PSICOLOGIA

Desenvolupa i potencia la teva creativitat amb aquestes 4 tècniques

La creativitat és una de les habilitats més demanades en l'entorn educatiu i laboral

jgarcia45115727 graf7120  bilbao  20 09 2018   megan fontanella  comisaria d180920193636

jgarcia45115727 graf7120 bilbao 20 09 2018 megan fontanella comisaria d180920193636 / LUIS TEJIDO

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

La creativitat és una de les característiques més grans de l’ésser humà. Influeix en l’art, en l’arquitectura, la tecnologia, les xarxes socials i qualsevol cosa que ens hagi fet avançar com a espècie. Per això, en les empreses i en l’entorn educacional està cada vegada més demanada en els treballadors. Una habilitat innata però que no sempre està potenciada, especialment en l’edat adulta.

Hi ha molts factors que ens van bloquejant i apagant la creativitat, una cosa molt desenvolupada quan som nens. Per això, comptar amb estratègies que ens permetin tornar a fer-la present ens permetrà augmentar també en benestar i comptar amb un recurs més necessari del que creiem.

Bloquejos creatius

En la infància, la creativitat es troba en el punt més àlgid. Baixa censura i temps per jugar ens permeten tenir una habilitat que amb el pas dels anys es va apagant. Són diverses les causes, no sempre en l’àmbit cognitiu, sinó que factors educacionals i culturals hi tenen molt a veure.

¿Quins factors causen que la creativitat estigui bloquejada?

  • Falta de temps.
  • Estrès.
  • Excés de feina, especialment si són tasques molt automàtiques.
  • Baixa motivació.
  • Por de la crítica.
  • Frustració.
  • Falta de seguretat i confiança.
  • Necessitat de comparació amb la feina dels altres.

Creix en creativitat

La nostra societat va modelant un cervell més racional i menys emocional. Una censura que coarta la llibertat d’expressió i que té repercussions directes sobre la nostra creativitat. Anem desenvolupant esquemes tancats sense lloc per al pensament lateral. No obstant, aquesta habilitat que es bloqueja és la que després es requereix en moltes places i en diferents àrees de la nostra vida, i ens trobem sense la manera de potenciar-la.

A través de les quatre tècniques següents podràs tornar a desenvolupar la teva creativitat:

1. Canvia l’ordre

Estem acostumats a seguir patrons fixos, un mateix ordre per fer determinades tasques quotidianes. Amb el temps es converteix en mania i no deixa espai a la improvisació. Per combatre'l, la millor forma és alterar l’ordre de totes les rutines diàries, des del lavabo fins a la manera d’anar a la feina.

Canvia els passos, trenca amb l’ordre de fer les activitats laborals i crea alternatives més efectives. D’aquesta forma estimularàs diferents idees que et faran canviar la perspectiva tradicional que ja hi tenies associada.

2. Altera el teu pensament

L’objectiu és dedicar cada dia una mica de temps a modificar la manera de procedir amb determinades tasques, no en l’ordre sinó en els recursos que fem servir per fer-les. Per dur-ho a terme, n’hi ha prou amb utilitzar diferents estris quotidians. Escriure en paper, cuinar amb altres ingredients o utilitzar una presentació alternativa per a la reunió de treball.

3. Sempre des de lluny

Prendre distància, en l’espai i en el temps, ens permet augmentar el focus creatiu respecte a una determinada situació. Aquest procés s’utilitza no només amb aquesta habilitat sinó també per rebaixar tensió emocional.

La manera d’utilitzar aquesta estratègia és imaginar que allò que has de resoldre no t’està passant a tu, sinó a un amic, i que s’ha de resoldre d’aquí un any, no en aquest mateix instant. Al desvincular-t’hi emocionalment, et sentiràs més lliure perquè sorgeixin més alternatives i de més qualitat.

4. Flueix

Quan ens trobem fent tasques que no ens agraden, el nostre cervell està bloquejat i se n’activa més la part racional. Per poder acostar-nos també a la part creativa hem de trobar altres activitats que ens facin fluir. Han de ser activitats en què estiguem concentrats i ens passin les hores sense que ens n’assabentem. Mentre que per a alguns és escriure, per a d’altres és cuinar o ballar. Per això, busca el que més t’ompli i dedica dues hores a la setmana a fer-ho.

Notícies relacionades

La creativitat és una part innata, bloquejada a mesura que ens fem adults, però, paradoxalment, molt demanada per caps i professors. Per això, trobar estratègies que ens ajudin a desenvolupar-la no només tindrà implicacions positives en l’àmbit laboral, sinó també en un pla social i personal.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Art Psicologia