El dia del llibre i de la rosa
Els llibreters escalfen motors per a un Sant Jordi amb espais segurs als carrers
A Barcelona, la plaça Reial, els jardins del Palau Robert i trams del passeig de Picasso, la Diagonal o la Rambla del Poble Nou podrien acollir ‘fires’ controlades
Les llibreries desconfien de la pandèmia i intentaran que els seus clients hi acudeixin dies abans
Arriba la primavera, els editors preparen les seves novetats i la festivitat de Sant Jordi es torna a situar en l’horitzó com una aspiració poc fiable. La festa del llibre i de la rosa del 2021 té ja models, negatius, en els quals mirar-se: l’any passat, pandèmia obligava, en la seva data habitual, el 23 d’abril, les llibreries estaven tancades i barrades i la celebració es va haver de traslladar al 23 de juliol. Al principi es preveia més ambiciosa, amb una àrea tancada al passeig de Gràcia, però finalment per imperatiu sanitari va acabar sent una festa gens dolenta en vendes però necessàriament descafeïnada tal com manaven les normes del Procicat. Cada llibreria va vendre a l’entrada del seu local o reduint el seu aforament.
A pocs dies de les vacances de Setmana Santa, amb els indicadors epidemiològics en ascens i davant l’amenaça sanitària d’una quarta onada que es podria disparar després de la Setmana Santa, els gremis de Llibreters i d’Editors, principals impulsors a la Cambra del Llibre de la Diada de Sant Jordi, estudien aquests dies tots els escenaris possibles per poder-la celebrar amb seguretat. De fet, seguint les mesures del Procicat –que, de moment, dona llum verda a la festa, tot i que això pot canviar–, cada ajuntament concretarà les regulacions. «Tenim moltes ganes de vendre però el primer és la salut», explica Maria Carme Ferrer, presidenta del Gremi de Llibreters i llibretera, així mateix, de l’Empúries de Girona, que desitja un Sant Jordi en el qual la gent pugui sortir al carrer amb seguretat.
A la Cambra del Llibre ja parteixen de la base que aquest no serà un Sant Jordi «normal», tot i que ambició no li falti. Els projectes que estudien amb l’Ajuntament de Barcelona estan pensats perquè hi hagi el menor risc possible evitant les aglomeracions. Atenint-se a l’experiència del Sant Jordi d’estiu, estan treballant en diversos escenaris possibles, pel que fa a Barcelona. «La nostra intenció –explica Patrici Tixis, president del Gremi d’Editors de Catalunya i, en funcions, de la Federació del Gremi d’Editors d’Espanya– és fugir de les concentracions al carrer que suposen el principal perill sanitari, per això estem estudiant un model de dispersió amb diferents espais segurs i perimetrats a la ciutat, sempre a l’aire lliure, on el públic pugui circular sota control». De moment, s’estudien com a possibles espais ‘firals’ la plaça Reial, els jardins del Palau Robert i alguns trams del passeig de Picasso, de la Diagonal o de la rambla del Poble Nou. Tampoc es descarta tancar algun segment del passeig de Gràcia, en un model molt més reduït i molt diferent del que es plantejava al principi a l’estiu de l’any passat, quan es pretenia concentrar allà estands i firmes.
En una taula a fora
Paral·lelament, i a fi d’esponjar l’afluència de compradors, es preveu que totes les llibreries puguin treure una taula-taulell de llibres al carrer, no només el dia de Sant Jordi sinó també el 21 i el 22 d’abril, i que en aquestes dates els locals tinguin un aforament del 50%. Aquells dies previs el descompte que es realitzaria –prerrogativa del llibreter– seria del 5%, mentre que només el dia 23 seria del 10%.
Capítol a part seran les tradicionals firmes de llibres. Perquè, a més dels autors locals, tot dependrà dels escriptors espanyols de fora de Catalunya que puguin o vulguin desplaçar-se, ja que es descarta la pràctica totalitat dels estrangers.
Notícies relacionadesA l’expectativa i una mica inquiets estan els llibreters, que habitualment en aquestes dates fan les seves compres a partir d’una previsió de vendes que ara com ara és difícil d’establir. Tots en una mesura o altra celebren que sembli que es podrà realitzar la festa, però temen que la situació sanitària trastoqui les expectatives. És el cas de Mariana Sàrrias de la flamant llibreria Byron, que va obrir a finals de l’any passat sense por de la pandèmia: «Intentem encarar-ho amb optimisme i ajustar les nostres propostes a la situació sanitària, on no cap la improvisació», assegura. Més crític es mostra Èric del Arco de Documenta, que aposta per un Sant Jordi de mínims, tal com es va fer finalment a l’estiu, «però no és això el que s’està proposant, això més ambiciós.» També es queixa que no hi hagi encara un clar protocol de com s’ha de situar la parada de llibres, en principi a una distància màxima de 100 metres de la llibreria: «No la podria posar a la porta perquè la vorera és estreta i a la cantonada solen aparcar les motos, una cosa sobre la qual l’ajuntament ha de dictaminar. Tampoc sabré quants llibres puc comprar, ja que també depèn de les firmes d’uns autors que no sé si vindran. En fi, que m’agradaria saber quan sabré de veritat què és el que puc fer».
Més enllà del 23
Qui confessa que les seves compres aquest any seran més mesurades és Xavier Vidal, que diu comprendre l’ambició de la Cambra del Llibre, dins de les possibilitats pandèmiques. A les seves dues llibreries Nollegiu, la del Poblenou i la del Clot, calcula haver adquirit ja un 50% del que adquiria en la vella normalitat. Té la intenció de plantejar una crida a les xarxes socials, un terreny que practica amb molta facilitat, perquè als seus locals es puguin espaiar les compres al màxim, no ja des del 21 d’abril, sinó a partir del 12. I el mateix farà amb les presentacions presencials que es puguin fer des del 12 fins al 20, en les quals els clients puguin emportar-se un llibre dedicat: «Perquè els casos després de Setmana Santa pujaran i, compte, que em sembla bé que s’intenti salvar el sector turístic perquè està fotudíssim. El meu consell és que no vinguin a comprar com bojos el dia 23».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- BADALONA Condemnats dos menors per la violació grupal d’una nena d’11 anys al Màgic
- Crònica rosa El tsunami del cine català
- Puyol es bolca amb Bela en l’últim ball de la llegenda a Barcelona
- Un metge islamòfob i ultra va llançar el cotxe contra la multitud a Magdeburg
- Colòmbia, un procés de pau singular