Sanament

Sanament

PSICOLOGIA

Aprèn a dir no amb aquests trucs

Establir límits i tenir assertivitat és fonamental a l'hora de desenvolupar relacions sanes i equilibrades

zentauroepp45311239 mas personas  carla  y  mireia  hablan   sobre  los  tabus s181004160203

zentauroepp45311239 mas personas carla y mireia hablan sobre los tabus s181004160203 / FERRAN MARTI C

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

La culpabilitat és una de les causes que ens impedeixen ser assertius i cedir a les exigències dels altres. Acaba tenint repercussions directes sobre l’autoestima, deixem de banda les nostres necessitats i acabem sent cada vegada més passius.  Aquesta actitud submisa ens predisposa a tornar a caure en el que els altres ens demanen. Un cercle viciós que pot trencar-se si aprenem a dir no.

A més, l’assertivitat té un impacte no només sobre nosaltres mateixos, sinó que podem veure com milloren les nostres relacions socials, personals o familiars, però també aquesta seguretat ens ajudarà en el nostre lloc de treball.

Ser assertiu

L’assertivitat és una habilitat comunicativa que sosté l’equilibri entre la passivitat i l’agressivitat. És la manera que tenim de saber dir no,  escoltar i fer valer les nostres necessitats, i que fa que les relacions que mantenim se sustentin en la reciprocitat.

Saber expressar els nostres sentiments i els nostres desitjos requereix d’una habilitat personal i social. Les nostres interaccions han de ser clares, directes i justes, sense envair els altres ni sentir-nos nosaltres envaïts. Això es basa en moltes ocasions en un punt fonamental: saber dir no.

Avantatges del no

Començar a dir no és una cosa que porta un procés, un temps d’adaptació a la nova situació i una necessitat de recordar que tenim drets, independentment de l’opinió o el judici de l’altre.

Però, a més, per poder començar a dir no hem de tenir en compte tots els avantatges que això suposaria:

  • Simplificar la nostra forma de vida. Eliminar tot el que és banal i centrar-nos en allò que realment ens aporta.
  • Més temps per poder dedicar a les persones amb qui ens agrada relacionar-nos o a activitats gratificants.
  • Millorar en la presa de decisions.
  • Establir límits i guanyar en seguretat a l’hora de buscar el nostre benestar.

Saber dir no

No acceptar les propostes dels altres s’ha associat tradicionalment a l’egoisme i la falta de respecte. No obstant, amb el temps hem après que el temps que cedim als altres acaba no sent recompensat i que la falta d’assertivitat té conseqüències negatives sobre nosaltres mateixos. Per això, hem d’aprendre a dir no.

A través dels trucs següents podràs ser més assertiu:

1. Canvia el teu punt de vista

Has de deixar d’associar la negativa amb el greuge a l’altre, o amb la pèrdua d’oportunitats. És important assumir que per poder dir que sí a unes coses, a d’altres hi estaràs dient que no, i això no ens porta al buit sinó a l’alternativa.

2. Escolta les teves necessitats

¿És realment important el que estàs a punt d’acceptar? ¿És una bona oportunitat? Has de saber si realment a tu et ve de gust o va amb els teus valors. Acceptar allò que no està en sintonia amb tu mateix farà que rebutgis el benestar que sí que et produeix escoltar-te a tu.

3. Cuida el llenguatge

Busca paraules que mostrin seguretat en la teva presa de decisions i que expressin que allò que estàs rebutjant et fa sentir agraït, però que no és el que realment vols fer.

4. Ets responsable de tu mateix

El que interpretin o sentin els altres no es deriva directament del que tu fas o no fas. Cadascú llegeix les situacions en funció de com és aquesta persona, i amb la teva negativa no l’estàs atacant ni menyspreant. Però sí que t’ho faràs a tu mateix si cedeixes.

Notícies relacionades

A la base de l’assertivitat hi ha saber que tenim dret a escollir el que de veritat volem fer, independentment de les necessitats de l’altre, ja que, abans de res, som el veritable centre de la nostra vida. Si no ho fem, la nostra autoestima se’n ressentirà, així com també la seguretat, la confiança i les nostres relacions.

Ángel Rull, psicòleg.