Sanament
PSICOLOGIA
Com aprimar-se aprenent a controlar les emocions
Sentiments com la solitud o la tristesa tenen un efecte directe sobre la nostra salut i el pes corporal
menu
La relació que hi ha entre les nostres emocions i el cos és directa i inevitable. Els nostres sentiments són capaços d’alterar l’equilibri del cos, a través de processos hormonals i neurològics. En molts casos, com passa amb l’estrès, aquest efecte es manté en el temps, fins i tot mesos després que hagi passat el fet que el va precipitar.
Per això, entendre les nostres emocions, donar-los espai i modificar certs comportaments associats és fonamental per evitar que influeixin en nosaltres i acabin produint efectes tan negatius com la pujada o baixada brusca de pes.
Emocions que engreixen
En el repertori emocional humà hi ha diversos sentiments que afecten de forma directa els hàbits de vida que giren entorn de la nostra alimentació i l’activitat física. I, tot i que en ocasions no els estem donant la importància que tenen, inevitablement influiran en el que mengem o en l’esport que fem. D’aquesta forma, les emocions acaben tenint impacte sobre el nostre pes.
Al principi no donem importància a l’estrès, a l’ansietat després de la feina o als àpats que ens saltem. Arribem a casa i mengem diverses vegades, deixem d’anar al gimnàs o consumim en excés aliments processats. El que apareix en moments aïllats, pot arribar a convertir-se en una rutina, i acabarà per ser un hàbit en la nostra vida.
Gestiona les emocions
Les emocions afecten la nostra vida, tant per l’alteració de les rutines com pels processos neurofisiològics que produeixen en nosaltres. I de totes les que sentim i percebem n’hi ha tres que tenen un efecte directe en el nostre pes corporal.
Si coneixem les nostres emocions, quan apareixen i com podem gestionar-les, podrem controlar l’efecte que tenen en el nostre estat físic.
1. Baixa autoestima
Es relaciona amb sensació de solitud, poca sensació de vàlua i una baixa autocura. Es caracteritza per la sensació de buit que sent la persona i que sovint intenta omplir mitjançant elements externs: addiccions, menjar o excessos. Però el menjar no té un efecte saciant en aquesta emoció, sinó que provoca que augmenti. La mala alimentació i el seu excés generen més emocions negatives, que es tornaran a intentar pal·liar novament amb el menjar. Això crea un cercle viciós d’addicció amb el menjar que farà que l’autoestima caigui encara més.
L’autoestima parteix de la cura, la vàlua i la solitud enriquidora. Treballar aquests tres aspectes, amb la preocupació de l’estat físic, per exemple, permet que l’autoestima pugi i el menjar deixi de ser el focus de la nostra atenció.
2. Estrès
L’estrès apareix quan sentim que les demandes de l’entorn superen les nostres capacitats per afrontar-les. Això també genera ansietat i una sensació d’amenaça constant que realment no existeix. La falta de temps i l’excés de tasques ens aclaparen i no sabem com gestionar-ho.
Per enfrontar-nos a l’estrès, hem de buscar tècniques de relaxació que ens ajudin a reduir l’ansietat. L’esport d’alta intensitat, la meditació o la natació faran que el cos tingui sensació de calma. A més, en l’àmbit emocional, buscar formes de millor la producció i l’organització permetran que la sensació cognitiva d’estrès també es redueixi.
3. Tristesa.
El menjar té un efecte directe de relaxació sobre el nostre cos. Per això, en moments de tristesa, hi recorrem, ja que a molt curt termini aconsegueix relaxar-nos i crear-nos benestar. El problema és que torna a crear un cercle viciós. A mesura que perdem el control sobre el menjar, tornen a augmentar les emocions negatives i ens faran menjar encara més.
El menjar no pot ajudar mai a superar la tristesa o la depressió. N’hem de buscar l’arrel i treballar-hi. En molts casos es deu a un malestar per la parella, la feina o la família. I és en la causa on es treballa la tristesa, no sobre les conseqüències.
Notícies relacionadesSentir-nos bé anímicament ens farà poder disfrutar del cos i permetre que la nostra salut estigui dins de la normalitat. I com que no podem controlar al 100% les emocions que es desperten en nosaltres, sí que podem influir sobre les conseqüències del fet que apareguin. Per això, conèixer les emocions i gestionar-les farà que el teu pes corporal no se’n vegi afectat.
* Ángel Rull, psicòleg.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"