Psicologia

Seqüeles psicològiques de la violència obstètrica en el part

L’inici de la maternitat pot complicar-se si no es respecta el part

Seqüeles psicològiques de la violència obstètrica en el part

agencia

4
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

La violència obstètrica és un tipus de violència que es produeix en el context de l’atenció sanitària durant l’embaràs, part i postpart. Aquesta tipus de violència pot donar-se tant en l’àmbit públic com en el privat i pot afectar dones de qualsevol edat, raça, ètnia o situació socioeconòmica.

La violència obstètrica es caracteritza pel maltractament i la falta de respecte envers les dones durant el procés del part, incloent l’ús innecessari d’intervencions mèdiques, el tracte deshumanitzat, la negació d’informació, la coacció i l’abús físic i emocional. Aquesta violència pot tenir conseqüències greus per a la salut física i mental de les dones, així com per al benestar emocional i el desenvolupament del vincle amb els seus nadons.

¿Què és la violència obstètrica?

La violència obstètrica és un tipus de violència que es produeix durant l’embaràs, el part i el postpart, i es refereix a totes aquelles pràctiques mèdiques que són considerades innecessàries, invasives, doloroses, humiliants o que van en contra dels drets i la dignitat de la dona embarassada i el seu nadó.

Algunes de les pràctiques més comunes de violència obstètrica inclouen: l’ús excessiu de l’episiotomia, la pràctica de cesàries innecessàries, la separació de la mare i el nadó immediatament després del naixement, la falta d’informació i consentiment informat, el tracte brusc o irrespectuós per part del personal mèdic i la negació de mètodes alternatius d’alleujament del dolor.

La violència obstètrica és una violació dels drets humans i de la salut reproductiva de les dones. A més de les conseqüències físiques, com el dolor, el trauma i les complicacions de salut, la violència obstètrica també pot tenir greus conseqüències psicològiques per a les dones i els seus nadons.

¿Què és el part respectat?

El part respectat és un model d’atenció al part que promou el respecte als drets i la dignitat de les dones i els seus nadons durant tot el procés d’embaràs, part i postpart. El part respectat es basa en l’enfocament de la humanització del part i busca fomentar el benestar físic, emocional i social de les dones i els seus nadons.

Algunes de les característiques del part respectat inclouen: la informació i la participació activa de la dona en totes les decisions relacionades amb la seva atenció durant el part, l’ús de mètodes alternatius d’alleujament del dolor, la promoció del contacte pell amb pell immediatament després del naixement, l’atenció al vincle mare-nadó i la prevenció de la separació innecessària, la reducció de l’ús d’intervencions mèdiques innecessàries i l’atenció integral i personalitzada per part del personal mèdic.

El part respectat és un dret humà fonamental i una necessitat de salut pública. Promoure el part respectat és fonamental per prevenir i erradicar la violència obstètrica i per millorar la qualitat d’atenció al part.

Conseqüències psicològiques de la violència obstètrica

El part és un moment molt important en la vida d’una dona, i hauria de ser un moment d’alegria i emoció. No obstant, per a moltes dones, el part pot ser una experiència traumàtica a causa de la violència obstètrica. La violència obstètrica és una forma de violència de gènere que es produeix durant el part, i pot tenir greus conseqüències psicològiques per a les dones.

Aquestes són les conseqüències psicològiques de la violència obstètrica:

1. Trauma postpart

La violència obstètrica pot causar un trauma postpart, que és similar al trastorn d’estrès posttraumàtic. Les dones poden experimentar flashbacks, malsons, ansietat i evitació de qualsevol cosa relacionada amb el part.

2. Depressió postpart

La depressió postpart és un trastorn de l’estat d’ànim que es pot produir després del part. La violència obstètrica pot augmentar el risc de depressió postpart a causa de l’estrès i l’ansietat que causa.

3. Disminució de l’autoestima

La violència obstètrica pot fer que les dones se sentin humiliades, avergonyides i sense valor. Això pot portar a una disminució de l’autoestima i una sensació de falta de poder.

4. Trastorns d’ansietat

La violència obstètrica pot augmentar el risc de desenvolupar trastorns d’ansietat, com trastorns d’ansietat generalitzada o trastorn obsessivocompulsiu.

5. Problemes de vinculació

La violència obstètrica, al seu torn, pot fer que les dones se sentin desconnectades dels seus nadons, cosa que pot dificultar el procés de vinculació entre la mare i el fill.

6. Problemes de lactància

També pot interferir amb la capacitat de la mare per alletar el nadó a causa de l’estrès i l’ansietat que causa.

7. Dificultats en futurs embarassos i parts

La violència obstètrica pot fer que les dones evitin futurs embarassos i parts, cosa que pot tenir un impacte negatiu en la seva salut reproductiva.

Notícies relacionades

La violència obstètrica, com veiem, és qualsevol forma de violència, abús o maltractament durant l’embaràs, el part o el postpart. I els efectes de la violència obstètrica en el part poden ser devastadors per a la salut mental de les dones.

* Ángel Rull, psicòleg.