Un alberg en dificultats

InOut Hostel obre una campanya a internet a la recerca de donacions per evitar la clausura a finals d'any. Els treballadors de l'hotel de Vallvidrera tenen alguna discapacitat; la majoria, intel·lectual

L’empleada Marta Sampietro, a la cafeteria de l’InOut.

L’empleada Marta Sampietro, a la cafeteria de l’InOut. / RAQUEL GONZÁLEZ

2
Es llegeix en minuts
BEATRIZ PÉREZ
BARCELONA

Dels 46 treballadors que té en plantilla, 45 tenen alguna discapacitat, majoritàriament intel·lectual. La seva voluntat per integrar aquestes persones l'ha situat com un servei pioner a tot Europa. InOut Hostel (Major del Rectoret, 2) és un alberg per a turistes i, a la vegada, un centre especial de treball d'hostaleria i restauració obert el 2004 i ubicat a Vallvidrera, en ple Collserola i envoltat de naturalesa.

Ara, a causa de la crisi, l'hostal corre el risc de tancar i per això el 9 de juny va obrir un crowdfunding (finançament col·lectiu) per recaptar els 130.000 euros que els fan falta per poder arribar al desembre sense suspendre pagaments. De moment  n'han aconseguit 78.000, xifra que els permet subsistir fins al mes de setembre.

«InOut té tres tipus d'ingressos: subvencions públiques, donacions d'empreses i facturació pròpia. Des del 2010 tots tres han baixat», explica María José Pujol, directora general de l'hostal i fundadora d'Icària Iniciatives Socials, entitat a la qual InOut pertany. Després de quatre anys de pèrdues, aquest 2014 estaran en números positius, però els falta tresoreria per seguir pagant als empleats fins a final d'any. «El 2015, la situació s'estabilitzaria de manera molt important», assegura Pujol.

DONACIONS / La directora d'InOut Hostel revela que han rebut tota mena de donacions, des de 20 fins a 3.000 euros. «La majoria són xifres petites. Tot ajuda», diu. El número de compte on fer les donacions figura a la pàgina web www.icaria.biz. A la web també s'hi troben disponibles, de manera transparent, els comptes i els informes de gestió de l'entitat de l'any 2013. Tot perquè aquests anys de lluita per integrar laboralment persones amb discapacitat tinguin continuïtat.

TRAJECTÒRIA / Els orígens d'InOut Hostel es remunten al 1976, quan Maria José Pujol, juntament amb tres persones més, va decidir fundar Icària Iniciatives Socials, entitat privada sense ànim de lucre. Primer van obrir una escola d'educació especial, Taiga. El 1991, la impremta Icària Gràfiques. Quatre anys després, el centre ocupacional Bogatell.

El 2004 va néixer InOut Hostel en un terreny de cinc hectàrees, amb una capacitat per a uns 200 hostes i en plena serra de Collserola. I amb una particularitat: una plantilla composta en el 99% per persones amb discapacitat, fonamentalment intel·lectual, que treballen a la recepció, el restaurant, la neteja i la jardineria de l'hostal. «Hi va haver qui em va dir que l'alberg no funcionaria perquè la gent no vol veure problemes quan se'n va de vacances», recorda Pujol. «Però jo vaig pensar que els meus nois també tenen encant», afegeix.

Notícies relacionades

BONES NOTES / Webs com Hostelworld, Booking, Hostel Bookers o Hosteling International donen a InOut una puntuació mitjana de 8,2 sobre 10 (4 estrelles). Els usuaris destaquen la netedat de l'establiment i el bon tracte del personal. Aquest any, a més, ha aconseguit el Certificat d'Excel·lència de TripAdvisor.

Els treballadors d'InOut tenen entre 20 i 45 anys, i molts han passat per altres centres d'Icària. Com Iván Lara, de 34 anys, que va estudiar a Taiga, va treballar a la impremta i ara és cambrer a l'hostal. Entra cada dia a les 7.30 del matí i surt a les tres de la tarda. «A vegades surto més tard perquè hi ha coses per fer i no es poden deixar a mitges», explica.