RECOMANACIONS PER LA DIADA
Literatura internacional: 29 llibres recomanats per Sant Jordi 2019
Aquesta és la nostra selecció de literatura traduïda per aquesta diada
traducida-collage
LESS / LES TRIFULGUES DE L’ARTHUR LESS. Andrew Sean Greer. AdN / 1984. 18 euros. No és habitual que el premi Pulitzer de literatura distingeixi una novel·la humorística, però així ha sigut en l’última convocatòria. Aquesta narració, no per divertida menys profunda, ha donat a conèixer internacionalment Greer, que ja havia rebut crítiques molt elogioses de John Updike. L’Arthur Less del títol és un home en la cinquantena que davant d’un desengany amorós decideix anar-se’n a donar la volta al món.
CLAUS Y LUCAS / CLAUS I LUCAS. Agota Kristof. Asteroide / Amsterdam. 24,95 euros. És molt difícil sortir indemne de la lectura d’aquesta trilogia que uneix ingenuïtat i una tremenda crueltat al retrat d’uns nens sobrevivents a un conflicte bèl·lic innominat. Els tres relats que componen aquest artefacte literari suposen una canviant, i poc compassiva, mirada a la humanitat. El va escriure en francès una fosca exiliada hongaresa que va treballar tota la seva vida com a rellotgera i avui és un clàssic contemporani.
EL CASO SPARSHOLT. Alan Hollinghurst. Anagrama. 24,90 euros. Una novel·la exquisidament britànica en la qual Hollingshurt intenta reflectir més de mig segle d’història amb una saga familiar a partir de la qual es podrà observar com canvien les actituds i els costums i, sobretot, la moral sexual d’una societat des dels anys 40 fins als nostres dies. Hollinghurst, elegant cronista del que significa ser gai a Anglaterra, teixeix aquí un retrat coral carregat de subtilesa.
TERRA SOMNÀMBULA Mia Couto. Periscopi. 18,50 euros. L’escriptor moçambiquès en llengua portuguesa Mia Couto és el protagonista del pregó de Sant Jordi que cada any organitza l’Ajuntament de Barcelona. Després de l’èxit de ‘Teoria general de l’oblit’ de l’angolès José Eduardo Agualusa, Periscopi rescata una altra de les novel·les africanes fonamentals que fa anys va publicar Alfaguara en castellà. La tradició oral es barreja aquí amb la història de la violència de la guerra en un context màgic.
L’escriptor britànic Julian Barnes /
LA ÚNICA HISTORIA / L’ÚNICA HISTÒRIA. Julian Barnes. Anagrama / Angle. 19,90 euros. El més francès dels escriptors britànics reconstrueix una història d’amor singular, la d’un noi de 19 anys que estableix una relació amb una dona 30 anys més gran que ell. Més enllà de l’anècdota esglaia la tristesa infinita en la qual està embolicada la narració. Paral·lelament, també es pot trobar a les llibreries un altre llibre de Barnes, ‘Con los ojos bien abiertos’, una selecció d’assajos sobre art.
MILKMAN. Anna Burns. AdN. 19 euros. L’últim premi Man Booker és una novel·la duríssima ambientada a la Irlanda del Nord dels anys 40, en el moment més àlgid de les lluites entre catòlics i protestants. La protagonista és una noia de 18 anys que pateix el calculat assetjament d’un home casat que utilitza per a això la pressió social i les lleialtats polítiques per prémer el llaç del seu joc que el lector segueix amb inquietud i terror creixents.
ILUMINADA. Mary Karr. Periférica & Errata Naturae. 24,50 euros;Mary Karr ja va relatar la seva infància a ‘El club de los mentirosos’ (que ara apareix en català), una tragicòmica novel·la autobiogràfica en la qual l’autora retrata la seva peculiar i desestructurada família. Després d’aquest èxit, Karr ha prosseguit per aquesta línia amb ‘Iluminada’, en la qual relata amb el seu habitual humor corrosiu quin és el pòsit que aquells anys van deixar en la seva turbulenta primera joventut.
L’escriptora britànica Maggie O'Farrell /
SIGO AQUÍ / VISC, I VISC, I VISC. Maggie O'Farrell. Asteroide / L’Altra 19,95 euros. Una de les filles de l’escriptora irlandesa, una nena de vuit anys, està exposada a una sèrie de greus al·lèrgies que l’han posat diverses vegades a punt de l’infart. La seva mare li dedica aquest magnífic llibre que ella subtitula 17 frecs personals amb la mort en què l’autora al llarg dels anys i en situacions molt diverses s’ha vist molt a prop d’aquesta possibilitat. El resultat és tan inquietant com commovedor.
ZORRO. Dubravka Ugresic. Impedimenta. 22,80 euros. L’escriptor rus Boris Pilniak va assegurar que la guineu és el déu dels escriptors. Per això l’escriptora croata Dubravka Ugresic, una de les més respectades del seu país, el pren com a símbol d’aquest curiós llibre que es proposa respondre a la pregunta de com neixen les històries i els contes en diversos llocs del planeta. Un bonic joc literari que barreja autoficció, humor i una cuidada erudició literària.
LA NOVELA DE LA COSTA AZUL. Giuseppe Sarafia. Perifèrica. 22,50 euros. Un assaig literari que es pot llegir com una novel·la (i viceversa) i que al seu torn és també una biografia sobre un lloc glamurós i brillant on a començaments del segle XX es van donar cita els personatges més llegendaris de la cultura europea, com Txékhov, Stefan Zweig, Nietzsche, Picasso, Walter Benjamin, Nabokov o Somerset Maugham. Malgrat el que pogués semblar, la Costa Blava era un lloc de descans.
CRUDO. Olivia Laing. Alpha Decay. 17,50 euros. De la periodista i escriptora britànica Olivia Laing coneixíem dos magnífics assajos literaris, ‘El viaje a Echo Spring’ (sobre alcohol i creació) i ‘La ciudad solitaria’ (fruit de la seva estada a Nova York), abans que s’estrenés com a novel·lista amb aquest llibre que ret homenatge a l’escriptora punk Kathy Acker i que ‘The New York Times’ va incloure en la llista dels millors llibres de l’any passat.
/ EFE / JERRY BAUER /
¿QUIÉN TE CREES QUE ERES? / QUI ET PENSES QUE ETS? Alice Munro. Lumen / Club Editor 19,90 / 18,90 euros. Tot i que l’obra de la premi Nobel canadenca està molt ben representada a les nostres llibreries, faltava la recuperació d’aquesta col·lecció de relats primerenca –va ser escrita als anys 70– que alguns han interpretat com una novel·la fragmentària perquè segueix l’evolució de dues dones al llarg de 40 anys amb la precisió psicològica habitual de l’autora.
EL BLUES DE BEALE STREET. James Baldwin. Literatura Random House / 1984 18,90. Tot i que la seva recent adaptació cinematogràfica va passar bastant desapercebuda sense que la pel·lícula s’ho mereixés, sempre és una bona excusa per recuperar aquesta història d’amor entre dos nois que l’escriptor i activista afroamericà va convertir en una paràbola sobre com la solidaritat i els sentiments profunds poden convertir-se en una àncora davant la violència, el racisme, la pobresa i el masclisme.
MANHATTAN BEACH. Jennifer Egan. Salamandra / 1984. 23 euros. La primera novel·la d’Egan des que va rebre el Pulitzer per ‘El tiempo es un canalla’ té al seu centre una heroïna singular, una d’aquestes dones que van accedir a la vida laboral quan els homes van ser reclutats per al conflicte bèl·lic als anys 40. Però també és un retrat de les relacions que aquesta dona manté amb un pare que no acaba de comprendre.
UNA ODISEA. Daniel Mendelssohn. Seix Barral. 20,50 euros. Aquest llibre va sobre l’Odissea, sí la d’Homer, però també com en el clàssic sobre la relació d’un fill i del seu pare. Així l’autor, professor universitari de Filologia Clàssica, relata com un dia el seu pare, un matemàtic jubilat, es va apuntar d’oient a les seves classes sobre el tema sense que li interessés particularment Homer i com més tard tots dos van fer un viatge amb barco d’autoconeixement pel Mediterrani.
L’escriptora nord-americana A. M. Homes /
DÍAS TEMIBLES / DIES TEMIBLES. A. M. Homes. Anagrama / Angle 19,90 euros. En aquests contes es passegen éssers patètics a la recerca de la felicitat passada, gent atabalada per la superficialitat i el consumisme, parelles trencades, amigues que es destrossen entre si. Amb la seva barreja de cruesa, paròdia despietada i visió lleument deformada de la realitat, l’escriptora nord-americana s’ha convertit en una de les retratistes més certeses de com el somni americà s’ha convertit en malson.
UN HOMBRE CON ATRIBUTOS. David Lodge. Impedimenta. 28 euros. Després d’haver retratat Henry James (‘Autor, autor’) des d’un dels seus aspectes més anecdòtics, el teatre, David Lodge, es fixa en H. G. Wells, l’autor de ‘La guerra dels mons’, en funció de les seves relacions amoroses i les seves contradiccions, perquè era un ferm defensor dels drets de la dona i alhora un contumaç faldiller amb no poques amants, una d’elles l’escriptora feminista Rebecca West.
MI AÑO DE DESCANSO Y RELAJACIÓN. Ottessa Mosfegh. Alfaguara. 18,90 euros. L’autora nord-americana d’arrels croates i iranianes es val d’una protagonista depressiva i autocomplaent que ha decidit viure en una espècie d’hibernació gràcies a tota mena de substàncies químiques per fer una àcida crítica a la societat nord-americana actual. Ho fa amb un gran sentit de l’humor i una precisa habilitat per a la frase enginyosa.
LA CARTUJA DE PARMA. Stendhal. Alba. 34 euros. Henri Beyle, en art Stendhal, va escriure la que per a alguns és la seva millor novel·la (honor que es disputa també ‘Rojo y negro’) a París, en un atac de nostàlgia després d’haver sigut cònsol a Itàlia durant anys. Allà va abocar el seu amor per aquest país i la seva admiració per Napoleó. Una magnífica edició de la novel·la en nova traducció de María Teresa Gallego Urrutia i Amaya García Gallego.
FRANÇOIS DELADERRIERE /
LOS COLORES DEL INCENDIO / ELS COLORS DE L’INCENDI. Pierre Lemaitre. Salamandra / Bromera. 19,95 euros. Després de l’obtenció del Goncourt i la gran collita de lectors de ‘Ens veurem allà dalt’, una àcida crítica als interessos econòmics en el rerefons de la primera guerra mundial, l’autor va decidir continuar la seva trilogia històrica amb aquesta novel·la que segueix alguns dels personatges de l’anterior i es planteja com un melodrama a l’estil del Comte de Montecristo amb sofisticada venjança inclosa.
LAS HIJAS DE OTROS HOMBRES. Richard Stern. Siruela. 19,95 euros. Molt admirat per Philip Roth, Richard Stern va ser un autor secret durant molt temps i que igual com John Williams (‘Stoner’), ha sigut reivindicat en els últims temps especialment per aquesta novel·la, de caires autobiogràfics, sobre l’amor d’un madur professor d’universitat amb una de les seves joves alumnes. Tot passa en la dècada dels anys 60 amb la irrupció de la cultura ‘hippy’ que tant canviaria el curs de la història.
EL DON DE LAS PIEDRAS. Jim Crace. Hoja de lata. 18,90 euros. Jim Crace és un magnífic escriptor britànic que mereixeria tenir millor sort lectora, un autèntic escriptor de culte que es fa servir en els més curiosos arguments. En aquesta novel·la, inèdita a Espanya i publicada als 80, es trasllada al paleolític, on un noi que perd un braç en una batalla s’allunya del seu poblat per viure una nova vida i fer multitud de descobriments.
EL RÍO DEL FRANCÉS. Daphne du Maurier. Rara Avis. 21 euros. L’autora de ‘Rebeca’, ‘Posada Jamaica’ i del relat ‘Los pájaros’ (tots portats al cine per Alfred Hitchcock) va ser una supervendes als anys 30 i 40 i una mestra en la dosificació del suspens. En aquesta novel·la històrica, no tan coneguda com les anteriors, enfronta una dona que exerceix una doble vida com a dama de l’alta societat i com a bandolera amb un pirata francès en qui trobarà la seva ànima bessona.
L’autor francès Éric Vuillard. /
14 DE JULIO / 14 DE JULIOL. Éric Vuillard. Tusquets. 17,90 euros. El francès Éric Vuillard es va donar a conèixer internacionalment amb la seva novel·la ‘L’ordre del dia’, una visió microscòpica de com les grans famílies industrials alemanyes es van aliar amb el nazisme en les hores prèvies a la segona guerra mundial, gràcies al qual va guanyar el Goncourt. Aquell èxit li ha servit per recuperar aquest altre llibre, anterior, en què es passeja per un dels grans moments de la història, el dia en què el poble parisenc va decidir prendre la Bastilla.
LEYENDAS DE OTOÑO. Jim Harrison. Errata Naturae. 22,90 euros. De petit, una companya de jocs va atacar Jim Harrison amb una ampolla trencada i el va deixar borni. Potser aquest va ser el moment en què va començar a descreure de la civilització perquè en les seves narracions sempre batega la vella Amèrica dels colonitzadors i l’amor per la naturalesa. De la tercera de les tres històries que reuneix aquest llibre va sorgir la pel·lícula ‘Llegendes de passió’ amb Brad Pitt. El llibre és molt millor.
JUNIO / JUNY. Gerbrand Bakker. Rayo verde / Raig Verd. 22 euros. L’acció gravita al voltant d’un succés que marca els habitants d’un poble i una família a través dels anys. El 1969, la visita de la reina Juliana és un esdeveniment, no només perquè la sobirana se salta el protocol acaricia la galta d’una nena sinó perquè aquesta tindrà un terrible accident. L’escriptor holandès, guanyador del premi IMPAC, és un dels més considerats internacionalment.
CRISTO DE NUEVO CRUCIFICADO / CRIST DE NOU CRUCIFICAT. Nikos Kazantzakis. Acantilado / Club Editor. 26 / 24,95 euros. L’autor de ‘Zorba, el grec’ va ser particularment apreciat durant el franquisme pel rerefons religiós de les seves novel·les (entre les quals, ‘L’última temptació de Crist’, que Scorsese va portar al cine). Acantilado porta una traducció directa del grec de Selma Ancira i Club Editor, la ja mítica de Joan Sales, revisada per Pau Sabaté, que va ser uns dels grans èxits de la precària edició en català dels 60.
Notícies relacionades
LA FOLLIA D’ALMAYER Joseph Conrad. L’Avenç. 18 euros. La primera novel·la de Conrad, l’èxit del qual el va animar a abandonar la seva vida de marí, va ser aquesta història que prefigura alguns dels seus personatges més recordats i més concretament el de Kurtz d’‘El cor de les tenebres’. Almayer, un home que la sort ha foragitat a una illa de l’arxipèlag malai, maquina quimèrics plans per fer fortuna que mai aconsegueix culminar.
CHISTES PARA MILICIANOS / ACUDITS PER A MILICIANS. Mazen Maarouf. Alianza / Navona 15,50 /14,40 euros. Ningú podia imaginar-se que la guerra palestino-israeliana pogués explicar-se amb aquest despreocupat humor negre que es gasta Mazen Maarouf, nascut al Líban de pares palestins exiliats, que a més viu entre Reykjavík i Beirut. Aquests 14 contes desgranen moments quotidians de l’eterna contesa contemplats per la mirada d’un nen amb imaginació desbocada. Ha sigut un dels finalistes del Man Booker d’aquest any.
- La crisi de l'habitatge La Cerdanya esclata contra la pressió immobiliària més agressiva
- Denúncia contra Errejón El dur interrogatori del jutge Carretero a Elisa Mouliaá: «Diu que es va treure el membre viril. ¿Sap vostè per què?"
- L’ús de ‘bots’ va propulsar la cobertura de la propaganda russa sobre l’1-O
- A l’estació del Poblenou Un vigilant de seguretat del metro de Barcelona perd un ull després d’una brutal agressió
- tribunals Laporta es desmarca davant el jutge de l’acusació d’estafa i afirma que l’han implicat per «la seva notorietat»