Selecció

10 sèries per veure aquesta Setmana Santa a HBO

Seleccionem un grapat d’apostes per recuperar a la plataforma durant els dies de vacances

10 sèries per veure aquesta Setmana Santa a HBO
6
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ja arriben les vacances de Setmana Santa i, amb sort, una mica més de temps lliure per plantejar-se projectes. Per exemple, ¿posar-se al dia amb la infinita ficció audiovisual del nostre temps? Des d’aquí volem fer la missió menys impossible: deu grans sèries per recuperar a HBO.

1. ‘Allen v. Farrow’, el testimoni de Dylan Farrow

Allen v. Farrow’, el testimoni de Dylan FarrowL’equip format pel director Kirby Dick i la productora, de vegades directora, Amy Ziering, expert en l’exploració de l’abús sistèmic (com en la nominada a l’Oscar ‘La guerra invisible’), investiga en aquesta ocasió un cas molt concret, que alguns dirien qüestió purament familiar: l’acusació d’abús sexual de Dylan Farrow contra el seu pare adoptiu, Woody Allen. Però ‘Allen v. Farrow’ recull, a més d’un valuós testimoni, reflexions més generals sobre, per exemple, la difícil separació entre artista i obra o l’estranya facilitat de gran part de la societat per creure’s abans la bogeria femenina que el crim masculí.


2. ‘It’s a sense’, per als que van estimar i van viure

It’s a sense’, per als que van estimar i van viureLlegint-ne una breu sinopsi, es podria pensar en ‘It’s a sense’ com la sèrie més depriment del món. ¿Una crònica de la irrupció de la sida al Londres dels vuitanta? ¿Sobre un grup d’amics que no sabia al que s’enfrontava? El guionista Russell T Davies (‘Years & years’) no eludeix la mort ni la tristesa infinita, però tampoc la diversió ni la celebració. Com ens va explicar l’actriu Lydia West, que encarna la mare no oficial del grup: «Celebrem les vides que va viure aquella generació perduda. Celebrem l’amistat, l’amor, la diversió, la música, el sexe... Exactament les mateixes coses per les quals continuem vivint ara mateix».


3. ‘Tiger, el auge, la caída y el regreso de Tiger Woods’, retrat d’una icona complicada

3. ‘Tiger, el auge, la caída y el regreso de Tiger Woods’, retrat d’una icona complicadaGairebé tothom coneix Tiger Woods, ja sigui pels seus èxits com a golfista o l’escàndol d’infidelitats que li va costar el matrimoni amb la model Elin Nordegren. Però, ¿de veritat en sabem res més enllà de titulars èpics o sensacionalistes? Amb la seva minisèrie (o pel·lícula de quatre hores partida en dos), Matthew Hamachek i Matthew Heineman tracten de crear un retrat el més matisat i exhaustiu possible, començant pels seus dies com a golfista infantil en un garatge i acabant pel seu ‘comeback’ del 2019. El protagonista no va concedir declaracions, en principi, per impediments contractuals, però sí que hi parla bastanta gent que el va conèixer de forma íntima, incloent-hi la seva nòvia de l’institut, Dina Gravell-Parr, o la seva amant més famosa, Rachel Uchitel.


4. ‘The flight attendant’, el recital interpretatiu de Kaley Cuoco

The flight attendant’, el recital interpretatiu de Kaley CuocoDos anys abans del final de ‘Big bang’, l’actriu Kaley Cuoco (àlies Penny Hofstadter) ja preparava la següent etapa de la seva carrera: aconseguia llavors els drets de ‘The flight attendant’, novel·la de Chris Bohjalian sobre una hostessa de vol la vida de la qual s’esquerda en mil trossos després de despertar-se al costat d’un cadàver. Netejar l’escena del crim i sortir cames ajudeu-me són només les primeres en una llarga llista de males decisions. Encarnada per Cuoco, el personatge pot passar, en només un pestanyeig, del moment hilarant a l’impacte colpidor.


5. ‘The sister’, ‘thriller’ pervers del creador de ‘Luther’

5. ‘The sister’, ‘thriller’ pervers del creador de ‘Luther’L’escriptor i guionista Neil Cross, pare de l’inspector John Luther, adapta de nou una obra literària pròpia en aquest ‘thriller’ psicològic amb tocs sobrenaturals. El Nathan (Russell Tovey) sembla decidit a suïcidar-se, fins que una petició d’auxili a la televisió el condueix als braços de la Holly (Amrita Acharia), la germana d’una noia desapareguda, l’Elise (Simone Ashley). Set anys després, el Nathan viu una vida aparentment ideal amb la Holly, però ella no sap amb qui viu. Són quatre episodis quietament tensos, plens de tombarelles argumentals i un malsà humor negre.


6. ‘Beartown’, secrets i mentides al nord de Suècia

6. ‘Beartown’, secrets i mentides al nord de SuèciaAdaptació d’un llibre de Fredrik Backman, autor d’‘Un home anomenat Ove’, l’aplaudida ‘Beartown’ serà un oasi tèrbol per als amants de les històries de misteri situades en petites comunitats. Al poble del títol, l’únic orgull local és l’equip d’hoquei sobre gel juvenil, a punt de guanyar les semifinals nacionals per primera vegada. Però tota aquesta pressió acaba donant peu a un acte violent, que deixa traumatitzada una jove i tot Beartown amb moltes preguntes.


7. ‘Raised by wolves’, paternitat robòtica

Raised by wolves’, paternitat robòticaTot i que octogenari, Ridley Scott no pensa abaixar el ritme. Aquest any, com ja va fer el 2001 i el 2017, estrenarà no una, sinó dues pel·lícules com a director: ‘The last duel’ i ‘House of Gucci’, sobre l’assassinat de Maurizio Gucci, net del fundador de la marca Gucci. I recentment s’estrenava com a director (dels primers capítols) d’una sèrie nord-americana, amb aquella ambiciosa odissea de ciència-ficció, una reflexió sobre religió i paternitat a través de l’òptica de la intel·ligència artificial. Creada per Aaron Guzikowski (‘Prisioneros’), arrenca amb l’arribada a l’exoplaneta Kepler-Kepler-22b de dos androides, Mare (Amanda Collin) i Pare (Abubakar Salim), a qui s’ha adjudicat, una missió prou complexa: reconstruir la raça humana.


8. ‘The night of’, per a devots d’‘El visitante’

8. ‘The night of’, per a devots d’‘El visitante’Els nostàlgics d’‘El visitante’, que sembla que són multitud, faran bé a explorar aquesta sèrie d’HBO, si és que no ho han fet ja. Hi ha un parell de bons motius: també està escrita per Richard Price (a partir de la britànica ‘Presunto culpable’) i també es tracta d’una història en què, en principi, l’essencial és saber si algú ha comès un crim atroç o no. Riz Ahmed (recent nominat a l’Oscar pel seu paper a ‘Sound of metall’) encarna un estudiant pakistaneso-nord-americà a qui acusen d’haver comès el violent assassinat d’una dona.


9. ‘In treatment (En terapia)’, al divan amb Gabriel Byrne

Notícies relacionades

‘In treatment (En terapia)’, al divan amb Gabriel ByrneAbans de veure la versió protagonitzada per Uzo Aduba, prevista per al maig, convé revisar aquest primer ‘remake’ nord-americà de la israeliana ‘BeTipul’. I, si es té paciència, seguint l’esquema que va fer servir HBO amb la primera temporada en el moment de la seva estrena: la sèrie es veia cinc dies a la setmana, cada un, amb un pacient diferent davant les preguntes del terapeuta protagonista (Gabriel Byrne). Per la consulta va passar gent del carisma de Melissa George, Amy Ryan, John Mahoney, Debra Winger, Irrfan Khan, Alison Pill i Mia Wasikowska.


10. ‘A dos metros bajo tierra’, a punt d’una celebració

10. ‘A dos metros bajo tierra’, a punt d’una celebracióEl 3 de juny se celebra el 20è aniversari de l’estrena d’‘A dos metros bajo tierra’, sèrie seminal de l’última edat daurada de la televisió. Oportunitat d’or per descobrir o revisitar els Fisher, singular i adorable família disfuncional a càrrec d’una funerària. Un any després de guanyar l’Oscar al millor guió original per ‘American beauty’, Alan Ball ens servia una reflexió una mica més rica i subtil sobre la vida, la mort i les relacions familiars o romàntiques. Armeu-vos de klínex si penseu arribar al desenllaç.