Sanament

Sanament

Bellvitge estrenarà una planta psiquiàtrica totalment oberta

Les instal·lacions es modernitzaran per fer-les més humanes i els pacients i els seus familiars podran entrar i sortir amb llibertat

Bellvitge estrenarà una planta psiquiàtrica totalment oberta
3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Els professionals de la salut mental ho constaten: la psiquiatria catalana i espanyola està en plena transformació. Un dels canvis en marxa és el de substituir els ingressos en vells psiquiàtrics tancats per unitats obertes als hospitals. Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, l’Hospital de Bellvitge inaugurarà pròximament –entre l’octubre i el novembre– una unitat de pacients aguts absolutament oberta, les 24 hores, per facilitar un ingrés més humanitzat, comunicat amb els familiars i desestigmatitzat, evitant pràctiques com la de les contencions (lligar el pacient).

Fonts de l’hospital han assenyalat que l’actual unitat d’aguts es desplaçarà a la novena planta de l’edifici principal de Bellvitge. Disposarà de 16 llits i tindrà forma circular, amb un espai central destinat a laborteràpia. Un dels objectius bàsics d’aquesta nova mirada és generar un entorn confortable per als pacients.

Bellvitge s’afegeix així a altres experiències com les dels hospitals de Vic o Can Ruti (Germans Trias i Pujol) de Badalona. Aquest últim va estrenar fa tres anys una unitat oberta de psiquiatria per afavorir una mirada desestigmatitzada, allunyada de la idea de la tancada dels pacients sense règim de visites. "Som l’únic centre de Catalunya que té obertes les portes de la planta d’hospitalització d’aguts", explica Jorge Cuevas, cap de Secció d’Hospitalització i Urgències de Psiquiatria de Can Ruti. Aquest centre assegura que ha aconseguit que les contencions siguin una excepció dins de les seves instal·lacions: les ha rebaixat al 0,001%. El model Can Ruti, que ara preveu expandir-se a altres hospitals com el Vall d’Hebron, demostra que gran part d’aquestes immobilitzacions són evitables.

Els pacients, protagonistes

El disseny d’aquesta nova zona de Bellvitge ha comptat amb la participació de l’associació de malalts mentals de l’Hospitalet de Llobregat. Aquesta entitat és la que va proposar mesures com les que a partir d’ara s’implantaran: que les famílies es puguin mantenir junt amb el pacient o que no se’ls prohibeixi utilitzar el telèfon mòbil mentre estan ingressats.

La tendència de Bellvitge i de la major part de la psiquiatria és la de minimitzar els ingressos de pacients. En l’actualitat, per exemple, Bellvitge disposa de 28 llits per a pacients aguts i només se n’ocupen una mitjana del 60%. Es tracta que només les persones que tenen el seu primer desequilibri psiquiàtric acudeixin a aquestes unitats per aconseguir tornar a l’estabilitat. La mitjana d’estada en aquests pavellons o unitats és de 14 dies. I en la mesura del possible s’aposta perquè aquest tractament es pugui portar a terme al domicili del pacient.

Notícies relacionades

El règim obert de Bellvitge respon a la percepció de tancament que expliquen alguns pacients quan són ingressats. Un altre dels problemes és la falta d’activitats una vegada ingressen. És per això que Bellvitge impulsa activitats com la gimnàstica, el mindfulness o l’art-teràpia. En paral·lel a aquesta unitat oberta, l’hospital disposarà d’una unitat anomenada de més contenció, per a casos més complexos, amb sis llits. I, a part, un espai per a pacients amb Trastorn de Conducta Alimentària (TCA) i Trastorn Obsessiu Compulsiu (TOC), amb l’objectiu que puguin portar a terme teràpies intensives i específiques per a aquestes problemàtiques.

Fonts de l’hospital admeten que l’edifici de l’actual unitat d’aguts de psiquiatria no està dissenyat per allotjar aquest tipus de pacients i requereix una posada al dia en qüestions bàsiques com la llum, el mobiliari i el confort. L’actual espai ha quedat obsolet, reconeixen. I és que una de les claus de la recuperació psiquiàtrica passa, insisteixen, perquè l’ingrés sigui el més digne, obert i humà possible.