PSICOLOGIA

¿No aconsegueixes les metes? Marca un pas a pas

Les metes allunyades en el temps produeixen un impacte negatiu en la motivació

zentauroepp46360789 paso a paso calendario

zentauroepp46360789 paso a paso calendario

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Diverses vegades a l’any hem de fer balanç del punt en què estem, reavaluar les nostres metes, fer balanç del que hem aconseguit i marcar nous objectius. No obstant, aquest procés sol tenir un error comú: marquem la meta, però no el pla d’acció. Això és especialment important amb els objectius que són massa grans i allunyats en el temps. És la raó per la qual moltes vegades fracassem.

Les metes llunyanes requereixen una motivació constant i elevada, una cosa difícil de mantenir al llarg dels dies. Quan baixa la motivació, baixa el nostre rendiment, fins que al final abandonem el camí. La solució és tenir més d’una meta, punts petits que es vagin aconseguint. ¿Com podem fer-ho?

Pla d’acció

La importància d’establir objectius en la nostra vida ja és coneguda per la població general. Fins i tot sabem que sempre han d’estar escrits en paper i cal revisar-los pràcticament diàriament. Però continuem sense entendre que una meta sense pla d’acció sempre estarà avocada al fracàs.

Si seguim aquest pas a pas amb cada meta, aconseguirem complir els objectius que ens marquem:

1. Meta

És la premissa principal. Hem d’establir l’objectiu final que volem aconseguir, en el que sabrem que hem acabat. Sempre ho farem seguint la regla M.E.T.A. L’objectiu ha de complir les següents condicions:

  • Ser Mesurable. Es pot quantificar o palpar d’alguna forma que s’ha aconseguit. Perdre pes no és mesurable, aprimar-se 10 kg sí que ho és.
  • Ser Específic. Concretar l’objectiu, ser clars i concisos.
  • Ser Tangible. S’ha de materialitzar d’una forma que puguem sentir-lo i saber que l’hem aconseguit.
  • Ser Assequible. Almenys, en els pròxims dos anys. Si hem marcat un objectiu massa ambiciós, cal rebaixar-lo i després avaluar-lo en uns mesos.

És important remarcar que encara no és el moment de posar la data per aconseguir la meta. Veurem on fer-ho.

2. Submetes

Si el nostre objectiu era la pèrdua de pes, podem marcar petites submetes i ajustar-les a un calendari. Per exemple, marcar que cada setmana perdrem un quilo. Això ens traurà la gran meta del cap i ens centrarem en objectius més petits i assequibles.

3. Fites i rutines

Quan marquem un pla d’acció hi ha dues parts diferents que poden confondre’s: d’una banda, tenim les rutines, aquestes petites accions diàries, i, d’altra banda les fites, passos més grans i significatius que porten una preparació prèvia.

En plans petits, les fites i les submetes són el mateix. La diferència és més gran quan l’objectiu creix.

Amb la meta i les submetes a dalt, escriu sota totes les rutines que necessitaràs diàriament i les fites que hem d’anar aconseguint. Fes-ho de forma realista, adaptat a la teva vida. És preferible que es tardi més a aconseguir la meta que suposi un sacrifici massa gran i que s’acabi abandonant pel camí.

4. Temps

Una vegada que hem establert tots els elements, hem d’ajustar la dates i la temporalitat de les accions. Comença per baix, marcant els dies que a la setmana dedicaràs a les rutines. Després estableix les fites, quin temps tens per aconseguir-ho. Després les submetes i, finalment, la meta final.

5. Un pas

Com que el més difícil és començar, escull ara un primer pas, per petit que sigui, que et mogui a l’acció i que t’acosti a aconseguir el teu objectiu. Tot i que no sigui a gran escala, generarà en tu sensació d’apoderament  i farà que comenci a pujar la motivació.

Notícies relacionades

A l’hora d’establir els objectius no és dolent que siguem molt ambiciosos, de fet, és aconsellable, però això sí que suposa un problema si no sabem com traçar un bon pas a pas. Els plans d’acció són necessaris per arribar al final del camí.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia