Resum de l’any cultural
Les 10 millors sèries nacionals del 2020
Els crítics d’EL PERIÓDICO trien les produccions fetes aquí més destacades d’aquest estrany any pandèmic
Després d’un 2019 carregat de propostes interessants, aquest 2020 ha acabat per confirmar que les sèries espanyoles estan vivint una autèntica edat d’or. Amb el desembarcament de les plataformes i la seva aposta per la producció local, la ficció ‘made in Spain’ segueix guanyant adeptes dins i fora de les nostres fronteres. Fins i tot s’ha atrevit amb temes tabú comos ETA (’Patria’, ‘La línea invisible’) o la corrupció institucional (‘Antidisturbios’) i ha sabut posar llum a una biografia plena de capítols foscos com la de La Veneno. Hi ha títols del nostre ‘top ten’ que estan fent ombra a la fins fa poc intractable oferta nord-americana.
10 EL PALMAR DE TROYA. La realitat que supera la ficció
El millor exemple de com, moltes vegades, la realitat supera la ficció. En els quatre episodis de la sèrie documental de Movistar +, Israel del Santo (’Conquistadores: Adventum’) reconstrueix la impactant història de la pintoresca església palmariana, per a molts una secta més que cap altra cosa, el germen de la qual es va gestar en un poblet de la província de Sevilla, el 1968, amb unes suposades aparicions de la Verge. Entre els seus Papes alternatius al del Vaticà, un va arribar a protagonitzar fins i tot un nu a ‘Interviú’. Recreacions, entrevistes actuals i imatges d’arxiu s’entremesclen per explicar els més de 50 anys d’escàndols d’aquesta particular congregació religiosa.
9 LA CASA DE PAPEL (Temporada 4) Els atracadors, tancats amb el seu enemic
Álex Pina continua traient suc dels seus carismàtics atracadors, convertits en un fenomen mundial amb les seves ja icòniques màscares de Dalí i els seus monos vermells. La quarta temporada de la sèrie de Netflix, que torna a deixar-nos inesperades morts, posa els protagonistes més contra les cordes que mai, tancats al Banc d’Espanya amb un escorta que és un encreuament entre Rambo i Terminator i amb una embarassadíssima inspectora fora (Najwa Nimri) disposada a tot per netejar el seu nom. Queda per estrenar la cinquena i última temporada perquè no deixem de cantar el ‘Bella Ciao’.
8 LOS FAVORITOS DE MIDAS. El dilema moral de Luis Tosar
Un dels grans noms del cine espanyol, Luis Tosar, va tornar a la tele, un mitjà en què no sol prodigar-se, per protagonitzar aquesta minisèrie de Neflix basada en un relat curt de Jack London de principis del segle XX. Mateo Gil aconsegueix actualitzar-lo, situant-lo en una Espanya sumida en el caos i en el descontentament social, inspirada en el moviment dels armilles grogues francesos. Proposa un gran dilema moral i va suposar la tornada a la ficció espanyola del sempre discutit Willy Toledo, un fitxatge que va donar peu a una crida al boicot a les xarxes. No va fructificar, ja que és un dels títols més vistos a Netflix des de la seva estrena.
7 LA LÍNEA INVISIBLE. El primer assassinat d’ETA
Mariano Barroso (’El día de mañana’) es va atrevir amb un tema difícil desenterrant el primer capítol de la sagnant història d’ETA en aquesta minisèrie de Movistar que explora els motius que la van portar a la lluita armada, allà pels anys 60. Posa el focus en Txabi Etxebarrieta (Àlex Monner), el primer membre de l’organització que va creuar la línia invisible dels delictes de sang matant el guàrdia civil José Pardines, i que va ser també el primer dels seus integrants a morir en mans de la policia. L’acció queda supeditada a un relat més pausat que ajuda a entendre què va ser el que hi va haver darrere d’aquest gir cap a la violència d’una banda que marcaria més de 40 anys d’assassinats.
6 MIRA LO QUE HAS HECHO. Temporada 3 El tancament de la trilogia de Berto
Berto i la seva dona televisiva, Eva Ugarte, s’enfronten a una crisi d’identitat en l’última temporada d’aquesta comèdia que ha jugat sempre a despistar a l’hora de diferenciar la ficció de la vida real del seu protagonista. La sèrie de Movistar va començar explotant el costat còmic del que suposa ser un pare primerenc, però a poc a poc ha posat sobre la taula temes molt més profunds com els límits de l’humor, la bogeria que poden desfermar les xarxes socials i la forma d’abordar la mort d’un ésser estimat.
5 30 MONEDAS. El deliri satànic d’Álex de la Iglesia
Álex de la Iglesia barreja el costumisme amb el satanisme, exorcismes, conspiracions eclesiàstiques i fins i tot monstres ‘lovecraftians’ en aquest ‘thriller’ d’HBO ambientat en un petit poble de Segòvia. El trepidant primer episodi dona pas a una sèrie en la qual el fet paranormal és a l’ordre del dia i el toc còmic el posa un alcalde (Miguel Ángel Silvestre) una mica calçasses que viu a remolc de la seva dona (Macarena García) i la veterinària convertida en heroïna (Megan Montaner). Amb de la Iglesia hem topat.
4 PATRIA. La ferida oberta del terrorisme
Aitor Gabilondo (’El Príncipe’, ‘Vivir sin permiso’) va traslladar a la petita pantalla el ‘best-seller’ de Fernando Aramburu en aquesta sèrie d’HBO que és la cronologia del dolor de dues famílies enfrontades pel conflicte basc, encapçalades per dues matriarques, abans amigues, a les quals ETA (i un fill) posen en bàndols contraris. El rancor, el perdó i el pes del silenci sostenen la trama d’una sèrie que, abans de la seva estrena, ja es va enfrontar a una polèmica pel seu controvertit cartell.
3 LA UNIDAD. La lluita contra el terrorisme gihadista
Localitzacions nacionals i internacionals com Madrid, Girona, Melilla, Màlaga, Lagos (Nigèria), Perpinyà i Tolosa (França) van servir a Dani de la Torre i Alberto Marini per donar forma a aquesta sèrie que segueix el dia a dia dels components de la brigada contra el terrorisme gihadista. El treball previ que van fer els creadors durant dos anys, assessorant-se per al guió amb els membres reals del grup policial, dona versemblança a aquest ‘thriller’ farcit d’escenes d’acció. De fet, tant els personatges com els casos que apareixen estan inspirats en la realitat.
2 VENENO. La visibilitat del col·lectiu trans
Els Javis han aconseguit tornar a posar sobre la taula el debat social sobre la realitat de les trans a través de la història d’una de les seves icones, Cristina Ortiz, aquell remolí que es va convertir en estrella televisiva a ‘Esta noche cruzamos el Mississippi’. Amb la sensibilitat que els caracteritza a l’hora d’abordar personatges i històries, Calvo i Ambrossi plasmen el passat i el present del col·lectiu partint del llibre sobre La Veneno escrit per Valeria Vegas. L’excel·lent treball d’un repartiment integrat majoritàriament per actrius trans posa la cirereta a una sèrie que explica amb alguns cameos (com el de Pepe Navarro) carregats d’ironia.
1 ANTIDISTURBIOS.
Rodrigo Sorogoyen i Isabel Peña furguen a les clavegueres del poder en aquesta sèrie de Movistar, que parteix d’un controvertit desnonament que acaba en tragèdia per immiscir-se després en tèrboles corrupteles, que esquitxen el menys pensat. Alguns sindicats policials no van quedar gaire contents i van titllar la ficció d’«escombraries» per «fer malbé la imatge» de la Policia Nacional.
La llista de millors sèries nacionals de l’any ha sigut elaborada amb les votacions de Juan Manuel Freire, Quim Casas, Beatriz Martínez, Desirée de Fez, Marisa de Dios, Nando Salvà, Inés Álvarez, Rafa Tapounet i Julián García.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao