Sanament

Sanament

PSICOLOGIA

No sé què he de fer amb la meva vida: estratègies per resoldre-ho

Les crisis vitals ens col·loquen en punts dels quals creiem no poder sortir

zentauroepp27834168 depresion  tristeza  adolescentes  generico  recurso grafico180424100352

zentauroepp27834168 depresion tristeza adolescentes generico recurso grafico180424100352

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Durant diversos moments del desenvolupament, cada persona s'ha d'enfrontar a nombrosos obstacles, alguns d'ells de forma inesperada. Aquests obstacles posen a prova les eines de les quals disposem i ens fan treure la millor versió de nosaltres mateixos. A través de la seva resolució, canviem de perspectiva i ens veiem més madurs i més forts.

Determinats moments de la nostra vida en els quals passem per crisis vitals ens fan preguntar-nos on som i cap on volem anar. Preguntes complicades però que, sens dubte, marquen un abans i un després en nosaltres.

Crisis vitals

És en les decisions complicades on una persona acaba sabent qui és i es demostra del que és capaç. Encara que els escenaris no sempre són amenaces reals, sí que podem percebre-les com a tals i sentir la necessitat de sortir d'allà.

¿Quins possibles escenaris es donen perquè acabem sentint que estem en una crisi vital?

  • Desencant laboral, frustració o situacions d'assetjament.
  • Falta d'aspiracions o motivacions.
  • Estancament professional o en la relació de parella.
  • Excés de camins per escollir o falta de planificació.
  • Falta de perspectiva sobre el que volem a llarg termini.

Què he de fer amb la meva vida

Tant si sentim la pressió de forma externa com interna, estem en una situació en la qual hem de prendre decisions i escollir camins. Partim de la necessitat de saber què hem de fer amb la nostra vida, des d'un pla professional o un punt de vista personal.

La indecisió genera nombroses emocions negatives que també poden bloquejar-nos o fer que escollim malament. Per això, podem utilitzar diverses estratègies que ens resolguin la crisi i trobem el millor camí.

1. Visió de futur

¿Com t'imagines d'aquí 5 anys? No es tracta de respondre a aquesta pregunta des del que volen els altres o des del que creus que és millor socialment, sinó del que de veritat veus que t'estarà fent feliç en el futur.

Fes un desenvolupament en paper sobre els diferents aspectes de la teva vida i com seran en 5 anys: la feina que esperes estar desenvolupant, la família que vols tenir, el barri on vols viure...

2. Zona de pànic

La indecisió sobre el futur es pot deure al fet que implica sortir de la nostra zona segura i moure'ns per terrenys als quals no estem acostumats. Si bé això pot fer-nos por, amb el temps sabem que és el que ens satisfarà i fer-nos tenir una vida plena.

Analitza si realment no tens clar el que vols fer o sí que ho saps però et fa por enfrontar-t'hi.

3. Estudia les teves fortaleses

Les nostres fortaleses són totes aquelles habilitats que ens surten bé i que ens fan sentir feliços. Aquestes fortaleses, entre les quals podem trobar la creativitat, el pensament crític o la justícia social, ens parlen sobre nosaltres, les nostres aspiracions i les situacions on de veritat estarem còmodes.

Si la teva fortalesa és la creativitat, potser no has d'escollir una feina mecànica on mai puguis utilitzar-la ni potenciar-la.

4. Busca tallers

Quan la decisió té a veure amb el coneixement, la feina o la nostra veritable vocació, la millor manera de tenir-ho clar és assistint a algun taller sobre el tema. Veure com es treballa des d'un pla real o quines possibilitats tenim ens ajudarà a escollir millor. I és que les decisions mai no s'han de basar en la teoria que creiem conèixer. Hem d'anar a la pràctica i sentir com és.

Notícies relacionades

Les crisis vitals ens acaben conduint al punt òptim si sabem com gestionar-les i aprofitar-les per créixer. Per això, utilitzar estratègies que ens ajudin i ens alleugin la tensió acabaran fent que ampliem el focus i arribem a un desenvolupament posterior.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia