Testimoni i exemple
Luis Enrique: Resiliència davant el dol, cinc anys després de la pèrdua de la seva filla Xana
luis enrique atmovistarfutbol /
Luis Enrique, actual entrenador del PSG, ha obert el seu cor parlant sobre un dels moments més durs de la seva vida: la pèrdua de la seva filla Xana, de nou anys, per un càncer d’ossos el 2019. L'entrenador ha abordat per primera vegada el procés de dol familiar en el capítol final de la minisèrie No tenéis ni **** idea de Movistar+, on destaca la seva capacitat de mantenir viu el record de la seva filla, sense deixar-se vèncer pel dolor.
“Em considero afortunat”, afirma Luis Enrique, fent una reflexió poc comuna davant una tragèdia així. “La meva filla va viure nou anys meravellosos amb nosaltres. Tenim mil records d'ella, coses increïbles”. Aquestes paraules mostren la manera com l'exfutbolista ha decidit afrontar la pèrdua: centrant-se en el temps compartit i no en l'absència. Al llarg del capítol, Luis Enrique explica com, malgrat que Xana ja no és present en el pla físic, la seva memòria continua viva en el pla espiritual, una forma de mantenir el seu vincle emocional.
No tothom de la seva família ha afrontat el dol de la mateixa manera. L’entrenador comparteix un moment íntim amb la seva mare, qui, incapaç de suportar el dolor, havia tret les fotos de la seva neta. “Li vaig dir: ‘Mare, has de posar la Xana, perquè està viva. En el pla físic no hi és, però en l’espiritual sí’”. Aquest record viu és un tema recurrent en la família de Luis Enrique, qui afirma que parlen d’ella cada dia, riuen i la recorden.
Sentir que malgrat la mort, la relació pot estar viva i que continua, permet transformar el llegat en quelcom positiu per la seva vida
Psicoterapeuta especialitzada en dol i directora de l’Institut IPIR
Segons Alba Payàs, psicoterapeuta especialitzada en dol i directora de l’Institut IPIR, mantenir aquest vincle és clau per a moltes persones en dol: “El dolor sempre hi és. Sentir que malgrat la mort, la relació pot estar viva i que continua, permet a la persona seguir integrant el llegat i transformar-lo en quelcom positiu per la seva vida. Això no vol dir que no es passin moments de molta enyorança, dolor inclús enuig o desànim”. Payàs destaca que aquesta manera d'afrontar pot ajudar a trobar sentit després de la pèrdua i fer del dol una experiència transformadora a nivell personal, però que no tothom ho viu de la mateixa manera. “És fonamental respectar que per a cada persona, la vivència pot ser diferent”.
Luis Enrique ha transformat aquest dolor en acció amb la creació de la Fundació Xana, que dona suport a famílies amb nens i nenes que pateixen malalties greus. Aquesta organització és una manera de mantenir l'esperit solidari i el record de la seva filla a través d’un projecte que ajuda els altres. I és que, segons Payàs, “el dol pot ser un procés que ens transformi, incorporant els valors de la persona que hem perdut i vivint amb més sentit”.
- Informe de l’OCDE Espanya, entre els sis països on els fons de pensions es desinflen
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
- Elena Manzano: "Cal trencar la premissa que Catalunya dona i Extremadura rep"
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- EIX EN TRANSFORMACIÓ Collboni fitxa Joan Oliveras com a president del consell per a la Rambla
- mesures de l'executiu La Generalitat mobilitzarà més de 1.000 milions per impulsar els microxips
- Nou pol d’innovació Un mar de ‘start-ups’, innovació i tecnologia
- Mesures de l'Executiu Catalunya comptarà amb més jutges de reforç contra la multireincidència
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Nou pol d’innovació De Nova York a Barcelona