Ficció de Prime Video

Álvaro Morte i Rodrigo Santoro, Elcano i Magallanes en una història èpica ‘Sin límites’

L’actor de ‘La casa de papel’ i el de ‘Love Actually’ recreen la que va ser la primer volta al món

La minisèrie, que explica la gesta en sis capítols, s’estrena a la plataforma aquest divendres, 10

Álvaro Morte i Rodrigo Santoro, Elcano i Magallanes en una història èpica ‘Sin límites’
3
Es llegeix en minuts
Inés Álvarez
Inés Álvarez

Periodista

Especialista en programes de televisió i sèries

Ubicada/t a Barcelona

ver +

De Fernao Magalhaes i de Juan Sebastián Elcano ens van ensenyar al col·le que eren uns navegants que van fer la volta al món per primera vegada, un fet que va demostrar que la Terra no era plana, i que el primer li va donar el seu nom a un estret. I poc més. Coincidint que aquest setembre se celebra el cinquè centenari d’aquesta gesta, Amazon Prime Video estrena divendres, dia 10, la minisèrie ‘Sin límites’, que narra les vivències d’aquests dos navegadors que al segle XVI van emprendre una expedició èpica a la recerca de l’olla de les Espècies. Álvaro Morte (‘La casa de papel’) i el brasiler Rodrigo Santoro (‘Love Actually’, ‘Lost’, ‘Westworld’) donen vida a Elcano i Magalhaes respectivament.

Tot i que ‘Sin límites’ no pretén ser un documental històric, sinó una ficció amb ànim d’entretenir amb les aventures i desaventures d’aquests homes, en sis capítols de 40 minuts es descriu com va ser aquesta expedició que va sortir de Cadis el 1519 i que els va fer recórrer més de 7.000 quilòmetres sense mapes, però que va tornar a Espanya, després que Magalhaes morís en una batalla contra uns indígenes, i amb Elcano al comandament de la nau ‘Victoria’, l’única que va quedar, amb només 17 homes dels 230 que havien embarcat.

A més de Morte i Santoro, el repartiment el competeixin Sergio Peris-Mencheta, que dona vida al capità Cartagena; Adrián Lastra, que és el capità Mendoza; Carlos Cuevas, en el paper de Martino; Pepón Nieto, que fa de mossèn Bartolomé; Raúl Tejón, que interpreta Gómez de Espinosa; Gonzalo Diniz, a la pell de Duarte Barbosa; Manuel Morón, que és el cardenal Fonseca i Bárbara Goenaga, en el paper de Beatriz.

Ficció «testosterònica»

L’elenc és gairebé totalment masculí al 100%, perquè així era el món dels navegants al segle XVI. «La història és la que és. Estava prohibit que hi hagués dones en un barco. Són barcos plens d’homes. Per això és una sèrie molt ‘testosterònica’, molt de disfrutar de les batalles, de les escenes d’acció, de les baralles», explica a EL PERIÓDICO l’actor que dona vida al mundialment famós personatge El Profesor en la mundialment famosa sèrie ‘La casa de papel’, que sempre posa música per ambientar-se en el paper i que en aquest cas va escoltar AC/DC.

Morte admet que coneixia poc Elcano poc més dels llibres de text, però que per construir el personatge va investigar sobre ell. I entre les dades reals i les llicències que es van permetre en la ficció, va compondre una figura que servís com a contrast de Magalhaes: «Un home més proper a la seva gent, una mica gamberro i tabolaire» que ni de bon tros tenia com a propòsit fer la volta al món, sinó que va veure el viatge com una oportunitat per sortir de la presó i fer el que més li agradava, que era navegar», explica.

Un malvat humanitzat

Notícies relacionades

Per la seva banda, l’actor brasiler ––que va protagonitzar una de les històries més tristes de la ja mítica ‘Love Actually’, pel·lícula que s’emet cada any per Nadal– també va voler humanitzar el seu personatge, Magalhaes, que, al no poder completar el viatge, va deixar el comandament de l’expedició en mans d’Elcano. Va investigar tot el que va poder sobre el seu personatge per esbossar el retrat d’un home «amb els seus defectes, desitjos i idees...». D’aquesta manera, es va ocupar de «trobar l’essència d’aquest home, no la imatge controvertida que té d’heroi, malvat, traïdor, tio dur... i molts adjectius més», explica l’intèrpret a aquest diari.

Al capdavant de la superproducció, que s’ha rodat entre diverses localitzacions del País Basc i Navarra (Azkoitia, Azkorri, Lazkao, Olite i la catedral de Pamplona). A més de Sevilla i Madrid, a España, però també a Santo Domingo, es troba Simon West, director de les pel·lícules ‘Con Air’ i ‘Lara Croft: Tomb Raider’, entre d’altres. Per recrear les espectaculars escenes marítimes es van reconstruir les naus ‘Victoria’ i ‘Trinidad’, dues de les embarcacions que van participar en l’expedició, i es va utilitzar la rèplica de la ‘Nao Victoria’, l’única que va poder tornar a Espanya, el primer barco a fer la volta al món. Ara, la que farà la volta al món serà la sèrie.