PSICOLOGIA

7 trucs per superar amb èxit una entrevista de feina

Aquest tràmit és el moment clau a l'hora de contractar una persona

sin-ttulo

sin-ttulo

2
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

A l’hora de buscar feina, un dels moments decisius és l’entrevista. És en aquest punt on l’altra persona prendrà la decisió de contractar-nos o no. Idees clares i respostes encertades determinen si som els candidats adequats per al càrrec. Per això, anticipar les fases i tenir alguns trucs ens farà aconseguir la feina que volem.

1. Cuida el currículum

Has de saber amb exactitud quina experiència i formació hi has descrit. Saber les funcions que has dut a terme anteriorment i les habilitats que tens. Un currículum senzill i visual que sigui fàcil d’analitzar i de memoritzar.

Per a cada pregunta sobre l’experiència has de preparar-te una resposta: el temps de durada, els motius per deixar l’empresa, les teves habilitats, funcions... Quedar-se en blanc o dubtar no són elements positius.

2. Practica a casa

La improvisació no és bona. Anticipa’t a les preguntes, assaja a casa el que respondràs. És important cuidar el to, mostrar seguretat i una alta confiança. Estàs parlant sobre tu mateix i ets el teu millor venedor. Això és fruit de l’experiència, de fer diverses entrevistes i d’anar-ne aprenent de totes.

3. Ensenya les teves habilitats

Sovint comptem amb un currículum molt similar al d’altres persones. Els nostres càrrecs s’assemblen i la formació, també. Aquí són més importants les teves habilitats i fortaleses. Tot el que saps desenvolupar, independentment del que requereixi el càrrec. Per exemple, coneixements en xarxes socials o en posicionament web estan altament demanats ara, independentment de la formació prèvia. Són habilitats que hem après partint de gustos i interessos.

4. Pregunta

Portar una actitud passiva a una entrevista no és bona opció. Un no s’ha de centrar a mostrar, sinó també a preguntar i interessar-se. Voler saber el sou o les habilitats que es requereixen no és gens negatiu, però també hi has d’aportar valor afegit. ¿Com puc fer que l’empresa funcioni millor? ¿Què aporto jo que altres persones no poden aportar? Porta les respostes de casa.

5. Coneix l’empresa

Cerca a internet a quin sector pertany, per a qui treballen o si tenen projecció internacional. No és necessari portar-hi totes les dades, de fet, es veu massa forçat, però sí conèixer-ne les característiques bàsiques. Mostra interès dels candidats.

6. Cuida els detalls

L’actitud, el to i el llenguatge del cos diuen molt d’una persona. Com t’asseus a la cadira o si mires contínuament el terra envien senyals a l’entrevistador. La cara i el llenguatge han de ser oberts i segurs. També la roba és important: procura vestir-te com ho fan els membres de l’empresa. Aquí Google pot ajudar-te.

7. El final és important

L’efecte de primacia i d’ultimitat fan que recordem millor les primeres i les últimes coses que passen, que veiem o llegim. Per això, entrar amb bon peu i acomiadar-nos d’una forma correcta juga al nostre favor. Sigues positiu i mantén un actitud cordial i propera –sense ultrapassar-te– al marxar.

Mai a la primera

Notícies relacionades

La recerca de feina no és una cosa que duri pocs dies. Ens hem d’enfrontar a candidatures i diverses entrevistes fins a trobar el lloc adequat. Creix sempre amb cada pas. Totes les entrevistes que facis t’aportaran i aprendràs alguna cosa. És important acceptar que no és un fracàs no ser elegit, sinó l’oportunitat de trobar un lloc millor. Per a això sempre has de desenvolupar de manera òptima l’entrevista de feina i això s’aconsegueix a base de fer servir aquests trucs i corregir errors.

Ángel Rull, psicòleg clínic