UNA HISTÒRIA DE SARRIÀ-SANT GERVASI... Galeries David
El taller del 'drugstore'
El passatge comercial que comunica els carrers d'Aribau i de Tuset va néixer gràcies a l'empenta de la marca de cotxes David, creada el 1914
Entrades a les galeries David pel carrer de Tuset, amb accés també a un Mercadona. /
Un enorme edifici de vuit plantes de 2.750 metres quadrats, al qual es pot accedir per tres carrers (Aribau, travessera de Gràcia i Tuset) alberga, a peu de carrer, les galeries David, un centre comercial que compta amb una sabateria, uns quants restaurants i botigues de roba, un supermercat i un gimnàs, entre altres locals. Aquestes galeries, abans denominades Drugstore David o Drugstore Tuset, estan ubicades en un edifici d'aspecte neoclàssic, amb una història que es remunta a principis del segle XX.
Corria l'any 1914 quan es va constituir la societat David, actual propietària de les galeries que porten el seu nom, i ho va fer com a empresa automobilística que fabricava cotxes denominats David. Es va batejar així aquells models en al·lusió al cèlebre personatge bíblic que va vèncer el gegant Goliat.
«La similitud ve perquè els nostres David podien competir amb altres cotxes més grans i en sortien guanyadors», explica Joan Brun, apoderat de l'empresa des de fa gairebé mig segle. A més d'automòbils, David fabricava taxis i va arribar a viure un auge tan gran que, el 1931, va traslladar la seva flota de vehicles del carrer de Pallars al d'Aribau, on actualment estan ubicades les galeries. «Aquest edifici és enorme i va servir com a taller i magatzem de cotxes durant gairebé quatre dècades», recorda Brun.
Com el del passeig de Gràcia
Als anys 60, amb el naixement de la Gauche Divine, moviment cultural barceloní creat per polítics i intel·lectuals de l'època que es reunien a Tuset Street (com es va denominar el carrer de Tuset, per influència del conegut i comercial Carnaby Street londinenc), David es va replantejar un nou model de negoci.
L'empresa va reconvertir el taller de cotxes en un espai que acollia un gran aparcament, botigues de moda, restaurants i oficines, i va inaugurar les galeries David el 1969, que van passar a dir-se Drugstore David el 1973. «Vam copiar el model del drugstore del passeig de Gràcia, de centre comercial obert 24 hores», exposa Brun.
Després del franquisme van obrir nous locals, com un frankfurt al qual anaven molts joves després de sortir de la discoteca, un altre de menjar ràpid i uns quants de vestits de núvia. «N'hi havia fins a sis de diferents a les galeries, que es van convertir en un referent de l'època en botigues de núvia», recorda l'apoderat de David.
Notícies relacionadesEl 2000 s'hi va instal·lar una cadena de supermercats, i el 2009, un gran gimnàs. «Els dos locals ens han beneficiat, perquè som dins d'una galeria i és més difícil que ens coneguin», explica Juli Colomer, propietària de NordEste, el segon local que té més anys en actiu (13) darrere del supermercat.
Aquests dos negocis dinamitzen unes galeries que van destacar fa mig segle i han vist obrir i tancar desenes de negocis. «Ha decaigut l'afluència de gent i ara és un lloc de pas per anar d'Aribau a Tuset», diu Manel Casañas, jubilat de 72 anys i veí del barri.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia