Sanament

Sanament
X, fins aquí hem arribat!
3
Es llegeix en minuts
Mar Novel

Després de dubtes i molt debat intern, a Salut Mental Catalunya, federació que aglutina 88 entitats al territori, hem pres una decisió: marxem d’X.

Fa mesos que veiem canvis a les xarxes socials, especialment a X, i també a META. L’ascens de Trump al poder, escoltat per Elon Musk, genera incerteses i pors i, tot i que sembli que ens queda lluny, ho tenim ben a prop. El nostre dia a dia està impregnat de les decisions que prenen des de l’altra banda de l’oceà i amb X ho estem veient cada cop més clar des de ja fa mesos. I és per això que des del mes de novembre, milers d’usuaris han decidit tancar el seu compte en aquesta xarxa social.

Un fangar governat per l’extrema dreta

X ha esdevingut un espai governat per l’extrema dreta on els discursos d’odi i la polarització s'han incrementat considerablement. Formar part d’aquest territori hostil es fa cada cop més difícil, malgrat tenir la voluntat de fer-hi contra discurs.

L’algoritme d’X afavoreix continguts polítics específics i prioritza el contingut popular per sobre del que els usuaris realment segueixen. Per tant, si els continguts que un usuari publica no s’ajusten a allò que a l’algoritme li agrada, no arribarem a la nostra comunitat. A més, enmig d’aquest fangar, es calcula que més del 20% del contingut a X és creat per bots que decideixen quines veus amplificar i quines silenciar.

En els darrers mesos, a més, hem vist com la manca de moderació i control s’ha incrementat en aquesta plataforma. Ha desaparegut l’eina de “fast-checking”, (moderació de continguts prèviament a ser publicats) i també la moderació posterior, fet que ha fet proliferar la desinformació i els discursos d’odi i discriminació cap a col·lectius en situació de vulnerabilitat.

Si volem fer front a tot això i volem accedir a l’analítica de dades del nostre compte, només ens queda una opció: pagar. Sí, pagar a Elon Musk. A més, quan parlem d’un perfil d’empresa, parlem de quantitats no gens menors, de fins a 1.200 euros mensuals. Més enllà del debat ètic que suposa pagar a les mans que maneguen tot plegat, aquest model es troba a les antípodes de garantir la comunicació accessible i transparent que nosaltres defensem.

X perpetua l’estigma en salut mental

Amb tot aquest context, lluitar contra l’estigma en salut mental és cada cop més difícil en un espai on no hi ha cap mena de control respecte els missatges discriminatoris i estigmatitzants. Un estudi de la Universitat Internacional de La Rioja sobre les converses a X i la salut mental revela que la xarxa social perpetua l'estigma. L'estudi va analitzar centenars de tuits de mitjans de comunicació espanyols entre 2015 i 2022 i va trobar que la salut mental ocupa només un 0,11% dels tuits, amb connotacions majoritàriament negatives. L'ús de termes com “depressiu”, “paranoic”, “boig” o “esquizofrènic” sovint va generar emocions com por, fàstic o tristesa, mentre que els casos de recuperació o atributs positius són pràcticament inexistents.

Comencem un nou camí a Bluesky

És per això que des d’avui, Salut Mental Catalunya (@salutmentalcat) abandonem X i comencem un nou camí a Bluesky, un espai que, ara per ara, és més segur i saludable. Som conscients que a dia d’avui no podem saber si serà l’alternativa definitiva però sí sabem que no promou l’odi ni la discriminació, compta amb un equip de moderació de continguts i garanteix un major control per part de les seves usuàries.

Fins aquí ha arribat el nostre camí a X, després de 12 anys, més de 8.200 seguidors i gairebé 13.000 piulades. Ens trobem en altres espais on seguirem posant la salut mental, les primeres persones i les seves famílies al centre amb una visió crítica i positiva de la salut mental.

 

Mar Novel, responsable de comunicació i premsa a Salut Mental Catalunya

Notícies relacionades