Selecció
Jocs Olímpics 10 grans sèries sobre esports per veure en ‘streaming’
Prepareu el vostre esperit olímpic amb aquesta selecció de drames, comèdies i algun ‘anime’, gairebé tot això disponible en plataformes
Quan, l’any passat, la pandèmia va aturar les competicions esportives tradicionals, molts van trobar notable placebo en docusèries com ‘The last dance’, ‘All or nothing’ i un llarg etcètera. Però també a través de la ficció es pot accedir als estadis d’emoció que proveeixen les millors lligues i campionats. Potser en el passat podien escassejar una mica, però les bones sèries (de ficció) sobre esports han guanyat força durant l’última dècada i mitja, igual que les bones sèries sobre qualsevol altre assumpte. Aquí trobareu una variada selecció de títols, gairebé tot (tret d’un clàssic absolut) disponible en plataformes més que esteses. Deu bones maneres d’anar posant en forma l’esperit olímpic.
1. ‘Friday night lights’, ulls sempre ben oberts
En un article per a la revista 'New Yorker' del 2009, Malcolm Gladwell va comparar el futbol americà amb la lluita de gossos: en els dos casos, els jugadors no surten indemnes del joc. Però aquest esport també ha donat peu a coses bones, com el llibre, la pel·lícula i, sobretot, la sèrie ‘Friday night lights’: un continu d’emoció basat en grans personatges més ben encarnats (Kyle Chandler va guanyar l’Emmy el 2011 pel seu entrenador Taylor), una fotografia càlida i una banda sonora que va llançar Explosions In The Sky. No és a les nostres plataformes, però hi ha Blu-ray de regió lliure amb subtítols en anglès.
2. ‘De culo y cuesta abajo’, beisbol de broma
‘De culo y cuesta abajo’, beisbol de broma
Danny McBride ha passat l’última dècada i mitja fent més o menys sempre el mateix paper: un maldestre mascle alfa que es mou pel món, sense cap motiu, amb tota la confiança del món. A ‘De culo y cuesta abajo’, una de les seves moltes col·laboracions amb Jody Hill i David Gordon Green, feia en concret de Kenny Powers, ‘pitcher’ estrellat de tornada al seu antic poble per ensenyar educació física i tornar boja la població femenina amb els seus rínxols Jheri. La primera temporada era simplement perfecta: com una hilarant comèdia de beisbol dels 70 que hem acabat veient a trossos a la televisió. Disponible a HBO.
3. ‘Luck’, tota la mala sort
Luck’, tota la mala sort
Coneguda com ‘la sèrie en el rodatge de la qual van morir tres cavalls’, l’efímera ‘Luck’ mereix una nova oportunitat: no cada dia s’estrena una sèrie escrita per David Milch (‘Deadwood’) i dirigida per Michael Mann, en la seva primera producció televisiva des de ‘Robbery Homicide Division’. Dustin Hoffman lidera el repartiment com a Chester ‘Ace’ Bernstein, un paio misteriós que, tot just sortit de la presó, busca la manera d’adjuntar un casino a l’hipòdrom Santa Anita. Disponible a HBO.
4. ‘Red Oaks’, tennis i amors d’estiu
David Gordon Green, un dels artífexs de ‘De culo y cuesta abajo’, també va dirigir i va produir aquesta comèdia d’aires una mica més distesos. Creada per Joe Gangemi i Gregory Jacobs (vell col·laborador de Soderbergh, aquí acreditat com a productor), explica la història del David (Craig Roberts), un estudiant universitari que passa l’estiu de 1985 treballant com a ajudant de tennis en un club de camp jueu de Nova Jersey. La sèrie ha sigut comparada amb ‘Movida del 76’, però per la seva emotivitat més directa, potser seria millor citar la meravellosa ‘Adventureland’. Disponible a Prime Video.
5. ‘Survivor’s remorse’, sota la inspiració de LeBron
Survivor’s remorse’, sota la inspiració de LeBron
‘Survivor's remorse’, o ‘remordiment de supervivent’, pel que sembla és l’expressió que solien utilitzar l’estrella del bàsquet LeBron James i el seu antic mànager i bon amic Maverick Carter per fer referència als seus sentiments trobats respecte a la fama, els diners o el luxe: ells havien aconseguit sortir d’una zona pobra d’Akron, Ohio, mentre molts dels seus vells coneguts seguien allà. Inspirada per les vivències de LeBron, la sèrie de Mike O’Malley segueix el base Cam Calloway (Jessie T. Usher) en el seu salt d’una existència humil a la vida dels milionaris. Disponible a Starzplay.
6. ‘Yuri!!! on ice’, una emotiva fita de l’‘anime’
Yuri!!! on ice’, una emotiva fita de l’‘anime’
Ara fa cinc anys, aquesta minisèrie de Yamamoto Sayo, una de les directores d’anime’ més prometedores de la seva generació, va cridar l’atenció per la fantàstica fluïdesa de la seva animació i per la història d’amor homosexual al centre del relat. Yuri Katsuki, un patinador artístic una mica derrotat i ansiós, recuperava la fe en l’esport i la vida del braç del seu nou entrenador, el seu vell ídol Viktor Nikiforov. En els Jocs Olímpics de Pyeongchang-2018, la parella formada per Miu Suzaki i Ryuichi Kihara va competir amb una versió pianística del tema principal de la sèrie. Altres ‘animes’ esportius a considerar: ‘Haikyuu', ‘Kuroko’s basketball' o 'Free!' Disponible a Crunchyroll.
7. ‘Cobra Kai’, cas de ‘revival’ amb gràcia
‘Cobra Kai’, cas de ‘revival’ amb gràcia
La primera temporada de ‘Cobra Kai’ era més efectiva del que una enèsima explotació de la nostàlgia dels 80 (en aquest cas, de la saga ‘Karate Kid’) tenia dret a ser. Diverses dècades després de la victòria de Daniel LaRusso (Ralph Macchio) sobre Johnny Lawrence (Billy Zabka), els vells rivals tornaven a enfrontar-se entre ells i veien els seus antics valors posats en dubte per la Generació Z. Amb cada nova temporada, la proposta ha anat dirigint-se més cap al drama, però ‘Cobra Kai’ és millor com menys seriosa: vegeu, en la tercera temporada, aquest partit de futbol amb puntades de peu voladores a l’estil ‘Shaolin Soccer’. Disponible a Netflix.
8. ‘Home ground’, la inspiració nòrdica
Les sèries nòrdiques poden anar no només de morts, sinó també de raons per viure i gent que inspira per llevar-se al matí. Entre aquestes últimes trobem la noruega ‘Home ground’, drama esportiu entorn de les lluites i els assoliments d’una dona, Helena Mikkelsen (Ane Dahl Toro), decidida a sortir-se’n com a entrenadora d’un equip professional de futbol masculí. El personatge s’inspira en els casos reals d’Helena Costa i Corinne Diacre, entrenadores (la primera, per poc temps) del Clermont Foot 63. Disponible a Filmin.
9. ‘Un juego de caballeros’, en els orígens del futbol
El venerable Julian Fellowes (‘Downton Abbey', 'Belgravia') és cocreador d’aquesta minisèrie sobre els inicis del futbol modern. A l’Anglaterra de 1879, és bàsicament un esport amateur dominat per la classe alta. La sèrie mostra el paper determinant de dos jugadors: el privilegiat Arthur Kinnaird (Edward Holcroft), capità dels Old Etonians, i l’obrer Fergus Suter (Kevin Guthrie), arribat de Glasgow per afegir-se al Darwen, de Lancashire. El segon implica un estil de joc menys agressiu i més solidari: ¿el proto-tiquitaca? Com de costum en Fellowes, això és pura lluita de classe i ideals. Completen el seu innegable repartiment gent com Charlotte Hope o Craig Parkinson (el Caddy de ‘Line of duty’). Disponible a Netflix.
10. ‘Ted Lasso’, l’audàcia de l’optimisme
Notícies relacionades‘Ted Lasso’, l’audàcia de l’optimisme
Els qui tinguin fam de futbol, millor que vagin buscant alguna altra sèrie: poques jugades o planificacions es veuen en aquesta comèdia revelació del 2020, acabada de nominar a una vintena d’Emmy. Els qui busquin, no obstant, un bon retrat d’home radicalment optimista (quin gran Jason Sudeikis) l’encertaran acostant-s’hi. La seva segona temporada s’estrena divendres, dia 23, just el mateix dia que arrenquen els Jocs Olímpics de Tòquio. Disponible a Apple TV+.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.