Sanament

Sanament

PSICOLOGIA

Viatjar: beneficis psicològics de fer les maletes

Sortir de casa té un impacte directe sobre el cervell i la gestió emocional

zentauroepp41480816 kef06  luxor  egipto   09 12 2017   fotograf a de archivo fe180105110336

zentauroepp41480816 kef06 luxor egipto 09 12 2017 fotograf a de archivo fe180105110336 / KHALED ELFIQI

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Viatjar és un dels plaers més estesos. Ens alimenta la curiositat i ens fa desconnectar de la rutina diària. Coneixem altres cultures, tastem menjars diferents i compartim moments amb els nostres éssers estimats. I, tot i que no tothom pugui fer-ho freqüentment, sol estar inclòs dins de la llista de ‘hobbies’.

El costum de viatjar es va estenent i ha crescut notablement en els últims anys, a mesura que anem buscant destins cada vegada més llunyans. Aquest costum no es deu només a la necessitat de tenir vacances, sinó que la seva causa es troba en els nombrosos beneficis que una persona obté cada vegada que fa les maletes i surt de casa.

Beneficis del viatger

La psicologia positiva es dedica a l’estudi de tot allò que ens fa feliços i ens ajuda i protegeix en l’adversitat. Investiga sobre les petites i grans coses que en el nostre dia a dia ens sumen benestar. I en la recerca de llum sobre aquest tema també ha estudiat els viatges. A la publicació de 'The Journal of Positive Psychology', Ryan Howell i els seus col·laboradors van trobar que els viatges són la clara expressió de felicitat, ja que ens fan acumular experiències significatives i dotades de valor per a nosaltres.

Els viatges i el que aquests deixen en nosaltres ens ofereixen nombrosos beneficis psicològics:

1. Comunicació

A l’enfrontar-nos a un lloc desconegut, hem de buscar la manera de comunicar-nos amb altres persones, com quan preguntem per una localització. Això ens fa acostar-nos als altres i dur a terme eines i habilitats que ens serviran també a la tornada. El benefici s’aguditza quan es tracta d’un idioma diferent del nostre.

2. Relaxació

El pilot automàtic amb què vivim diàriament es desconnecta durant un viatge. L’estrès i els pensaments circulars queden enrere i el nostre cervell comença a generar pensaments divergents i positius.

3. Zona de por

En el nostre dia a dia tenim forjada una zona de seguretat, on el cervell està còmode i té determinats esquemes de funcionament. Al sortir fora, la comoditat es trenca, anem a la zona de por i comencem a guanyar més sensació de validesa i autonomia. Enfrontar-nos al que és desconegut amplia els nostres horitzons.

4. Menys frustració

Quan sortim de casa sorgeixen imprevistos a què no estem acostumats i a què hem de fer front. Superar-los millora la tolerància a la incertesa i ens ajuda a sentir menys frustració, també al tornar a la rutina.

5. Més autoestima

Anar a un lloc on ningú ens coneix ens ajuda a generar confiança, ja que som capaços de desenvolupar eines de superació d’obstacles i guanyem en sensació de control i autonomia.

6. Obertura mental

La nostra visió sobre el món està esbiaixada. Creiem que només el nostre punt de vista és el real i correcte. Això, comú a tots els éssers humans, és un error que ens fa omplir de prejudicis i pors. Al sortir fora, trenquem els vells esquemes i aprenem sobre la relativitat cultural i la tolerància, fins i tot dins del nostre propi país.

7. Autoconeixement

Al deixar fora els pensaments diaris, es crea un buit mental en què podem atendre les nostres necessitats, escoltar-les i valorar-les. A més, veiem com és el nostre patró de funcionament, el correcte i l’incorrecte. Aquesta visió d’un mateix ens fa tornar d’una forma molt diferent.

Notícies relacionades

Cada vegada que fem les maletes i sortim per la porta tenim la certesa que el viatge anirà bé. Però hem de ser conscients que quan tornem, gràcies als beneficis psicològics de viatjar, no tornarem sent els mateixos.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia