PSICOLOGIA

Si fracasses en un projecte, això és el que has de fer

Després d'un fracàs, el nostre rendiment a la feina cau considerablement

37668730 l

37668730 l

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Els fracassos en els projectes que estem duent a terme a la feina són habituals, tot i que ocorren més vegades del que ens agradaria. Sempre és un bon moment per aprendre però, a vegades, no sabem com gestionar-ho. Això fa que sentim frustració, tristesa o enuig. Afecta el nostre rendiment i ens predisposa a tornar a fracassar.

Si gestionem emocionalment la derrota, podrem construir millors metes i plans òptims d’acció que ens portin a aconseguir les següents vegades l’èxit. És qüestió de començar a treballar l’acceptació, analitzar les nostres emocions i generar noves i millors eines d’estratègia i comportament.

Supera el fracàs

Els errors són habituals en el nostre dia a dia. Normalment no tenen conseqüències importants i solem passar-los per alt, sense parar-nos a analitzar-los o superar-los. No obstant, algun error o l’acumulació de molts d’ells, fa que tinguem fracassos significatius. Això també passa en la nostra feina. Ens embarquem en un projecte al qual dediquem hores i setmanes i que, en un moment donat, no acaba de culminar. És en aquests moments quan es posen a prova el nostre optimisme i la nostra resiliència. Hem de fer front al que ha passat, seguir amb els altres projectes i de començar-ne de nous. Si no es gestiona de la forma correcta, ens podem bloquejar, deixar de ser productius i començar a enllaçar un error amb un altre.

Si vols superar el fracàs davant d’un projecte, sortir-ne reforçat i encarar-ne altres de nous, això és el que has de fer:

1. Simplifica

El primer que sentim, és un torrent emocional davant del fracàs. Les emocions varien en funció de cada un, tot i que el més freqüent és la culpa, la frustració o la ràbia. No obstant, tot i que freqüents, no sempre són adaptatives. L’única emoció que ens ajudarà davant la pèrdua o el fracàs és la tristesa. És l’emoció que empeny al desenvolupament i a la superació. Des de la tristesa arribem a l’acceptació i ens movem a generar alternatives i millors solucions.

Davant del fracàs, has d’aclarir totes les emocions que sentis i saber que només la tristesa t’ajudarà i és amb el que has de treballar en aquest moment.

2. Assumeix la responsabilitat

Has de ser sincer amb tu mateix i analitzar què és tot el que has fet de forma incorrecta perquè no hagi sortit com esperaves. Ser sincer implica mirar el que sí que és responsabilitat teva, no assumir culpes alienes ni culpar a l’atzar. Això farà que agafis les regnes, sense emocions negatives innecessàries.

3. Perdó

Una vegada assumim les responsabilitats, ens hem de disculpar davant les persones correctes, des de la mateixa sinceritat amb la que hem treballat anteriorment. La disculpa no ha de ser excessiva, ni tampoc pots caure en la victimització o en l’excés de responsabilitat. Això farà que puguem deixar enrere el que hagi passat i comprometre’ns a fer-ho millor en el futur.

4. Límits segurs

En aquest moment, una vegada acceptat el fracàs, començaran altres projectes i/o seguirem amb els altres. Establirem límits que generin un entorn segur per no tornar a fracassar. Ens basarem en l’experiència i en l’aprenentatge.

5. Aprèn

Sense culpa i sense frustració, hem de generar un llistat d’eines adquirides després del fracàs. Si ho fem per escrit i en ordre cronològic serà més clar. Això ens ajuda a saber que sí que hi ha hagut alguna cosa bona en el que ha passat i quedarà com a font de coneixement.

Notícies relacionades

A través dels errors s’aprenen lliçons que acompanyen cada persona en els futurs projectes. Però per a això hem d’aprendre a gestionar els fracassos sense que afecti el nostre rendiment, creant seguretat i una eficàcia més gran d’ara endavant.

Ángel Rull, psicòleg.