Desinformació i violència a Internet

¿Qui hi ha darrere de QAnon? Viatge a les clavegueres de la paranoia trumpista

  • La docusèrie d’HBO ‘Q: En el ojo del huracán’ mira de revelar l’autor de la teoria de la conspiració que s’ha incrustat en el conservadorisme dels Estats Units

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El món on vius està controlat per una secta que es dedica a traficar amb nens per violar-los i sacrificar-los en rituals satànics. Un complot secret on els fils els mou l’elit política, econòmica i mediàtica progressista dels Estats Units, des de Hillary Clinton a Tom Hanks o Bill Gates. Un Estat profund l’única salvació messiànica del qual és Donald Trump.

En els últims tres anys, aquesta delirant teoria de la conspiració, coneguda com a QAnon –possiblement la més gran de l’era d’internet– ha passat de ser un relat marginal a ser amplificada per l’expresident nord-americà fins a incrustar-se en una creixent part del conservadorisme del país i ser classificada per l’FBI com una potencial amenaça terrorista. Quan el 6 de gener centenars de manifestants trumpistes van assaltar violentament el Capitoli per mirar d’evitar la certificació de la victòria presidencial de Joe Biden, molts ho van fer convençuts d’estar entaulant una batalla contra una societat secreta.

Tot i que feia anys que les clavegueres d’internet alimentaven tota mena de deliris misògins i antisemites, l’octubre del 2017 un usuari anònim conegut com a Q va publicar al portal 4chan –conegut per la publicació de missatges d’odi, pornografia i mems extremistes– el primer dels seus més de 4.000 críptics missatges en els quals vaticinava la «tempesta», un suposat pla de Trump per aturar Clinton, polítics demòcrates i periodistes per frenar aquesta confabulació «satànica». Q es venia com un presumpte alt càrrec secret del Govern amb accés a informació confidencial i els seus seguidors no van tardar a adorar-lo com un profeta.

¿Qui és Q?

Des del seu naixement, l’especulació sobre qui hi ha darrere de QAnon ha sigut una constant entre fidels i investigadors, i ha generat un ferotge debat similar al creat per l’artista Banksy. Aquest és el gran misteri a què intenta respondre ‘Q: En el ojo del huracán’, la nova sèrie documental d’HBO.

Per a això, el documentalista Cullen Hoback es va submergir durant tres anys en el laberíntic cau digital que ha allotjat la paranoia trumpista, viatjant pels Estats Units, les Filipines i el Japó per conèixer de prop Jim i Ron Watkins i Frederick Brennan, responsables de 8chan (ara 8kun), el fòrum que des del 2018 va allotjar obertament Q quan les violentes conseqüències de QAnon –atemptats supremacistes com el de Christchurch, en el qual es van assassinar 51 persones– van portar 4chan a prohibir el tema.

En sis episodis, la docusèrie –produïda per Adam McKay, també productor de ‘Succession’ i ment darrere d’‘El vicio del poder’ i ‘La gran apuesta’– dissecciona els orígens de la conspiració i el seu impacte polític i social, parlant amb experts que han analitzat el fenomen, així com amb QTubers, els seguidors de QAnon, que s’han convertit en pseudocelebritats de les xarxes socials que viuen de predicar aquestes idees a milions d’adeptes a la causa.

Crítica dividida

Com altres docusèries, ‘Q: En el ojo del huracán’ peca d’un excés de metratge que fa que en algunes parts, com l’extensa guerra interna a 8chan entre els Watkins i Brennan, es puguin fer repetitives. Diversos crítics han lamentat que la docusèrie doni veu a aquests personatges així com a creients en QAnon, cosa que temen que serveixi com a altaveu d’aquesta campanya de desinformació extremista.

Tot i que és cert que Hoback no parla amb víctimes del deliri i que en alguns punts el relat s’enfanga, la seva persistent implicació a documentar les ments excèntriques darrere de 8chan/8kun dona una perspectiva inèdita i molt interessant sobre el portal. No obstant, aquesta perspectiva pot ser més profitosa per a investigadors de QAnon que per a l’espectador mitjà.

Notícies relacionades

Finalment, ‘Q: En el ojo del huracán’ suggereix (sense evidències) que darrere de Q hi hauria Ron Watkins, l’històric administrador de 8chan/8kun conegut com a Codemonkey, però no dona respostes a molts dels altres interrogants que alimenten el mite d’aquesta conspiració. Estudiosos del fenomen assenyalen que darrere de Q hi hauria probablement un col·lectiu coordinat de persones, entre les quals hi podria haver experts de la guerra psicològica i el troleig, com l’exconseller de Seguretat Nacional Michael Flynn, el guru ultradretà Steve Bannon o l’assessor polític conservador Roger Stone.

La derrota presidencial de Trump va evidenciar les falses profecies de QAnon i va fracturar internament el moviment, però segueix viu mutant cap a noves conspiracions sobre el coronavirus, Joe Biden i altres elements de l’actualitat. Q no ha dit res des del 8 de desembre, però les seves idees continuen vives. Importi més o menys la seva autoria, el fenomen evidencia el potencial d’internet per abocar el més tòxic de les seves clavegueres als nostres carrers.