Sanament
Psicologia
Ferides traumàtiques del passat: ¿com sé si m’estan afectant?
Les experiències doloroses i traumàtiques que hem viscut en el passat poden tenir un impacte significatiu en la nostra vida present. Aquestes ferides emocionals poden afectar la nostra salut mental, emocional i relacions interpersonals. De vegades, no som conscients de com aquestes ferides ens estan afectant, cosa que dificulta el procés de curació i recuperació. Però ¿què són les ferides traumàtiques? ¿Com afecten una persona i com podem identificar si ens estan afectant? Al comprendre i reconèixer aquestes ferides, podem prendre mesures per guarir i trobar la plenitud.
¿Què són les ferides traumàtiques?
Les ferides traumàtiques són experiències negatives extremes que es poden produir en diferents etapes de la vida, com la infància, l’adolescència o fins i tot en l’edat adulta. Aquestes experiències poden incloure abús físic, emocional o sexual, violència, pèrdua d’un ésser estimat, negligència, accidents greus, desastres naturals o qualsevol altre esdeveniment traumàtic.
Quan una persona experimenta una ferida traumàtica, el seu sistema nerviós es veu desconcertat i no pot processar adequadament l’esdeveniment. Això pot provocar una resposta d’estrès crònic en el cos i en la ment. Les ferides traumàtiques no guarides poden persistir durant anys i tenir un impacte durador en la vida d’una persona.
¿Com afecten les ferides traumàtiques una persona?
Les ferides traumàtiques poden afectar una persona de diverses maneres. Poden generar símptomes físics, emocionals i cognitius. I, tot i que la ferida fos causada molt temps enrere, continua influint de la mateixa manera i amb la mateixa intensitat en el present.
D’aquesta manera poden afectar-nos les ferides traumàtiques:
· Trastorns d’estrès posttraumàtic (TEPT): les persones que han experimentat ferides traumàtiques poden desenvolupar TEPT, un trastorn que es caracteritza per ‘flashbacks’, malsons, evitació de situacions que els recorden el trauma, hipervigilància i canvis en l’estat d’ànim.
· Depressió i ansietat: les ferides traumàtiques poden desencadenar o contribuir l’aparició de depressió i ansietat en una persona. Els sentiments de tristesa, desesperança, por i preocupació constant són comuns en aquells que han experimentat traumes.
· Problemes de confiança i relacions interpersonals: les ferides traumàtiques poden soscavar la confiança d’una persona en els altres i dificultar la formació de relacions saludables. Poden generar por de ser danyat novament i provocar distanciament emocional.
· Autoestima i autoconcepte negatius: les ferides traumàtiques poden fer que una persona se senti sense valor, indigna o culpable. Poden internalitzar missatges negatius i desenvolupar una imatge negativa de si mateixos.
· Comportaments addictius: algunes persones recorren a comportaments addictius, com l’abús de substàncies o l’addicció a la feina, com una forma de lidiar amb el dolor emocional associat a les ferides traumàtiques.
· Dificultats emocionals i regulació afectiva: les ferides traumàtiques poden dificultar la regulació de les emocions. Algunes persones poden experimentar canvis d’humor intensos, explosions d’ira o sentir-se emocionalment planes.
¿Com sé que m’estan afectant les ferides traumàtiques del passat?
Reconèixer si les ferides traumàtiques del passat ens estan afectant pot ser un desafiament, ja que els símptomes poden manifestar-se de manera subtil o estar enterrats en el nostre subconscient. No obstant, podem trobar claus molt clares i concretes que això està passant.
Aquests senyals indiquen que les ferides traumàtiques ens estan influint en el moment present:
1. ‘Flashbacks’ i records intrusius: si experimentes records dolorosos del passat que t’assalten sense previ avís o et sents com si estiguessis revivint l’esdeveniment traumàtic, això pot ser un senyal que les ferides passades t’estan afectant.
2. Evitació de desencadenants: si evites situacions, llocs o persones que et recorden l’esdeveniment traumàtic, és possible que estiguis mirant de protegir-te emocionalment. L’evitació constant pot ser un senyal clar.
3. Canvis en l’estat d’ànim i en l’energia: si et sents constantment trist, ansiós, enfadat o sense energia, és possible que les ferides passades estiguin influint en el teu benestar emocional i mental.
4. Dificultats en les relacions interpersonals: les dificultats per confiar en els altres, establir límits saludables o mantenir relacions estables també és un símptoma clar.
5. Autocrítica i baixa autoestima: si et jutges constantment a tu mateix, et sents sense valor o tens una imatge negativa de tu mateix, també és probable que les ferides traumàtiques t’estiguin influint.
6. Comportaments autodestructius: si recorres a comportaments autodestructius, com l’abús de substàncies, l’automutilació o l’aïllament social, com una forma de fer front al dolor emocional, això pot ser un senyal clar que les ferides traumàtiques t’estan afectant en el moment present.
És important recordar que cada persona pot experimentar els efectes de les ferides traumàtiques de manera diferent. Però, cal tenir en compte, que independentment d’aquest efecte, les ferides traumàtiques del passat tenen un impacte significatiu en la nostra vida. Poden afectar la nostra salut mental, emocional i les nostres relacions interpersonals. Reconèixer si estem sent afectats per aquestes ferides pot ser el primer pas per guarir i recuperar-nos.
Notícies relacionadesLes ferides traumàtiques poden manifestar-se a través de símptomes físics, emocionals i cognitius. Com hem vist, poden desencadenar trastorns d’estrès posttraumàtic, depressió, ansietat, problemes de confiança, baixa autoestima, comportaments addictius i dificultats emocionals. Per això, és tan important identificar els símptomes, ja que és el primer pas per poder guarir-lo.
* Ángel Rull, psicòleg.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça