Sanament

Sanament

PSICOLOGIA

Oblida't de la dieta amb el mètode Mindful Eating

L'alimentació conscient promou una relació sana amb el menjar

Dieta, adelgazamiento, manzana, cinta métrica, comida, desayuno. Adelgazar comiendo una dieta saludable y pesar concepto de la pérdida de cerca de manzana verde cinta y ensalada de mediciónhealthy eating, dieting, slimming and weigh loss concept - close up of green apple, measuring tape and salad. FUENTE: 123RF

Dieta, adelgazamiento, manzana, cinta métrica, comida, desayuno. Adelgazar comiendo una dieta saludable y pesar concepto de la pérdida de cerca de manzana verde cinta y ensalada de mediciónhealthy eating, dieting, slimming and weigh loss concept - close up of green apple, measuring tape and salad. FUENTE: 123RF / lev dolgachov

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Els plans d’aprimament basats únicament a modificar els aliments i restringir les seves quantitats poden fallar a mitjà i llarg termini. Això es deu al fet que no hi ha un impacte directe sobre els hàbits alimentaris ni tampoc es modifica la manera de veure i relacionar-se amb el menjar.

El ‘mindful eating’ és una pràctica que consisteix en l’alimentació conscient, com el ‘mindfulness’, que es basa a centrar-se en les sensacions físiques i emocionals que sentim, aprendre a diferenciar la sacietat o la gana física de l’emocional.

Per què és important?

La relació amb el menjar que apareix en el sobrepès o l’obesitat, fins i tot en persones amb un pes normal, pot estar altament deteriorada, la qual cosa genera un gran malestar en qui el pateix i les persones del seu entorn. Canvis d’humor, aïllament, afartaments o sobrecompensació que acaben fent que la persona tingui el focus constant en tot el que menja. Però a través de la pràctica del ‘mindful eating’, la persona es pot relacionar millor amb l’alimentació.

¿Per què és tan important aprendre a menjar diferent?

  • La nostra cultura fa que la vida social giri entorn del menjar.
  • L’alimentació és part essencial de cada dia.
  • Els mitjans de comunicació, especialment la publicitat, no sempre afavoreixen la manera que tenim de menjar.
  • Tenim el mal costum de descarregar emocionalment amb el menjar.
  • La nostra salut és el resultat directe de com mengem i què mengem.

Aplica Mindful Eating

El ‘mindful eating’ no és una dieta ni un pla d’alimentació, sinó un estil de vida que ens condueix a relacionar-nos millor amb nosaltres mateixos, a conèixer el nostre cos i les nostres necessitats i a poder diferenciar les sensacions emocionals i fisiològiques relacionades amb la gana i la sacietat.

Aquests consells ens poden ajudar a implementar el ‘mindful eating’ a la nostra vida i a millorar la manera que tenim de menjar i cuidar-nos:

1. Beu aigua abans de menjar

L’ideal és beure un vas d’aigua 5 minuts abans de començar a menjar. Contribueix a reduir l’ansietat o la gana. Però, a més, es pot millorar si en lloc d’aigua és una infusió calenta 20 minuts abans. Això produeix un augment de la sacietat.

2. Busca un espai tranquil

Tenir una alta estimulació o distreure’ns amb el mòbil i la televisió genera que no estiguem atents als senyals que el cos ens ha d’enviar de gana i ompliment de l’estómac. Això fa que no assaborim els aliments i acabem prenent més quantitat de la deguda.

3. Evita la gana emocional

Tendim a menjar no només quan tenim gana, especialment si estem avorrits a casa. Per combatre-ho, busca alternatives, si és possible incompatibles, com ara fer una activitat esportiva breu o sortir a passejar. Aquesta activitat ha de ser productiva, no distractora.

4. Acaba l’últim

El menjar ha de durar, almenys, 20 minuts. Per sota d’aquest temps, l’estómac no és capaç d’identificar que està ple. Procura deixar anar sovint els coberts, anar bevent a poc a poc aigua i centrar-te en els sabors. Si estàs en grup, centra’t en la conversa, tant a parlar com a escoltar.

5. Escolta el teu estómac

Hem après que la sensació correcta és la d’estómac ple, quan realment ens produeix pesadesa i un lleu malestar. La millor sensació és la de sacietat, que implica que encara es podria menjar una mica més, però s’està satisfet en aquell moment. És aquí on sí que cal parar de menjar.

Notícies relacionades

Introduint aquests petits hàbits en la nostra rutina habitual, serem més capaços de diferenciar la gana real de l’emocional, notant una sacietat més gran i aprenent a disfrutar veritablement del sabor dels aliments. És la millor manera de millorar la relació amb el menjar i amb nosaltres mateixos.

Ángel Rull, psicòleg.