem quedat igual, però no m’atreveixo a dir més», valorava ahir a la nit el president dels llibreters. «Ens diuen que les xifres de la setmana prèvia han sigut molt bones. Però no es pot oblidar que la primera quinzena d’abril va ser dura, i va costar molt arrencar», recordava amb prudència el director editorial del Grup 62, Emili Rosales. En qualsevol cas, fins que els llibreters introdueixin en els seus sistemes interns les vendes de botigues i parades al carrer, i les transmetin al servei de mesurament Libridata del gremi, no es podrà fer una valoració afinada. I aquestes dades no es difondran fins dijous que ve 28 d’abril.
Notícies relacionadesEL DESCOMPTE I EL 2017 / Que les vendes s’avancessin als dies previs en gran part ha generat una de les diverses tensions d’aquest Sant Jordi: la tendència dels llibreters a avançar també l’oferta de descomptes del 10%, limitada inicialment només al dia 23, s’ha topat amb missatges comminatoris enviats des del gremi de llibreters, amb avisos de possibles denúncies.
Però l’any que ve no ens trobarem amb un Sant Jordi en dissabte, sinó en diumenge. I resultarà encara més temptador començar el descompte abans. Així que és imminent un debat en el sector. El president dels llibreters és més aviat contrari, i recorda que «hi haurà un debat» però que s’hi podria plantejar fins i tot la supressió dels descomptes. En canvi, el president del Gremi d’Editors de Catalunya i de la Cambra del Llibre, Patrici Ticsis, es mostra més obert: «Seria raonable obrir un debat per plantejar-se normalitzar pràctiques que pràcticament tot el sector està portant a terme».
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao