GENT DE SANTS-MONTJÜIC
Xantal Genovart: "Molta gent no entenia que portés el vel"
A Sants-Montjuïc la presència islàmica creix. En aquest districte precisament hi té la seu l'Associació de Dones Musulmanes a Catalunya. Xantal Genovart, catalana conversa a l'islam, n'és la vicepresidenta.
Xantal Genovart Millet (Barcelona, 1974), vicepresidenta de Dones Musulmanes a Catalunya, ha viscut tota la vida a la Bordeta. D'ençà que fa 18 anys es va convertir a l'islam, lluita per viure en harmonia amb la seva gent.
-Aquí hi ha moltes musulmanes.
-Sí, i som molt actives. Estimo el meu barri i crec que la convivència es crea participant. Per això, amb l'Associació Dones Musulmanes organizem xerrades obertes i tot classe d'activitats. Volem conviure, no ser exclosos. Volem ser acceptats.
-¿Sentia que el seu barri l'excloïa?
-Bé, aquí em coneixen tots. Jo era la Xantal que va estudiar turisme, una noia com totes. I de cop i volta em passejava amb el vel. Molts no ho entenien. Ara ho han acceptat. Nosaltres participem en les festes del barri, intentem construir alguna cosa junts i viure en harmonia.
-¿Com?
-Sempre estem oberts a tothom. L'any passat vam fer una festa amb cuscús per a tot el barri. Intentem estar presents en tots els aspectes de la societat, sobretot a les ampes dels col·legis. A Sants som una comunitat molt gran i els veïns s'hi han anat acostumant. Encara que els primers temps van ser complicats.
-¿Quan i com es va convertir?
-Jo sóc i em sento catalana. La meva família és totalment atea. Vaig anar a un col·legi laic i fins als 21 anys la religió no representava res en la meva vida. Fins que no vaig conèixer el meu actual marit, en Khalil, d'origen marroquí.
-I per això es va fer musulmana.
-No, perquè ell tampoc era creient. Jo vivia una inquietud profunda perquè la meva societat no era capaç de proporcionar-me respostes, que vaig acabar trobant en l'islam.
-Deu haver sigut un procés difícil.
-I tant que sí. Al principi sentia l'obligació d'explicar als altres que m'havia fet musulmana i que no era perquè el meu marit fos marroquí. El barri on m'havia criat havia d'entendre les meves raons. Fins que em vaig adonar que realment no havia de justificar-me amb ningú.
-¿I els seus pares la van acceptar?
-Van ser anys difícils. Ells continuen sent absolutament laics. No ho entenien. I potser jo també reaccionava de manera equivocada. Ara em sento molt respectada, encara que els meus pares i jo seguim pensant de manera diferent, i això es nota cada vegada que mirem junts un telenotícies.
-¿Per què?
-Cada un veu les coses des del seu punt de vista. A mi em sembla que de vegades s'exagera. Els integristes només són una part dels musulmans, i la gent en canvi ens posa a tots al mateix bàndol. La meva mare veu aquesta discriminació, però d'una manera menor. Hi ha molta desinformació.
-¿A què es refereix?
-Per exemple al terme gihad. Afirmar que una persona està complint el gihad quan entra en una redacció i mata dibuixants és elevar-la a un nivell moral que mai tindrà. I per cert, a mi m'ofèn més qui mata en nom de la meva religió que el dibuix en si. El gihad no és això.
-¿I què és?
-És la recerca d'una millora personal per completar-se un mateix i ser cada dia millor, una sèrie de valors que serveixen per viure en pau, respectant els altres. Quan vaig tenir clar això, vaig trobar una tranquil·litat profunda.
Notícies relacionades-Quan va arribar la fe.
-Sí. Vaig viure els valors islàmics a la meva casa d'atea. La fe va ser una cosa nova. Sóc la mateixa d'abans, però amb la fe he arribat a una versió millorada.
- Recomanacions «Dinar de 10»: els elogis al millor restaurant de Cornellà de Llobregat, segons Tripadvisor
- Mil anys d’aniversari Montserrat rep amb devoció la sortida de la Moreneta per primera vegada en aquest mil·lenni
- Creu de Sant Jordi 2019 Mor Montserrat Úbeda, referent de la catalanitat i ànima d’Ona Llibres
- Els bojos són ells, ells
- Protesta L’acta del partit recull el llançament d’un objecte de Rüdiger a l’àrbitre