Feliç coincidència
Sant Jordi 2022: la brigada ‘negra’ assalta el passeig de Gràcia
Petros Màrkaris, Alicia Giménez Bartlett, Rosa Ribas, Carles Porta, Carlos Zanón, Lorenzo Silva, Noemí Trujillo i Virginia Feito coincideixen per atzar en una de les zones de la superilla del passeig de Gràcia
Abans que caigués la tempesta, quan encara feia sol i un tsunami humà recorria com si la pandèmia no hagués existit mai el passeig de Gràcia –i tot l’invent de la superilla de Sant Jordi–, a pocs metres, a l’altura de Diputació, s’havia concentrat, per un increïble atzar, tota una armada ‘noir’ amb el bolígraf a la mà. Hi havia el veterà Petros Màrkaris, amb 85 anys, firmant sense pausa ‘Quarantena’, nous relats del seu comissari Kharitos. No obstant, l’escriptor grec no s’esperava el que li va dir una dona que se li va acostar i davant la qual se li va congelar el somriure afable. Era la Teresa, arribada de Mallorca. Li demanava que li dediqués un exemplar a la seva companya, Carme, que havia mort de covid i era una gran admiradora seva. Molt carinyo va bolcar en la firma, que el va deixar sense paraules abans que el vent es desencadenés i, després de la primera de les quatre tempestes, la seva escudera de l’editorial li comprés d’urgència una bufanda. No era qüestió de jugar amb la salut.
Colze a colze hi havia Rosa Ribas, amb el seu ‘Lejos’, una novel·la fosca, que no negra, tot i que la barcelonina ja està escrivint una nova entrega de la seva detectivesca família Hernández. A la firma escriu: «Dels llocs més inhòspits poden sortir les millors històries». En aquesta ocasió l’hi ha demanat un altre buscador d’històries, com ella, Lluís Llort, periodista i col·lega escriptor de gènere negre que l’any passat guanyava el I premi Paco Camarasa.
Nesbo, l’escalador
És un Sant Jordi (de pluja) i de retrobament sense mascareta. I per algun escriptor, llegeixi’s Jo Nesbo, també d’escalada, suposem que al final ‘indoor’, ja que a aquesta afició preferida havia de dedicar el noruec el matí abans d’incorporar-se a la tarda a les sessions de firma amb el seu flamant ‘L’home de la gelosia’.
A la mateixa taula de Màrkaris i Ribas hi ha el tàndem Lorenzo Silva i Noemí Trujillo, ella debutant i «feliç», i ell, bregat, davant el seu segon cas junts, ‘La forja de una rebelde’. «Porto 25 anys disfrutant de Sant Jordi, vaig venir per primer cop el 1997, però aquest té un valor especial perquè amb la Noemí és com un debut», comenta el creador de Bevilacqua i Chamorro abans d’agrair un lector que els acompanyi amb els seus nous personatges. Silva, també comissari del Getafe Negro, no treu les manilles, com no ho fa, al seu costat, un altre comissari, el de la BCNegra, Carlos Zanón, que sí que empunya una elegant ploma, negra, com no, per rubricar el seu ‘Love song’ –amb un registre allunyat del policíac–: «Una novel·la que vaig voler que sonés com una cançó sorollosa i sincera», escriu a un lector.
A la dreta de Zanón se senten paraules en grec com ‘efkharîsto’ i ‘parakaló’. I és que un 20% dels de la cua de Màrkaris parlen o entenen una mica el seu idioma, com Ana Mar, que afirma tenir la col·lecció sencera de Kharitos i sempre que l’escriptor ha vingut a Barcelona ha anat a buscar una firma.
Carles Porta, al peu del canó
Notícies relacionadesA l’esquena de Màrkaris, fora de la caseta, fa dues hores que firma sense parar de peu i entre fans el televisiu rei de la crònica negra local, l’autor de ‘Crims’, Carles Porta. «És que Josep Maria Espinàs em va dir en el meu primer Sant Jordi que havíem d’estar drets al costat de la gent, que s’ha de trencar la distància. I això no té preu». És meravellós que la gent et pugui tocar». En les rúbriques de l’autor de ‘Tor’ abunda «Que la llum guanyi a la foscor», en al·lusió al títol del seu últim llibre. Entre els fans, els que el segueixen en els seus podcasts i a TV3 i ara salten als seus llibres, una jove que fa pràctiques com educadora social a la presó de Quatre Camins, o un pare de bessons que als 50 anys li confessa que és la primera vegada que ha tingut l’impuls que un autor li firmi un llibre.
Jove i consagrada
Travessant el carrer enlluerna l’estilós barret d’ala ampla de Virginia Feito, davant el seu exitós debut de suspens psicològic ‘La señora March’. Encara una mica intimidada per la llarga cua que al seu costat té Julia Navarro, avisa: «Sempre escriuré coses fosques». «Però amb humor», remarca somrient. Una mica més amunt hi ha la gran dama negra Alicia Giménez Bartlett. Diu un rotund ‘no’ quan li pregunten si abandonarà Petra Delicado perquè amb ‘La presidenta’ ha presentat una nova sèrie i noves protagonistes, «joves i valencianes». «Estic encara en l’edat de crear», reivindica la valenciana. «M’estressava Sant Jordi, amb tanta gent... Feia cinc anys que no venia, però avui he vist que amb una calamarsada es pot superar».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia