PSICOLOGIA

3 tècniques per augmentar la productivitat al setembre

La tornada de vacances fa que el setembre sigui un dels mesos amb taxes més baixes de productivitat laboral

abertran39518789 barcelona 01 08 2017 economia  el director general  dani cas170802132225

abertran39518789 barcelona 01 08 2017 economia el director general dani cas170802132225

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

L’arribada del setembre, reprendre tots els hàbits i tornar a incorporar-nos a la feina acaba tenint una influència directa sobre el nostre rendiment. La productivitat descendeix alhora que ho fa l’estat d’ànim i les temperatures. A més, l’estrès de la incorporació bloqueja els intents que tenim de normalitzar el nostre dia a dia.

Per això, si comencem a aplicar diverses tècniques durant aquestes primeres setmanes, aconseguirem que la productivitat augmenti i amb això el nostre estat d’ànim. A més, aquestes tècniques, independentment de l’època de l’any en què ens trobem, tindran sempre un efecte positiu sobre el nostre rendiment.

Tècniques de productivitat

El rendiment es basa en els petits hàbits que giren entorn de la nostra feina: organització, clima laboral, dies de descans o proximitat de les vacances. Tornar de després del descans repercuteix sempre sobre la nostra productivitat, ja que altera la manera de percebre i desenvolupar-nos en el nostre lloc de treball.

A través de la introducció puntual de noves maneres de treballar, aconseguirem pal·liar la baixa productivitat i augmentar notablement el rendiment. Amb aquestes tres tècniques, fins i tot aplicant-ne només una, podrem treballar d’una forma més organitzada i aconseguir resultats més bons.

1. No trenquis la cadena

Aquesta tècnica, ideada per Jerry Seinfeld, el famós actor, consisteix a tenir sempre visible en el nostre lloc de treball un calendari gran on marcarem cada dia una sèrie de metes. Aquesta tècnica sol utilitzar-se amb un únic objectiu, com realitzar una activitat física. Però en el món laboral és aplicable si tenim en compte que la meta general serà complir totes les tasques que tinguem per a aquell dia, sempre de forma realista.

Per a això, cada dia que aconsegueixis l’objectiu, has de marcar una X que ocupi tot el dia del calendari. Així s’ha de fer amb tots els altres dies. D’aquesta manera, cada X anirà unida a la següent i es formarà una cadena. Els dies on no es compleixi l’objectiu no seran marcats, i, per tant, trencaran la cadena.

2. Parcel·la el teu temps

La productivitat en cada tasca depèn de com sigui, la complexitat i l’hora del dia. Per això, has d’adaptar-te a cada tasca i assignar-li un horari fix. És ideal realitzar totes les tasques llargues i complexes abans de les 12 del migdia, on faràs un descans. Abans de l’hora de dinar hi aniran les tasques més destinades a tasques comercials o socials. És un temps destinat al seguiment de clients o les trucades de feina. I, finalment, després de menjar hi van les tasques senzilles, rutinàries i mecàniques per a les quals no és necessària una alta concentració.

3. Necessito, haig de fer, vull

Jay Shirley és expert en la creació d’hàbits i, a més, va ser qui va idear aquesta tècnica. Per dur-la a termecada matí has de fer una llista de tasques dividides en tres columnes: necessito (alta prioritat), haig de fer (allò que obeeix a motius a llarg termini) i vull (una cosa que desperti el teu interès). L’ideal és anar fent una tasca de cada columna cada vegada, de forma alterna. I és imprescindible avaluar l’endemà la millora en el nostre rendiment i l’impacte obtingut.

Notícies relacionades

Tenir un mètode d’organització pot ajudar-nos el setembre després de la tornada a la rutina. No només perquè produïm més sinó també perquè augmenta el compromís amb la nostra feina i, a l’introduir una novetat, desperta l’interès per les tasques que s’han de fer. Per això, posar en pràctica aquestes tres tècniques t’ajudarà a fer més suportable la tardor abans de les vacances de Nadal.

Ángel Rull, psicòleg.