Propostes per a la diada

Gastronomia: 8 llibres recomanats per a Sant Jordi

  • Un homenatge a Brilat-Savarin, les memòries d’un xef francès, les aventures i desaventures d’un cronista gastronòmic, receptes saludables inspirades en Orient, entre les novetats de la prestatgeria culinària.

Gastronomia: 8 llibres recomanats per a Sant Jordi
3
Es llegeix en minuts

‘Fisiologia del gust del segle XXI’

Luis i Alexis Racionero. elBullibooks. 19,95 €

Obra pòstuma de Luis Racionero, i acabada pel seu fill Alexis, és una obra estranya i tan fora del seu temps que resulta seductora. Jean Anthelme Brillat-Savarin va publicar el 1825 la fonamental ‘Physiologie du gout’ i els Racionero porten el discurs del segle XIX al present, en una mena de manual d’instruccions, i de records i nostàlgies, per a gurmets en construcció.

‘El arte y la ciencia del foodpairing’

Diversos autors. Neo-Cook. 34,20 €

El ‘foodpairing’ és com el Tinder dels aliments: hi ha molècules que els relacionen. Els investigadors Bernard Lahousse (el pioner del mètode), Peter Coucquyt i Johan Langebick prometen 10.000 combinacions de sabors, un nombre esgotador de cites. ¿Per què el kiwi estima l’ostra? Perquè el fruit pelat té una concentració d’aldehid similar al del mol·lusc. Al ‘fill’ de tots dos li van donar un nom: ‘kiwître’.

‘Chef. Francia en la mesa’

Romain Fornell. Planeta Gastro. 28,50 €

Romain Fornell, xef de Caelis i amo de diversos restaurants més, és un cul inquiet que igual planta a la taula una sopa de ceba canònica, un cap sencer de vedella i el delicat i evanescent cub de gel que conté ‘vichyssoise’ i caviar. Memòries infreqüentment sinceres: explica com va aprendre a gestionar la ira i com dels cops de puny va néixer la delicadesa.

‘Today’s special’

‘Today’s special’Diversos autors. Phaidon. 49,95 €

És un llibre en anglès, però val la pena tenir-lo: 20 cuiners consagrats escullen 100 ‘emerging chefs’ del món, tot i que fa molts dies que alguns treuen el cap. Amb biografies i receptes, caldrà tornar a consultar-ho d’aquí uns anys per veure si han encertat. Apuntin a les estrelles locals: Carlota Claver, Maca de Castro, Juan José Marqués Garrido, Amaiur Martínez Ortuzar, Dulce Martínez i Aitor Zabala (a Los Angeles).

‘Oriente’

Meera Sodha. Neo-Cook. 24 €

El vegà i el vegetarià tenen demanda: per la mateixa salut i per la del planeta. El llibre de Meera Sodha parteix d’una premissa: que sigui vegetal no vol dir que sigui avorrit, plasta i depriment. Les espècies són l’alegria –i si són picants, millor– de plats de l’Índia, Singapur, Tailàndia i la Xina. El món és una col o una carbassa, una cosa imperfecta, aplatada i rica.

‘Nadar con atunes y otras aventuras gastronómicas que no siempre salen bien’

Pau Arenós. Debate. 17,90 €

Les tonyines de la portada d’aquest llibre travessen mars, captivadores històries de gent extraordinària (un menjar amb El Langui, uns dies a casa del xef José Andrés...) i visiten llocs on cal anar, o millor, no. També treuen el morro les històries dels plats: ¿l’ensaladilla russa és realment russa? Després d’un llarg pròleg sobre les lliçons no apreses de la pandèmia, comença el viatge, de vegades, cap a l’agradable; de vegades, al catastròfic. 

 

‘Meleta de romer’

Gessamí Caramés. Cossetània. 18,90 €

El subtítol de ‘Les postres de la Gessa’ parlen de proximitat, començant pel nom. Aires de sud, també en el llenguatge, amb el minjar blanc o els corassons, i internacional, amb grans èxits de la pastisseria exuberant, com el ‘carrot cake’ o el ‘New York cheescake’. La seva recepta de flam té mascarpone: a favor.

‘Healthy kitchen’

Notícies relacionades

Xavier Pellicer. Planeta Gastro. 27,95 €

El títol en anglès pot portar a equívocs, tot i que el firma el cuiner Xavier Pellicer, amb el restaurant homònim a Barcelona. Pellicer és un veteraníssim de l’alta cuina, l’exigència de la qual li va deixar empremta, i un caràcter dur, que un canvi d’alimentació va mitigar. Receptes i idees d’una cuina transformadora basada en el vegetal.