PSICOLOGIA

Cinc llibres per aprendre a ser feliç

A través de la lectura podem incrementar el nostre benestar

zentauroepp44615934 icult leyendo un libro en verano vacaciones180815172508

zentauroepp44615934 icult leyendo un libro en verano vacaciones180815172508

5
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

La felicitat és un dels elements més estudiats al llarg de la història de la humanitat. Se n’han preocupat escriptors, filòsofs i psicòlegs. Des de l’època clàssica ens hem preocupat per veure com poder estar cada dia millor, i busquem la manera d’incrementar el benestar, no només a nivell físic sinó també psicològic.

Actualment les seccions de Psicologia, Creixement Personal i Autoajuda són les més visitades en llibreries i grans superfícies. Volem que algú ens orienti i ensenyi les fórmules que podem seguir per aprendre a ser feliços.

Aparentment no tenen res en comú un emprenedor, un periodista, el creador de la Teràpia Racional Emotiva i Conductual (TREC), un ‘coach’ i un antropòleg. No obstant, als cinc els uneix una cosa: haver trobat la manera de ser feliços i saber ensenyar els altres a aconseguir-ho. Des de diferents punts de vista i amb diferents situacions vitals, podem aprendre que podem aconseguir i consolidar el benestar.

‘El poder de confiar en ti’, Curro Cañete

Molts aspectes de la nostra personalitat es relacionen amb la capacitat per ser feliços. Però ¿com es relaciona la confiança en un mateix amb el benestar? Curro Cañete ho té clar, i servint-se del proverbi “La por va trucar a la porta, la confiança la va obrir i ja no hi havia ningú”, ens explica aquesta relació. “La por i la felicitat són contraris. I la confiança i la felicitat són germanes bessones. És a dir: no es pot ser feliç sense confiança. Quan no confies en tu ni en la vida, tens por. Por que et deixi la parella, que s’acabi la feina, que les coses no surtin bé. I quan tens por no t’atreveixes a fer el que vols ni tampoc a complir el teu propòsit de vida, per la qual cosa t’allunyes encara més de la teva felicitat. Per ser feliç és essencial aprendre a confiar en un mateix i en la vida. La meva vida va canviar quan vaig aprendre a confiar. I per això he escrit el llibre, per ajudar les persones a confiar en si mateixes. ¡Val la pena i l’alegria!”

L’autor de ‘El poder de confiar en ti’ (Planeta, 2019) ens explica que la confiança s’entrena i és la clau per poder acabar amb la por que sentim. Això s’aconsegueix millorant l’autoestima, potenciant les nostres habilitats i gestionant millor les emocions.

‘Las pequeñas alegrías’, Marc Augé

La felicitat no només es compon d’habilitats i fortaleses sinó que també inclou petits instants del dia a dia, especialment, saber-los mirar. ‘Las pequeñas alegrías’ (Àtic dels llibres, 2019) és un diari on l’autor ens convida a sorprendre’ns amb els instants de felicitat que tots podem veure, fins i tot en situacions difícils.

Treure el focus de la queixa o l’autocompassió i dipositar-lo sobre els aspectes positius, tot i que siguin externs al nostre moment vital, ens ajuda a obrir la visió i el cervell, entrenant-nos a veure la globalitat però centrant-nos en les coses bones. No es tracta d’obviar els problemes, sinó de sentir-se bé encara que hi siguin.

‘Ser feliz y vencer las preocupaciones’, Albert Ellis

La Teràpia Racional Emotiva i Conductual (TREC) i la Teràpia Cognitiva (TC) tenen una àmplia validesa científica. Els seus resultats s’han estudiat i comprovat al llarg de dècades i actualment són dues de les teràpies més utilitzades en el tractament de múltiples trastorns, com la depressió. El seu autor és Albert Ellis, que també va escriure ‘Ser feliz y vencer las preocupaciones’ (Ediciones Obelisco, 2003), un manual senzill on explica la seva teràpia i com qualsevol persona la pot aplicar en el seu dia a dia.

Ellis acosta la teràpia a la vida quotidiana, vencent els ‘no puc’, desafiant l’adversitat i trencant creences limitants autodestructives. Després de 16 anys, continua sent el millor llibre basat en la reestructuració cognitiva fora de la consulta d’un psicòleg.

‘Los 88 peldaños de la gente feliz’, Anxo Pérez

Si busquem un exemple d’èxit en el món de l’emprenedoria, ràpidament pensem en Anxo Pérez, creador del mètode ‘8Belts’, un sistema d’aprenentatge amb què podem aprendre un idioma en vuit mesos. No obstant, l’autor també ha passat per un procés de canvi personal que ha volgut plasmar a ‘Los 88 peldaños de la gente feliz’ (Alienta, 2019).

“Renunciar a l’ego a curt termini, ens evita el sofriment a llarg termini. I per a això hem de pujar esglaons, com el de la por, l’enveja, la vàlua. Esglaons que et fan sumar i esglaons que fan que no restis. Cadascun de tres minuts, per la qual cosa estàs a tres minuts de saber-lo aplicar a la teva vida i ser més feliç”, explica l’autor. Un mètode senzill de llegir i fàcil d’implementar.

“De tots els llibres que he escrit, aquest és el que m’ha revolucionat la vida”, acaba Anxo Pérez.

‘Ser feliz es una decisión’, John Leland

El diari ‘The New York Times’ va voler escriure un article sobre un dels grups de persones que està creixent més a occident, els majors de 85 anys. John Leland va ser l’encarregat de buscar persones d’aquesta edat i entrevistar-los, creient que trobaria històries de solitud, deteriorament en tots els nivells i dificultats diàries. No obstant, va descobrir al contrari. Les persones amb qui va parlar tenien més sensació de benestar i una millor gestió emocional que les persones joves. D’aquesta experiència va sorgir ‘Ser feliz es una decisión’ (Urano, 2018), un llibre d’experiències on persones que es troben en l’última etapa reflecteixen l’experiència amb què ens hauríem d’enfrontar des de petits, però que l’esmentada il·luminació només sembla arribar en la vellesa. Un manual per anticipar períodes i aprendre a estar millor.

Notícies relacionades

Alguns escriptors, molts d’ells dedicats exclusivament a la teràpia psicològica o el ‘coaching’, han escrit llibres que ens treuen de la zona de confort on estàvem, còmoda per al nostre cervell però que ens crea malestar. Sempre que no tinguem un problema clínicament significatiu per al qual s’hagi d’anar a teràpia, podrem aprendre a estar millor recolzant-nos en persones que han seguit aquest camí abans que nosaltres o que han ajudat d’altres a seguir-lo.

Ángel Rull, psicòleg.