PSICOLOGIA
Compleix les teves metes amb el mapa d'objectius
Saber com marcar objectius determina l'èxit futur que tindrem
mapa-objetivos /
La planificació d’objectius és una cosa que tenim associada a algunes activitats de la nostra vida, com anar de viatge, però que oblidem a l’hora de situacions transcendentals, com saber on volem ser d’aquí a cinc anys.
Quan sabem què volem fer o cap a on hem d’anar, l’èxit depèn d’un factor clau: la forma que tenim de marcar i planificar l’objectiu. Per això, no és només important el que volem o les eines que tenim per aconseguir-ho, sinó també saber planificar-ho i escollir l’estratègia adequada per dur-ho a terme.
Mapa d’objectius
Independentment de les eines o les habilitats amb què comptem, hem de tenir clar que el punt de partida de qualsevol camí és la planificació. Quan fem un viatge, tot comença per un pla. Escollim el destí i, partint d’això, anem tancant temes com ara el mitjà de transport, l’allotjament, les visites a museus i les excursions. Si, per contra, improviséssim, hi hauria parts no controlades que alterarien el viatge, el seu desenvolupament i el gaudi.
Si amb algunes coses tenim clar que cal marcar una bona planificació, ¿per què amb d’altres no ho fem? De fet, quan posem en risc el nostre futur o la nostra comoditat a llarg termini, no fem plans. Podem tenir clar on volem ser d’aquí dos anys, però no hi ha un camí amb etapes marcat. Juguem a improvisar i la meta, si s’obté, es deu més a l’atzar que a la manera activa que hem tingut d’aconseguir-la.
¿De quina forma podem posar en pràctica el mapa d’objectius per aconseguir les nostres metes?
1. Punt de partida
L’única manera de saber que hem arribat a l’objectiu és definint el punt de partida i el punt d’arribada. Aquests dos punts i les seves diferències ens diuen si estem en el punt desitjat.
Per això, defineix el lloc on ets en aquest moment. La feina que tens, la situació que t’envolta o el moment en què et trobes. Has de definir la situació inicial de la millor forma possible, sempre pensant en la teva meta. Si la teva meta és un lloc de treball definit, el punt de partida serà la teva feina actual, els teus coneixements i les eines amb què comptes.
2. Meta central
Una vegada marcat el punt de partida, defineix la meta central, el punt d’arribada. Serà la situació final on veuràs satisfet el teu objectiu.
Continuant amb l’exemple anterior, defineix el lloc que vols, el temps que tens per aconseguir-lo i les condicions que tu creus que marquen que estiguis en la situació desitjada.
3. Submetes
Quan ja has definit la meta final, has de marcar tots aquells passos intermedis que has d’aconseguir prèviament i que t’acostaran al final.
Per exemple, potser necessites un nivell específic d’anglès per tenir el lloc desitjat i un màster en gestió que ara no tens. Aquestes submetes estan relacionades amb el teu objectiu final i sense elles no arribaràs al final del camí.
4. Escriu-ho
Les metes i el camí han d’estar sempre per escrit. Fes-ho de forma gràfica, dibuixa un camí real en un foli i tots aquells passos intermedis necessaris. Això posarà el focus en el teu objectiu.
Tingues sempre present el teu mapa. Col·loca'l en un lloc visible i repassa cada dia el que necessites i el motiu que t’empeny fins allà.
Notícies relacionadesEl mapa d’objectius és una manera estructurada i eficient de marcar les teves metes i saber com arribar-hi. Fa que posis el focus en el necessari, en el que ja tens i en el que necessites per sortir d’on ets i aconseguir allò que et proposis.
* Ángel Rull, psicòleg.