Sant Jordi torna a ser un cop més un oasi

La Cambra del Llibre va confirmar ahir a la nit la venda d’un milió de llibres, un 54% en català, en una diada multitudinària / Ramon Gener, Eduardo Mendoza, Xavi Coral, Eva Baltasar o Javier Castillo, entre els més venuts

Sant Jordi torna a ser un cop més un oasi

JORDI OTIX

4
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquest 23 d’abril, Sant Jordi no va haver d’enfrontar-se al drac de la pluja, a qui ja va vèncer en la tempesta de fa un parell d’anys quan va enterrar la pandèmia. Hi havia temor en el món llibresc després d’algunes pessimistes previsions dels últims dies i després de la que va caure dilluns a Barcelona, però al final només quatre insignificants gotes al centre a l’hora de dinar només van aconseguir refrescar una mica més la baixa temperatura, fins al punt que el Pulitzer Hernán Díaz, un dels diversos autors internacionals que participaven en la seva primera diada, en mànigues de camisa, improvisés la compra d’una armilla embuatada per continuar firmant en condicions.

Començava la festa en dia feiner, el primer després dels dos últims en cap de setmana i dos de pandèmia, i el públic va tornar a sortir massivament als carrers a la recerca de roses i llibres i a passejar entre estands des de primera hora. A Barcelona, la Rambla, recuperada aquest any en la seva totalitat per a l’ocasió, bullia ja com en anys passats.

A la històrica artèria, del palau de la Virreina, on a les 9 del matí se celebrava el tradicional dinar de l’ajuntament amb la foto de l’alcalde, Jaume Collboni, amb els autors, hi van sortir molts d’ells, com Carme Riera, Maria Barbal, Miqui Otero, Care Santos, Marc Pastor o Xavi Coral, bolígrafs en mà, cap a les parades de firmes, el gruix d’ells situats a la superilla del passeig de Gràcia, on la casa Batlló tornava a vestir els balcons de roses.

En una jornada que significa al voltant del 8% de la venda de llibres de tot l’any, representants dels gremis de llibreters i editors auguraven un bon Sant Jordi després de l’augment de vendes registrat aquesta última setmana respecte als mateixos dies de l’any passat, i venint d’un primer quadrimestre millor que el del 2023, en què no hi ha hagut els problemes de distribució de llavors. I la Cambra del Llibre confirmava ahir a la nit la venda d’un milió de llibres, un 54% en català.

Així ho presagiaven també les llargues cues que van tenir alguns dels que van figurar a la llista de tendències de més venuts fins a les sis de la tarda que el Gremi de Llibreters va facilitar a última hora, basada en estimacions provisionals a l’espera d’un rànquing més complet, avui, i del definitiu (dilluns): en ficció en català, Ramon Gener, premioRamon Llull amb el seu Història d’un piano, regalava dedicatòries com "Per una vida plena de música... i de llibres" i anava col·leccionant les històries que li explicaven els lectors. "Tots en tenen alguna relacionada amb un piano o amb un instrument que tenen a casa. Parlar amb ells és el millor de Sant Jordi", explicava feliç sense donar importància a les previsions que ja el col·locaven entre els més venuts.

I després a TV3

Acompanyat de l’absent Joël Dicker amb Un animal salvatge, Xavi Coral, que després de firmar el seu llibre més personal, Aprendre a esquivar les bales ("És la història que van viure els meus avis durant la Guerra Civil, l’exili i la repressió franquista"), no es deslliurava de presentar el Telenotícies Migdia a TV3; Eva Baltasar, amb Ocàs i fascinació; el primer volum del fenomen Blackwater de Michael McDowell, que repeteix posició a la llista en castellà o el supervendes, ja en el seu setè Sant Jordi, Javier Castillo. Va estar tres hores a la mateixa cadira de l’estand de Casa del Llibre al passeig de Gràcia amb una serpentejant cua de lectors que ocupava tota la cantonada amb Aragó, firmant a 100 per hora. "D’aquí no m’aixeco fins que no quedi ningú per firmar. Encara que vingui tot Catalunya", feia broma "encantadíssim" l’autor de thrillers com La chica de nieve, que portava novetat calentona, La grieta del silencio. Impressionant logística: tenia una assistent només per fer els selfies amb els mòbils dels fans.

Gener va firmar al costat d’un altre premi, el Sant Jordi de Jordi Puntí. Compartien estand amb la dama negra Alicia Giménez Bartlett, que hi arribava amb sensació agredolça –trista després de la recent pèrdua del seu marit– però contenta perquè està anant molt bé la seva última novel·la, La mujer fugitiva, de la qual molts li diuen: "¡Aquest final no te’l perdonaré mai!". En una altra cantonada, molt expansiu es donava un bany de masses Juan Gómez-Jurado després de l’estrena de Reina roja a les plataformes.

Notícies relacionades

Totalment dedicat als seus fans va estar un altre dels més sol·licitats, Eduardo Mendoza, fent companyia a la llista de tendències a la novel·la inèdita de Gabriel García Márquez En agosto nos vemos amb Tres enigmas para la Organización. Mendoza va regalar una rosa a la primera lectora del dia que va arribar a la recerca de la seva rúbrica, també va firmar antics exemplars de La ciutat dels prodigis i Sense notícies de Gurb.

Sant Jordi també va esbombar el drac de la precampanya electoral. Entre estands es van deixar veure, entre d’altres, el candidat socialista Salvador Illa, l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero (firmant Crónica de la España que dialoga), el president Pere Aragonès, el popular Alberto Núñez Feijóo, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i el ministre de Cultura, Ernest Urtasun. Com deia l’escriptor Juan Pablo Villalobos, que regalava un microconte numerat als lectors junt amb la firma, Sant Jordi és "un oasi en un desert apocalíptic. És miraculós que durant un dia la gent pensi que el més important és comprar llibres i als que els escriuen. És un moment de neguit i decepció que dona esperança".