BALANÇ D'UNA MESURA NOVA
Els serenos milloren la percepció de seguretat a Santa Coloma després d'un any de servei
La ciutadania valora positivament la tasca del servei d'agents cívics nocturns, posat en marxa el març del 2019
L'experiència ha portat el consistori a renovar-lo fins al 2021, amb un nou equip de 18 professionals
zentauroepp47189594 serenos 1190302132838 /
Rafael Núñez (53 anys) ha sigut el responsable de l’equip de serenos de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) durant el 2019, una figura que l’Ajuntament va decidir recuperar per revertir la «sensació d’inseguretat» que hi havia fa un any al municipi. ¿Quin és el balanç del nou servei després d’un any d’experiència? «La meva experiència ha sigut molt satisfactòria; treballem per a la nostra ciutat i col·laborem que aquesta continuï funcionant, perquè a les nits els carrers no es treuen, tot i que hi hagi gent que pensi que sí», fa broma Núñez.
El programa de serenos va néixer també amb l’objectiu de donar sortida a veïns de Santa Coloma sense feina. El mateix Núñez, després d’haver treballat 25 anys en la mateixa empresa, en va estar quatre a l’atur fins que va començar a treballar com a sereno. En circumstàncies similars estava María Ángeles Pelay (47 anys), que feia un any que estava a l’atur després d’estar al servei de neteja a la línia 9 del metro i fins a convertir-se en serena. Pelay descriu aquest últim any com a «meravellós». «És un projecte que no hauria de cessar perquè treballem per al benestar de la gent», afegeix.
Per la seva banda, l’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlón, fa balanç del servei mostrant-se «orgullosa» del treball de la primera promoció de serenos. «La figura dels serenos i serenes ha contribuït a la tranquil·litat i al bon veïnat», explica a aquest diari. Des del consistori indiquen que han decidit mantenir el programa de serenos i que ja hi ha un nou equip de 18 persones en marxa, de moment, fins al 2021.
Segons indiquen des de l’Ajuntament, el nombre de serveis es va incrementar mes a mes, igual que el nombre de trucades de persones que demanaven el seu acompanyament. Des del consistori informen de més de 18.000 informes de treball realitzats pels serenos durant aquest primer any.
La percepció d’inseguretat
La percepció d’inseguretat no és un fenomen que hagi d’anar vinculat als delictes comesos. El balanç d’infraccions penals que ofereix el Ministeri d’Interior mostra que aquests han augmentat un 6,7% el 2019 respecte a l’any anterior, però, al seu torn, alguns tipus penals han caigut en picat. Per exemple, les agressions sexuals amb penetració han disminuït un 43% i els delictes de tràfic de drogues, gairebé un 67%.
Josep Ramon Fuentes i Gasó, professor titular de dret administratiu especialitzat en seguretat, remarca la importància de parlar de ‘percepció’: «Podem tenir problemes concrets d’inseguretat, però no hi ha un problema general», comenta Fuentes.
Per a Carlos Rodríguez, cap de xarxes socials i web de l’Ajuntament de Santa Coloma, la percepció d’inseguretat forma part de l’«entorn simbòlic» de les persones. «Hi ha dades públiques sobre comissió de delictes, però n’hi ha prou amb un furt o un altre acte publicat a les xarxes perquè aquesta percepció canviï», assenyala Rodríguez, que també destaca que després de les municipals del 2019 «ha baixat la tensió».
Els veïns hi donen l’aprovat
«M’agrada més agent cívic nocturn», assenyala Núñez, a qui no acaba de convèncer-lo el concepte de ‘sereno’. Rafael Martínez, catedràtic de Ciències Polítiques de la Universitat de Barcelona i especialista en polítiques de seguretat, coincideix amb aquesta visió: «El que està mal triat és el nom, el sereno era un paio que tenia la clau de tots els edificis i tu no podies entrar a casa teva si no t’obria la porta. Era un mecanisme de control de la població i ordre públic».
Les entitats veïnals de Santa Coloma valoren positivament aquest primer any de servei dels serenos o agents cívics nocturns. Una feina que, segons descriu el portaveu de la Federació d’Associacions Veïnals de Santa Coloma (FAVGRAM), Tomás Fernández, s’allunya d’aquesta antiga de figura de control i que hi és per «facilitar la vida a les persones que han de fer algun servei a la nit».
Rafael Núñez recorda una nit en què es van trobar amb un avi que caminava sol pel carrer. S’havia desorientat i havia sortit a comprar menjar per al gat a la 1.00 h. A més, l’home va caure, així que van acabar trucant a l’ambulància i, una vegada atès, el van acompanyar a casa.
Com assenyala el president de l’Associació de Veïns el Raval, Salva Jaraba, el barri del Raval de Santa Coloma no té un gran teixit de botigues o bars que obrin fins tard. «No és que sigui insegur, però si vas acompanyat no és el mateix que si vas sol. Els serenos són un servei que crea molta seguretat; tot i que no se’ls vegi, hi són», comenta. Jaraba explica que «molts veïns del barri» arriben tard de treballar i que sol·liciten l’acompanyament dels serenos en el tram fins a la porta de casa.
Notícies relacionades«Han fet una feina excel·lent d’acompanyament a persones grans que han sol·licitat la seva ajuda en horari nocturn o a persones que els han requerit per acompanyar-les», afirma l’alcaldessa. Entre aquestes dues modalitats de servei, l’Ajuntament va registrar un total de 1.800 actuacions en els nou mesos de feina dels serenos.
Un any sense invasió de competències policials
Quan el gener del 2019 l’Ajuntament va presentar la seva proposta de recuperar la figura del sereno, no van tardar a aparèixer veus crítiques d’organitzacions sindicals, com CCOO i UGT, que alertaven sobre un possible intrusisme laboral cap als cossos policials.
Més notícies de Santa Coloma en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA
- Tomé tensa la selecció
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal