Sanament

Sanament

PSICOLOGIA

Com aixecar el teu estat d'ànim: Sis pautes que no et pots perdre

Millorar l'estat d'ànim i evitar la tristesa és clau en el benestar de cada persona

Com aixecar el teu estat d'ànim: Sis pautes que no et pots perdre
3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Cada persona té certs moments en què impera la tendència a la tristesa. Ens afecten els canvis d’estació, els problemes familiars i les ruptures sentimentals.

Sentir tristesa és inevitable. El nostre estat d’ànim mai és estable, ja que obeeix a factors i variables de tot tipus. Però per assolir el benestar i augmentar la sensació subjectiva de felicitat no és necessària estabilitat. Conèixer els símptomes que ens indiquen que estem tristos i saber quines pautes hem de seguir per augmentar el nostre estat d’ànim ens ajudarà a superar qualsevol etapa.

Símptomes de tristesa

Moltes persones tenen l’habilitat de saber com se senten en cada moment i posar nom a tot el que els passa. Però per la nostra educació, la tendència és una altra. Solem confondre sentiments i no acceptar-los ni gestionar-los.

Augmentar la intel·ligència emocional parteix de reconèixer correctament cada emoció i saber quins són els seus senyals d’alarma. ¿Quins serien els trets per identificar que estem tristos?

  • Estar cansats la major part del dia, independentment de les hores de son.

  • Dolors musculars i molèsties intestinals.

  • Rebutjar tots els plans de lleure.

  • Lentitud mental i física.

  • Irritabilitat.

  • Excessives tasques buides, com veure la televisió.

  • Falta de gana o gana en excés.

  • Problemes de son.

Apuja el teu ànim

El primer pas per acabar amb la tristesa és identificar que l’estem sentint. Forma part de nosaltres i, com cada emoció, té la seva funció i utilitat. Però una vegada que n’entenem el motiu, hem de treballar per sortir-ne.

Comença a seguir cada pauta, aplica-les diàriament i veuràs com la tristesa desapareix i notes un nivell d’energia més elevat.

1. Tot comèdia.

Exposar-se a situacions en què sorgeixin emocions positives ens farà començar a encomanar-nos. Cine o sèries entretingudes, monòlegs o bromes entre cafès amb amics t’ajudaran a potenciar l’alegria que en aquells moments està oblidada.

2. Accepta la tristesa.

Com hem dit, té una funció. Expressa quines són les teves necessitats i et parla sobre allò que ha passat que t’ha fet sentir d’aquesta manera. Això és important quan hem de fer algun canvi perquè no es repeteixi el patró. Una vegada escoltada, l’hem d’acceptar i deixar-la anar.

3. Mou-te.

No només implica anar al gimnàs o sortir a córrer, sinó també passejar, fer amb normalitat les nostres activitats diàries i donar-hi un plus d’activació. Ni escales mecàniques ni ascensors: t’has de centrar a moure’t més.

4. Posa el focus en les coses bones.

El nostre cervell tendeix a buscar les coses que són coherents amb el nostre estat emocional. Això es deu al biaix d’observació selectiva. Aquest biaix fa que en moments de tristesa només vegem esdeveniments tristos al nostre voltant. Per combatre-ho, canvia el focus. Fes un exercici diari per buscar al llarg del dia 10 coses positives que hagis fet o que t’hagin passat.

5. Viu en l’aquí i l’ara.

La tristesa sol anar combinada amb l’ansietat. Solem viure en el futur, en tot el que ens passarà. Si a això hi sumem que en aquests moments no ens trobem bé anímicament, l’ansietat s’eleva, ja que pensem que només passaran coses negatives i no serem capaços d’afrontar-les. Centra’t en el present, en el que has de resoldre en cada moment, independentment del que faràs tres hores després.

6. Lleure.

Sortir de casa és important, però, sobretot, fer-ho en companyia. L’aïllament augmenta la sensació subjectiva de solitud, cosa augmentarà la tristesa. Recolza’t en el teu cercle pròxim i proposa tu mateix plans de lleure.

Notícies relacionades

No podem canviar el nostre estat d’ànim simplement amb el pensament que no volem estar tristos. Però sí que podem influir en el nostre benestar si comencem a utilitzar pautes centrades a modificar els nostres hàbits i afegint noves rutines. Per això, aquestes sis pautes tenen un efecte immediat sobre la tristesa i aconsegueixen reduir-la i eliminar-la.

Ángel Rull, psicòleg.