La festa del llibre i de la rosa

Sant Jordi 2023 es preveu amb més múscul que mai

Creixen les firmes, els llibres, els espais i es crea una superilla literària entre travessera de Gràcia i plaça Reial

Sant Jordi 2023 es preveu amb més múscul que mai

Guillem Roset / ACN

3
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

Més llibres. Més espais. Més llocs i més firmes d’autors. L’eslògan de com es perfila Sant Jordi 2023 per la seva entitat organitzadora, la Cambra del Llibre que agrupa a tots els sectors del negoci, fa olor d’ambició. No desmesurada, perquè l’operatiu s’ha calculat perquè la festivitat del llibre i la rosa no mori d’èxit, ofegada per les aglomeracions. Fa unes setmanes ja es va anunciar que es podia preveure una diada que igualés els xifres anteriors a la pandèmia, tant en participació ciutadana com en promoció de la lectura i, per descomptat, en vendes. L’excitació és màxima i només s’ha d’escoltar el president del Gremi de Llibreters, Èric del Arco, descriure la sorpresa que un forà podria viure a Barcelona o en qualsevol altre punt de Catalunya un 23 d’abril: «És un dia en què una ciutat o un poble s’aixeca a les sis del matí. A les set comença el trànsit de furgonetes i camions amb gran moviment de caixes. A les vuit, tot està ple de flors i llibres. A les nou comença a arribar gent de tot arreu i durant 12 hores ininterrompudes no pots imaginar-te més persones buscant el moment per comprar llibres, regalant-los alhora que somriuen, es fan petons i s’abracen, perquè la rosa i el llibre signifiquen afecte. I quan tot això acaba, els equips de neteja, que ningú recorda, entren en acció i a les dotze de la nit no queda el menor rastre de tot el que allà ha passat».

En xifres, aquestes expectatives s’expressen en un augment d’un 11,5% de parades que han passat de ser 287 l’any passat a 320 en aquest. També creix l’espai expositor en un 17% amb 3.294 metres quadrats i, per descomptat, les desitjades firmes que es repartiran en 213 parades, 43 més que l’any passat.

Superilla literària

Superilla literàriaPer portar a la pràctica aquest operatiu, el Sant Jordi barceloní 2023 ha establert, per primera vegada, un eix principal ciutadà que parteix de Gran de Gràcia i arriba pràcticament fins al mar a través de passeig de Gràcia i la Rambla. Així, Gràcia, el barri de la ciutat amb més llibreries per habitant de tot Barcelona, traslladarà les parades que en anys anteriors se situaven més aviat estrets a la plaça de la Vila a la zona per als vianants de Gran de Gràcia, entre Travessera i els Jardinets, alhora que manté el circuit de petites i mitjanes llibreries del districte.

L’any passat es va consolidar passeig de Gràcia com una de les vies principals de Sant Jordi, amb 180 parades, airejant molt més el perímetre que anteriorment havia ocupat la rambla de Catalunya, que queda només per a entitats i roses. En aquesta edició s’han afegit a més dos trams veïns al carrer Còrsega i a la Diagonal.

La novetat és la recuperació postpandèmica de la Rambla, el tradicional espai on va néixer Sant Jordi fa gairebé 100 anys, amb parades, 100, repartides des de Canaletes a la plaça Reial. Tot això sense oblidar altres eixos, com el del passeig de San Joan i passeig de Lluís Companys, que des de fa sis anys està dedicat al llibre infantil, el còmic i la il·lustració, amb molt bona resposta.

Contratemps controlats

Notícies relacionades

El fet que en aquest cas la festa caigui en diumenge i que a més coincideixi amb un partit del Barça contra l’Atlètic de Madrid a primera hora de la tarda són dues petites nuvolades que podrien entelar el dia, però no preocupen excessivament els organitzadors. «L’horari de la jornada és de 9 a 21 hores i per tant quan el partit acabi, a les sis de la tarda, encara hi haurà molt temps per continuar comprant llibres i si el Barça guanya, encara es farà amb més ganes», diu Patrici Tixis, president de la Cambra del Llibre.

Pendents també estan de la meteorologia, fins i tot en una primavera tan seca com aquesta, perquè el temps podria proporcionar un ensurt final. L’any passat per culpa d’un esclafit, un fenomen puntual de vents i pluges torrencials, es van mullar i fer malbé milers de llibres amb pèrdues econòmiques superiors als 14.000 euros. Va ser una lliçó de la que diuen haver après cuidant al detall com s’han de muntar els llocs i protegir els llibres davant les inclemències, a més de situar en diferents punts vials de servei i emergències.