OBRA PERMANENT ÚNICA EN EL CURS DEL BESÒS

Santa Coloma crea el museu d’art urbà més gran i original del món

  • El que va ser un dels rius més contaminats d’Europa fa un pas més en el desig de convertir-se en una de les galeries permanents més visitades i exclusives del món

  • Núria Parlon, l’alcaldessa de ‘Santaco’, promou, amb diversos i apassionats emprenedors de l’art, el curs del riu per allotjar obres dels millors grafiters internacionals

6
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

No hi ha res com estimar amb passió alguna cosa. La que sigui. No hi ha res com perseguir un somni durant 10 anys i, de sobte, és a dir, avui, 15 de març del 2023, veure que es fa realitat.

David Hernández, amo d’una petita productora (Daristoteles) però, sobretot, president de l’Associació Mediterrània Street Art, ha acabat trobant els socis, amics, entusiastes i emprenedors adequats per plasmar al lloc més ideal, idoni, bonic i cèntric del món el que tots ells intueixen que serà el museu d’art urbà més gran, a l’aire lliure, gratuït, vistós, atractiu, genial, artístic, prestigiós i visitat del món.

De la mà de David Hernández, del braç armat d’Albert Agustí, exmembre del COOB que va organitzar els Jocs Olímpics del 92, expresident de l’RCT Barcelona, emprenedor empedreït i president de Sport Cultura Barcelona, de la llestesa i sagacitat de Jordi Rubio, l’home que va inventar el millor esprai de pintura que existeix per embellir els murs amb art, del suport incondicional de Josep Fèlix, president del Reial Cercle Artístic de Barcelona i, per descomptat, de la visió política, social, humana i ciutadana, de la passió desmesurada de Núria Parlon, l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, ja tenim en marxa el BesArt, és a dir, el Besòs Art, el museu més gran a l’aire lliure mai creat ni imaginat.

Miami, el referent

David Hernández ha portat de la mà, durant anys, els millors artistes urbans espanyols i, per afegiment, per contacte, per frec, per passió, per companyerisme i complicitat s’ha relacionat amb els millors del planeta. Els ha promocionat, els ha ajudat, els ha patrocinat, els ha mimat i, ara, els vol oferir les parets més verges i maques a l’aire lliure que hi ha perquè plasmin el seu millor art.

Hernández ha visitat infinitat de vegades les ciutats més marcades, marcades per la bellesa i l’art, per obres urbanes, especialment, el Wynwood Walls, de Miami i l’East Side Gallery, que va ser en el que va acabar convertit el Mur de Berlín. I això és el que vol Hernández per a ‘Santaco’: afegir-la, no, no, afegir-la no, convertir-la en la locomotora de la ruta, del tren, de l’art urbà, i convertir així la ciutat catalana en el paradís de l’artista urbà. BesArt arrencarà com a museu obert, a l’aire lliure, però anirà creixent a les vores del riu, a les seves parets, als seus turons i, per descomptat, sobre l’asfalt amb edificis i serveis que viuran, mamaran i pariran art urbà per tots els seus porus.

Tot just concloure aquest dimecres, sota un sol preciós, amb gent convivint al voltant del primer mur pintat amb el nom del museu, va aparèixer, davant l’alcaldessa i el promotor del projecte, el primer artista urbà de ‘Santaco’, Javier Baena, que volia saber quan podia venir ja amb els sprais i les idees per començar a crear «la primera obra» en aquest meravellós lloc. Van haver de frenar-lo, li van explicar que hi havia una agenda i que, per descomptat, ell seria dels primers. Va passar just al concloure l’acte.

«No hi ha millor prova que aquesta divertida xerrada que acabem de mantenir amb el Javier», va comentar Núria Parlon. «És evident que som en un lloc emblemàtic, per cert, recuperat gràcies a la Diputació de Barcelona, que tot cal dir-ho i agrair-ho, on aviat, ben aviat, veurem que es poden fer grans projectes unint diverses institucions i associacions privades. Ens faltava alguna cosa com el BesArt, que unís la democratització de l’espai públic amb la cultura. L’art urbà és un actiu per provocar visites a la nostra ciutat i, sobretot, un somni per als artistes que ja tenen el seu museu a l’aire lliure, únic, immens».

«Era el moment d’arrencar el meu somni de 10 anys. Era el lloc, jo soc d’aquí, de Santa Coloma, els meus pares hi van venir fa dècades des d’Andalusia i van crear una família meravellosa i jo començo, amb aquesta idea, a tornar a la meva ciutat un trosset de tot el que m’ha donat», va explicar David Hernández. «La societat ja està preparada per tenir un museu així, lliure, gran, gratuït i estic ansiós per demostrar que a la meva ciutat sí que hi ha civisme, complicitat i amor a l’art suficient com perquè no temem cap vandalisme amb totes les obres d’art que aniran apareixent en aquestes parets. Aquest projecte, aquesta realitat, demostra que mai has de deixar de somiar, creure, tenir passió per alguna cosa, compartir idees i, sobretot, buscar la felicitat i el somriure de tothom».

Un projecte global

Fèlix va disfrutar de valent amb la presentació de BesArt «perquè és la viva demostració del que venim insistint des del Cercle Artístic i allò que ens farà encara més grans: la unió de la iniciativa privada, empresarial, d’autèntics emprenedors i amants de les idees amb una institució tan antiga i viva com el Cercle Artístic i, per descomptat, les administracions públiques. Aquesta és la unió que ens ha de fer invencibles els catalans en totes les àrees, començant per la societat i acabant per l’art, la cultura, passant per l’economia, la salut i tota mena de reptes».

«Aquest és un pas més en l’embelliment d’un lloc que ha sigut horrorós, que ens ha provocat repulsa i que, ara, és un espai, com a colomencs, d’orgull», va assenyalar David Hernández. «Per això hem d’agrair a tots els que han contribuït a recuperar aquest riu ple d’espuma fins a convertir-lo en un lloc meravellós, que serà el bressol d’un museu únic. El riu ja no està malalt, té un color preciós i, a partir d’ara, li afegirem milions de colors i imatges precioses, dibuixades, dissenyades, creades, pintades pels millors artistes urbans del món. El missatge és de Santa Coloma al món».

El riu Besòs té més de 10.000 anys d’història i 18 quilòmetres de recorregut des del Vallès fins al Mediterrani. El riu Besòs va ser, en els anys 70 i 80, el riu més contaminat d’Europa i, ara, s’ha convertit en un Parc Fluvial, objecte de la màxima protecció mediambiental i un exemple de col·laboració interinstitucional.

BesArt, la barreja de Besòs i Art, és el projecte que vol posar la desembocadura del Besòs al centre del món, no només des del vessant artístic, que també, és clar, sinó des del vessant social, humanístic, urbà, mediambiental i, a mesura que vagi creixent la idea, fins i tot arquitectònic.

Notícies relacionades

El Museu d’Art Urbà que arrenca avui no és només un espai, no és només posar a disposició de l’art urbà una extensa àrea de murs en desús, sinó que és també atraure els talents més grans del món a un racó del Mediterrani que cobrarà encara una vida més significativa amb totes aquestes obres d’art obertes al públic.

Aquest projecte mira d’omplir el Parc Fluvial del Besòs de les més reconegudes i valorades firmes de l’art urbà mundial i, alhora, obre un espai a tota la població de Barcelona, Santa Coloma, Sant Adrià i Catalunya sencera per desenvolupar la seva creativitat, reconciliar-se amb l’espai natural d’una desembocadura, compartir activitats de tipus social i d’integració i, alhora, disfrutar del millor art urbà de moltíssims artistes catalans ja d’altíssim nivell internacional.

Temes:

Grafitis