PREN-T’HO EN SÈRIE

Michael Waldron, el nou guionista d’or de Hollywood

  • Parlem amb el sol·licitat creador de ‘Loki’ i guionista de ‘Doctor Strange 2’ i la saga ‘Star wars’, que estrena la seva sèrie sobre lluita lliure ‘Heels’ 

Michael Waldron, el nou guionista d’or de Hollywood

Cassie Mireya Rodriguez Waldron

5
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En un futur pròxim, poca gent mirarà enrere i recordarà el 2020 com el seu Gran Any. Entre aquests pocs privilegiats: el guionista Michael Waldron, que després d’alguns anys lluitant molt per ser pres seriosament en la professió, veia com entraven en producció fins a tres dels seus projectes.

Hi havia una petita sèrie anomenada ‘Loki’, de la qual es va convertir en creador gràcies, sobretot, a un guió encara per produir anomenat ‘Worst guy of all time’, comèdia romàntica més enllà dels límits de la realitat (és a dir, una mica ‘Loki’) que va sorprendre el cap de l’Univers Cinematogràfic de Marvel, o UCM, Kevin Feige. Aquest mateix va proposar a Waldron convertir-se en guionista exprés de ‘Doctor Strange 2: El multiverso de la locura’ després de la marxa del projecte del director i guionista Scott Derrickson per diferències creatives. El llegendari Sam Raimi (‘Possessió infernal’, les millors entregues de ‘Spider-man’) va ser fitxat com a director. Feige va fitxar a més Waldron per a la seva pròpia i misteriosa contribució a la saga ‘Star wars’, primera part d’un lucratiu acord del guionista amb Disney

En el temps que li van deixar aquests projectes o acceptar un Emmy com a productor per ‘Rick y Morty’, Waldron va col·laborar a bastir ‘Heels’, la primera sèrie que havia escrit per compte propi, odissea de lluita lliure recuperada per Starzplay després d’un primer intent fallit el 2017. S’estrena per fi diumenge, dia 15. 

‘Heels’ contra ‘faces’

Els fanàtics del ‘wrestling’ ja sabran què són els ‘heels’ del títol, però el pròleg de la sèrie ho recorda per ajudar neòfits: Al món de la lluita lliure professional, els herois se’ls coneix com ‘faces’. Els malvats són ‘heels’». La sèrie segueix dos germans de Duffy, comunitat imaginària de Geòrgia, en la seva lluita com a rivals dins i fora del ring. Jack Spade (Stephen Amell, ex-Arrow, lluitador ocasional en la vida real) és un ‘heel’, tot i que per les seves qualitats personals aquest paper hauria de correspondre més a Ace (Alexander Ludwig, ex-‘Vikings’), ‘face’ al ring, però un paio força irresponsable al món.

El Jack és qui porta les regnes de la lliga local, del llegat del seu pare, i qui firma els guions que l’Ace pot saltar-se a la lleugera. En el pròxim partit, l’Ace hauria de perdre, però ell no sembla disposat a aquest gir dels esdeveniments. Per això es pren tan seriosament la proposta de Wild Bill Hancock (Chris Bauer), veterà lluitador convertit en observador, de sortir de la lluita independent i començar a treballar a les grans lligues. No té plans d’emportar-s’hi la seva presumpta noia, la Crystal (Kelli Berglund). Mentre el Jack ha format una família gairebé inquietantment idíl·lica, l’Ace vol volar lliure, sense importar a qui fa mal. Però el seu germà tampoc és un àngel i pot tallar-li les ales.

L’òpera nord-americana

En la seva recent participació en el ‘podcast’ de Marc Maron, el megaproductor musical Rick Rubin explicava com ficció i realitat s’entrellacen de forma única en la lluita lliure: «¿Què és real? ¿Què no? Introdueixen la realitat a la barreja –deia–. Si un paio resulta ferit, això es converteix en part de la trama. Però de vegades, diuen que algú ha resultat ferit i no és cert, és només ficció. De vegades un dels personatges es divorcia i, no ho sé, és possible que el lluitador s’estigui divorciant. O potser és tot una farsa. ¡I no ho saps mai del cert! És una realitat paral·lela que segueix i segueix i no acaba mai». 

‘Heels’ és una exploració d’aquesta porositat entre vida i espectacle, així com una celebració de la serialitat. Serialitat doble en aquest cas: la trama del ring i la de fora. «Va ser la lluita lliure el que em va inspirar el meu camí creatiu», explica Waldron en entrevista per videotrucada. «Era la mitologia que més m’atreia: era sorollosa, era èpica, herois contra malvats... Però sobretot m’agradava que el que passava una setmana tenia ramificacions a la següent, una cosa que no passava en les sèries que veia de nen, com ‘Power Rangers’». Sempre que podia, s’escapava a veure espectacles de lluita lliure independent a Geòrgia, el seu estat natal. «També vaig anar a alguns dels grans. Em vaig adonar que era una producció increïble. ¡És teatre! És com un concert de rock o un musical, o alguna cosa així». Segons va dir Rubin en aquest ‘podcast’, és «l’òpera nord-americana». 

Notícies relacionades

D’un guionista avesat a la sala de guionistes de ‘Rick y Morty’, podia esperar-se un to irònic o paròdic. «Però no: aquesta sèrie és dramàtica, és un drama. Quan és divertida, no ho és perquè hàgim buscat a consciència la broma. Això és una cosa que tot l’equip creatiu i el nostre ‘showrunner’, Mike O’Malley [‘Shameless’], van tenir molt en compte. La comèdia havia de ser naturalista. És un drama, però tampoc és sobrer tenir aquest pal a mà, si et ve de gust anar en aquesta direcció». Com a ‘Loki’, apareix la temàtica del llegat familiar i com els nostres pares defineixen qui volem (o no volem) ser: «La família ens fa el que som. O almenys ens diu qui creiem que hauríem de ser, o potser el que creiem que no hauríem de ser. Abracin o rebutgin els herois aquest model, sempre en sorgirà una història emocionant».

Gairebé tot el treball de Waldron a ‘Heels’ va ser a distància: «Vaig estar gairebé tot el temps a Londres, treballant en ‘Doctor Strange 2’. Però vaig mirar d’estar en contacte amb tots. De tota manera, tampoc sé fins a quin punt hauria sigut d’utilitat ael set. ¿Què hi faria jo allà? ¿Ensenyar a algú a fer un ‘body slam’?, diu Waldron, traient l’enginy que es pot esperar d’ell. També es llueix quan li pregunto pels plans immediats. Com que gairebé tot el que fa és ‘top secret’, opta per parlar de ‘Heels’: «Vull fer-ne quaranta temporades. Més llarga que ‘Els Simpson’. La sèrie de ‘prime time’ més longeva de la història. ¡Lluita lliure a l’espai! Aniran a l’espai, això per descomptat».

Temes:

Sèries Cine