Sanament

Sanament

PSICOLOGIA

La música és capaç de pujar la teva autoestima en pocs minuts

La teva autovaloració i la teva felicitat estan relacionades i poden oscil·lar segons el que acabes triant a la ràdio

zentauroepp42079153 television operacion triunfo aitana180507142725

zentauroepp42079153 television operacion triunfo aitana180507142725

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

La música es troba íntimament relacionada amb l’'Homo sapiens’ des de pràcticament el seu origen. Es mou a través de la cultura, les relacions i tota la nostra vida social. Però hi ha també una relació amb la nostra personalitat: està unida directament a l’autoestima.

La música és capaçd’influir en l’autovaloració, per la qual cosa una simple cançó ens pot augmentar l’amor que sentim per nosaltres mateixos. A més, hi ha una cançó que ho fa especialment.

L’autoestima determina la teva vida

Però què és l’autoestima? Segons les paraules de Santrock, "l’autoestima es refereix a l’autovàlua o a l’autoimatge, i reflecteix la confiança global de l’individu i la satisfacció de si mateix". És a dir, és la imatge que la persona té de si mateixa, completament subjectiva, i en la qual reflecteix el grau de benestar amb si mateix.

L’autoestima es va formant al llarg de tota la nostra vida, tot i que són significativament determinants els primers anys de vida i l’adolescència. Tot allò que veiem, sentim, fem i diem, així com les seves conseqüències influeix en l’autoimatge, però també el nostre entorn i la nostra cultura, el qual pot condicionar enormement els esquemes mentals. Per tant, l’autoestima, la nostra base més arrelada, acaba modelant la nostra vida, partint dels pensaments que influeixen en les nostres decisions, les nostres relacions, els nostres èxits i, per descomptat, els nostres fracassos.

Llavors, si la cultura és capaç de modificar el nivell d’autoestima d’una persona, es podria esperar que també ho fes la música.

La música sí que dona la felicitat

De tots és sabut que la música amanseix les feres, però també s’ha pogut demostrar que incideix de manera directa en el nivell de felicitat, com així es van proposar de demostrar-ho Yuna Ferguson i Kennon Sheldon. Segons el seu estudi, van poder comprovar que posant música als participants durant dotze minuts podien aconseguir que el seu nivell de benestar augmentés, això sí, només en aquelles persones a les quals se’ls havia donat la premissa que havien de tenir la intenció de ser felices. És a dir, no és una mera qüestió de tenir la música de fons, sinó que hi ha d’haver una intencionalitat a l’hora d’escoltar-la. 

Millora l’estat d’ànim sempre que vulguem millorar-lo. A més, estat d’ànim i autoestima es troben directament relacionats, tal com apunta Marco Alberto Núñez en el seu estudi sobre la relació de les dues variables.

Però, a més, independentment dels estudis que assenyalen la relació entre música, felicitat i autoestima, es podria esperar que tots i cadascun de nosaltres estiguéssim influïts per la música des d’abans de néixer. De fet, l’ésser humà porta convivint amb acords des de fa uns 40.000 anys, tal com revelen les flautes trobades en regions d’Alemanya fabricades amb os de voltor comú. Per tant, no sembla tan sorprenent que una cosa que fa mil·lennis que és amb nosaltres sigui capaç de modificar les nostres emocions i acabi per pujar els nivells mitjans d’autoestima.

La cançó més feliç del món

Si hi ha algú que hagi estudiat la relació de la música amb la nostra felicitat i la nostra personalitat, aquest és David Greenberg de la Universitat de Cambridge. De fet, té ja diversos estudis sobre això en els quals ha pogut estudiar les preferències segons els estils cognitius, l’increment en l’empatia o les diferències individuals en l’elecció de la música.

Per això, va voler anar més enllà i elaborar un llistat de cançons amb l’única finalitat de fer que l’estat d’ànim millorés i, amb això, l’autoestima. Imagini Dragons, Bill Withers i Pentatonix són escoltats pels més de 60.000 seguidors que ja té la ‘playlist’, però la cançó que encapçala la llista és 'Viva la vida' de Coldplay. ¿La clau? El ritme, els acords i la capacitat de mantenir les nostres pulsacions en el punt perfecte.

Notícies relacionades

Ara ja saps que, sigui com sigui l’estat d’ànim amb què t’aixeques del llit, tens la capacitat de poder canviar-lo a mesura que passa el dia. I moltes vegades és tan simple com saber escollir quina música escoltaràs de camí a la feina, ja que la teva autoestima i la teva felicitat estan relacionades i poden oscil·lar segons el que acabes triant a la ràdio.

Ángel Rull és psicòleg clínic.

Temes:

Música