Sanament
PSICOLOGIA
10 consells per evitar conflictes de parella durant les vacances
El període estival pot ser motiu de conflicte en moltes relacions
geeksme datosrelacionessexualesespana2018
Després de l’arribada del mes de setembre, moltes parelles hauran vist com la seva relació ha canviat, en alguns casos a causa dels conflictes continus que van patir durant les vacances, una cosa que, des d’aquell moment, anirà empitjorant. L’estiu és un moment on moltes persones poden arribar a trobar els motius per separar-se o divorciar-se, sense que prèviament existissin problemes.
La rutina habitual, la feina o les preocupacions diàries ocupen una part important dels nostres pensaments. Això fa que el temps que es dediqui al lleure, als fills o a la parella sigui reduït. Quan el temps és escàs, les friccions no apareixen, ja que no hi ha gaires oportunitats que n’hi hagi, especialment sense convivència pel mig. Quan marxem de vacances amb la nostra parella, això canvia: entreguem la totalitat del nostre temps a l’altre, a compartir-lo i a disfrutar. És aquí on poden aparèixer discussions, on veiem parts de l’altre que potser no ens agradin o que no hem après a gestionar. Per això, durant les vacances, és important que canviem la nostra manera d’actuar i pensar per fer que la relació s’enforteixi en lloc de debilitar-se.
Sense discussions
Al buscar les vacances en companyia de la nostra parella, esperem que sigui un temps per compartir i crear bons records. Es planifica el viatge, els desplaçaments i el lloc per dormir. No obstant, hi ha una part important que no solem tenir en compte. Sense preparar-nos i anticipar-ho, hi haurà discussions que facin que la parella se’n ressenti o pugui acabar. Aquesta part que hem de preveure és la que es refereix a l’aspecte psicològic, en el que hem d’acceptar que hi ha parts que encara desconeixerem i que descobrirem, la qual cosa, amb perspectiva, pot ser molt gratificant.
¿Com podem evitar els conflictes amb la nostra parella durant les vacances?
1. Sense egoisme
Hem de crear l’equilibri entre el que jo necessito i el que necessita l’altre, tot i que a una de les parts li pugui costar expressar-ho. No hem de cedir davant de tot, però sí que hem d’emmotllar-nos. S’han de negociar els temps o els llocs a visitar amb anterioritat, i s’ha de deixar espai també per no fer res.
2. Planificació
Un viatge comporta una sèrie de responsabilitats i planificacions. Tot i que no sempre hi ha d’haver un equilibri, ja que un dels dos pot estar disfrutant amb aquesta planificació, no pot existir un desequilibri marcat. I si un se n’encarrega, l’altre no hauria de retreure res si no li agrada. La llista de tasques, activitats i responsabilitats ha de ser prèvia al viatge.
3. Diners
El pressupost ha de ser consensuat, amb un fons comú on cadascú destini la part convenient. A més, és important saber quants diners seran dedicats a cada àrea, com el menjar o l’allotjament. Això evitarà futurs conflictes.
4. Maneig de les expectatives
Cada viatge és diferent, fins i tot anant amb les mateixes persones. No hem de comparar-lo amb d’altres ni idealitzar-lo. De vacances la parella busca descansar, enfortir els vincles i disfrutar, no arribar a uns estàndards.
5. Anticipa discussions
Si has anat acumulant ressentiment i no has sabut perdonar-lo, ho has de deixar resolt abans de les vacances. Amb el temps que es passarà amb l’altre, hi ha moltes possibilitats que això pugui sortir a la llum.
6. Gestiona la discussió
Si per algun motiu hi ha una discussió, procura gestionar-ho des del que tu sents, no des del que l’altre et fa. La responsabilitat dels teus sentiments és teva, de tu que interpretes la realitat, no sempre de les accions dels altres.
7. Escolta
Quan estem amb l’altre, tendim a buscar i interpretar, tant per la nostra part com per la de l’altre. No expressem el que volem i pretenem que l’altre ho digui. I si l’altre està més callat, interpretem en lloc de preguntar. Prova d’expressar les teves necessitats i el que sents.
8. Independència
Les vacances no estan dissenyades per viure enganxat a l’altre, especialment quan hi ha interessos diferents. Si hi ha diverses coses per visitar i no venen de gust a les dues parts, la millor solució és donar-se unes hores perquè cadascú explori la ciutat i després retrobar-se en un punt per menjar.
9. La importància d’avorrir-se
L’avorriment pot passar en el moment o ser anticipat amb por. És una sensació subjectiva que no depèn de la quantitat d’activitats que es facin. No ho compensis amb l’agenda plena. Dona espai al silenci, a les estones de no fer res i a la recerca de tranquil·litat. Això també implica connectar més amb l’altre.
10. Sigues realista amb el temps
Els viatges contra rellotge poden causar nombroses discussions, especialment quan l’altre es retarda o tarda a aixecar-se al matí. Juga amb els marges de temps i dona més espai a la improvisació.
Notícies relacionadesTot i que la pràctica ens ensenya que les vacances són un període propici per a les discussions de parella, podem veure com molts d’aquests problemes s’haurien solucionat si els haguéssim anticipat. Planificar les vacances també implica preparar-nos per estar amb l’altre, amb independència i amb l’única expectativa de disfrutar.
* Ángel Rull, psicòleg.
- Els germans Roca obriran un nou restaurant de cuina catalana
- Centres d’internament d’estrangers Junts assegura que Catalunya podrà tancar els CIE amb el traspàs d’immigració
- Predicció meteorològica Una massa d’aire polar portarà fred, pluja i neu a Catalunya a partir de divendres
- Laboral ¿Com m’afecta la reducció de la jornada laboral si ja treballo 37,5 hores a la setmana o menys?
- Estrena aquest divendres Mònica Terribas destapa els abusos a l’Opus Dei: «S’hauria de compensar el mal psicològic a tanta gent»