Sanament

Sanament

Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradora de SanaMent

Com sobreviure al Nadal sense perdre el cap

VÍDEO: EL PERIÓDICO

3
Es llegeix en minuts
Maria José Valiente
Maria José Valiente

Psicòloga. Col·laboradora de SanaMente

ver +

S’acosta un nou Nadal i any nou que per una gran nombre de persones i de llars significa dinars familiars, festes, sopars de feina, esdeveniments, reunions familiars i trobades amb amics que fa temps que no veiem.

Segons uns estudis de l’Associació de Psicologia Americana (APA), més del 80% dels enquestats van dir que les festes els generen poc o molt estrés i preocupació.

Els principals motius d’aquest estrès són les reunions familiars, els retrobaments amb familiars que potser no s’han vist en tot l’any, les despeses que es presenten, l’obligació de mostrar-se content per a no decebre les expectatives del moment o dels altres…Hi ha diferents maneres de viure el Nadal, tantes com persones, i mentre per uns és la millor època de l’any, plena d’alegria, amor i felicitat, altres se la saltaríen i ho veuen com una font de conflictes personals i familiars on senten tristesa, melangia i soletat, especialment per aquells que es troben lluny de casa i no poden reunir-se amb els seus familiars, o per aquells que se senten sols (estiguin sols o no, perquè sentir-se sol estan acompanyat encara és més trist).

El fet d’havar de fer regals, les diferents perspectives, els empatxos de menjar i beure, el patiment a l’hora d’entomar tantes despeses econòmiques, les obligacions socials i laborals…

De vegades les persones ho veuen com una roda on han d’entrar, i no en poden sortir fins passat festes. De fet, hi ha la “depressió nadalenca” que mo és cap trastorn, sinó un estat d’ànim negatiu propi d’aquestes dades on sembla que de vegades calgui llançar la casa per la finestra i satisfer necessitats materials i soportar familiars o sopars de feina per força.

En alguns sopars d'aquests d'empresa, per Nadal, la meitat de la gent es critica per darrere, i els directius diuen coses que no són.

No seria millor parlar i escoltar-se activament, i en lloc de fer-se regals forçats, regalar-se el propòsit comú de millorar l'ambient tot l'any?

Però, què podem fer per a viure un millor Nadal i entrada d’any nou?

  1. Tenir clar què esperem de les festes amb objectius senzills, conscients i assolibles.

  2. El més important: NO enfadar-se. No cal.

  3. No veure’s obligat a res. Si no es vol anar a una reunió familiar o de feina, no cal ser hipòcrita. S’ha de deixar que cada persona sigui lliure i el visqui com li sembli millor i més coherent.

  4. Ajudar a tot el que convingui i no voler tenir la raó en cada conversa.

  5. No estirar més el braç que la màniga.

  6. No treure temes de conversa delicats, no cal parlar de política o religió a la taula familiar.

  7. Pensar en els més grans de la família. Quan ells falten tot és diferent. 

  8. Aprofitar per a jugar més amb els infants.

  9. No capficar-se en res material. El que més necessitem les persones és pau mental i alegria de viure, és important tenir present que això no ho venen a cap lloc.

  10. Com mens expectatives, menys decepcions.

  11. Ser original en els presents. No cal gastar molts diners que no es tenen i en coses que no calen per a fer contents els altres. Es poden fer regals que no costin diners, però per això cal creativitat, ganes i temps. Tot depèn de si ens parem a pensar realment què estem fent i perquè.

  12. No capficar-se en menjar i beure. Es fa el que es pot, amb bon gust i si no pot ser una cosa es menja una de diferent.

  13. El problema no són les festes, és la nostra actitud.

  14. I si no surten les coses com s’havien pensat, no cal amargar-se.

  15. NO prendre’s tot de manera personal.

  16. Riure més i passar una mica més de tot plegat.

  17. No oblidar que tot és temporal, fins i tot la vida.

  18. Caminar i fer esport per aminar i fer esport per alliberar nerviosisme i per a compensar una mica els excesos de menjar i beure que generen certa incomoditat i/o irritabilitat.

Notícies relacionades

Nadal és per molts una etapa molt important i bonica de l’any, però per aquells que no ho veuen així no hi ha cap obligació d’estar content ni de participar en actes que no venen de gust ni agraden. Per algunes persones és un moment d’introspecció, espiritual o religiós, mentre que per altres és un temps de vacances i aprofiten per viatjar.

El més important és que cadascú ho visqui com cregui o senti, sense posar-se a la vida dels altres i, sobretot, amb coherència i tenir clar que no cal tenir les mateixes idees, peró sí el mateix respecte.