CONTRA LA INSEGURETAT I L'INCIVISME
Santa Coloma de Gramenet recupera la figura del sereno per frenar la inseguretat
El programa s'activarà a partir del març i donarà feina a 18 homes i dones aturats majors de 45 anys
Santa Coloma de Gramenet engegarà un programa de serenos per "pal·liar la sensació d’inseguretat i incivisme que es respira a la ciutat". Així ho ha explicat aquest dimecres al matí l’alcaldessa socialista, Núria Parlon, que ha detallat les tasques que hauran de portar a terme aquests serenos. La seva funció principalvetllar per la seguretat de la ciutadania, el bon ús dels serveis públics i la cura del mobiliari urbà durant la nit.
"Aquest personal es dedicarà a detectar i comunicar anomalies que puguin arribar a generar problemes greus", ha afirmat Parlon. “Per exemple, vigilar que els comerços estiguin ben tancats, que no hi hagi enllumenat trencat que deixi a les fosques cap carrer, oacompanyar la gent gran a llençar les escombraries si els fa por sortir de nit”, afegeix.
Persones grans i aturades
Persones grans i aturadesDurant el pròxim mes de febrer, el departament de promoció econòmica de Santa Coloma, Grameimpuls, farà la selecció i la formació dels18 serenos que, a diferència de la figura històrica,també podran ser dones. Això sí,“els candidats han de ser persones aturades majors de 45 anys”, segons va informar l’alcaldessa, de manera que també s’obre el ventall de possibilitats per a les persones sense feina de la ciutat.
Els vigilants portaran posades unes armilles identificadores i el seu horari laboral serà de 23.00 de la nit a 7 del matí, tots els dies de l’any, excepte el 18 d’octubre, dia de la festivitat del sereno.
A partir del març, els 16 serenos –homes i dones, en parelles mixtes–, liderats per dos encarregats, ja es trobaran distribuïts a tots els districtes de la ciutat durant la nit. A més, l’ajuntament habilitarà untelèfon de contacteque no només permetrà a la ciutadania contactar amb aquest nou servei, sinó que, a més, també possibilitaràreservar un agent per prestar una actuació concreta. “Per exemple, si una dona té por de desplaçar-se sola de nit fins al metro, un dels nostres serenos la podrà acompanyar en la seva ruta”, va explicar Parlon.
Segons informa el consistori, Grameimpuls els farà un contracte laboral anual –inclòs dins del pla d’ocupació local–, en què es contemplen els dies de festa i els plusos per nocturnitat. El sou serà d’uns1.200 euros bruts, sense comptar els esmentats plusos. Així mateix, el departament de promoció econòmica de Santa Coloma també contempla la creació d’una borsa de serenos en cas de baixes o substitucions.
Per a l’execució d’aquest programa, el consistori ha informat a aquest diari que dedicarà una partida pressupostària de prop de 400.000 euros.
Factors de la por
Factors de la porMalgrat que, segons explica l’alcaldessa socialista, els índexs de delinqüència no han pujat aquest últim any a Santa Coloma, sí que ho ha fet la percepció d’inseguretat, “magnificada a través de les xarxes socials”. “Cosa que ens preocupa perquè es genera una desconfiança que trenca llaços entre veïns”, assegura.
Per Núria Parlon, els factors principals que generen “por” entre els colomencs són la foscor, per exemple, si els itineraris que prenen els transeünts estan a les fosques a causa que l’enllumenat s’ha espatllat; l’edat, ja que a les persones grans els fa més por sortir de nit; els espais vandalitzats, és a dir la inseguretat que provoca un mobiliari urbà degradat, i la qüestió del gènere, per exemple l’aprensió que senten moltes dones al desplaçar-se de nit soles pel carrer.
Per tot això, Santa Coloma ha decidit crear la figura d’un bon samarità, un sereno modern coordinat estretament amb la Policia Local i els Mossos“sense trepitjar les funcions del cos”, conclou l’alcaldessa. És a dir, un vigilant que durant les seves rondes s’encarregui de prestar ajuda a la ciutat, els comerços i els veïns; que comprovi que els vehicles estacionats tinguin les finestres tancades i, en cas de robatori, alertin la policia local; que s’encarregui de controlar l’enllumenat públic i avisar les empreses de manteniment si hi ha apagades, fanals trencats o quadres elèctrics oberts; que inspeccioni el mobiliari urbà per detectar possibles desperfectes i assisteixi aquelles persones que puguin necessitar ajuda o acompanyament.