PREN-T’HO EN SÈRIE
‘Peaky Blinders’ (sisena temporada): adeu a uns quinquis de culte
La saga criminal s’acomiada, fins a un futur ‘spin-off’ cinematogràfic, amb una sisena i última temporada que Netflix estrena divendres
En un dels millors moments de la comèdia indie ‘Cima a la amistad’, Suzi (Talia Balsam) pregunta al seu antic gendre, l’ara viudo Mike (Michael Angelo Jovino): «¿Com ho portes?». «Genial», contesta ell. «¿Sí?» «Sí.» «¿Què és genial?». «‘Peaky Blinders’.» Mola molt.» «Ah, d’acord. ¿Què més? A part de ‘Peaky Blinders’.» «Res més.»
I el pobre Mike té raó: ‘Peaky Blinders’ mola molt. No només ell, sinó milions de fans al voltant del món, han abraçat la creació de Steven Knight (‘Promesas del este’) com un bon motiu per despertar-se dia a dia. Ho té tot: personatges i sentiments més grans que la vida, ‘cliffhangers’ de vertigen, violència estilitzada o una banda sonora rock d’impacte. Tot i que Knight la defineix com a història de la Gran Bretanya d’entreguerres, no és tant un drama històric precís com una reelaboració lliure d’una mitologia que va marcar el creador en la seva infància.
Ens referim als veritables facinerosos del títol, actius a Birmingham entre finals del XIX, principis del XX i anomenats així (‘viseres afilades’), segons cert folklore, perquè es cosien fulles d’afaitar a les gorres per encegar els seus enemics d’improvís. En la visió de Knight, el líder dels ‘Peaky’ és l’‘entrepreneur’ sense escrúpols i després parlamentari socialista Tommy Shelby (Cillian Murphy), seguit de prop pels seus germans Arthur (Paul Anderson) i John (Joe Cole, que va deixar la sèrie, en part, per tractar-se del ‘xou de Cillian’).
Col·lecció d’enemics
Col·lecció d’enemics Antic sergent major condecorat, fa cinc temporades que Tommy es dirigeix en ziga-zaga (pallisses, talls, tirotejos i assassinats pel mig) cap a una respectabilitat potser inabastable. «He après una cosa aquests dies», deia en la tercera temporada en ple atac d’ansietat de classe. «Que aquests cabrons, aquests cabrons, són pitjors que nosaltres. Polítics, jutges de merda, lords i dames. Són pitjors que nosaltres. I mai ens rebran als seus palaus».
Tot i que no sembla haver-hi dades fiables sobre l’ètnia dels ‘Peaky Blinders’, Knight presenta una família de classe obrera amb sang de nòmades irlandesos i gitanos romanís. Això no evita que s’enfrontin a irlandesos (pro i antitractat de partició) o famílies gitanes, entre una rastellera d’enemics que inclou aristòcrates georgians, la banda escocesa dels Billy Boys o líders del feixisme d’entreguerres.
Primers capítols sense Pol
Primers capítols sense PolAl final de la cinquena temporada, el magnicidi contra Oswald Mosley (Sam Claflin) no acabava de consumar-se i Tommy no s’ho prenia massa bé: el deixem immers en la boira (literal i psicològica), a punt potser de volar-se el cervell. Al principi de la sisena i última temporada, que Netflix estrena divendres, dia 10, ens retrobem amb ell en aquest mateix punt. De moment, viurà. Arthur va treure les bales de la pistola. I tirat al fang, Tommy escolta la seva dona, Lizzie (Natasha O’Keefe), recriminar-li que pensés abandonar els seus sense dir adeu. Les dones de la sèrie, de Lizzie a la germana comunista Ada (Sophie Rundle), són les qui hi posen el sentit comú. Regnava sobre totes elles la tia Polly (Helen McCrory), responsable de la tresoreria i d’assumptes del cor. Aquests episodis són els primers sense McCrory, que va morir de càncer l’abril del 2021, abans que comencés el rodatge.
Notícies relacionadesL’opinió de Polly continua pesant sobre Tommy en la que hauria de ser la seva última operació. El 1933, en els moments finals de la prohibició, visita l’illa de Miquelon per fer una proposta al seu cosí Michael (Finn Cole) i els seus col·legues de la màfia irlandesa de Boston. La seva idea és utilitzar la infraestructura de l’antic contraban d’alcohol per traficar a Amèrica del Nord amb l’opi que van treure a les Tríades; una cosa que requerirà el permís de Jack Nelson, oncle de Gina (Anya Taylor-Joy), dona de Michael. Segueixen traïcions consanguínies, ‘flappers’ desafiadors (l’esmentada Gina), múltiples jugades d’escacs criminals o aparents malediccions gitanes, tot això capturat pel director, Anthony Byrne, amb un renovat i depurat ímpetu cinematogràfic, tot lirisme tèrbol.
Què hi haurà després
Què hi haurà després Segons ha explicat Sophie Rundle a RadioTimes.com, el final de la sèrie no és «net i clar» i manté «viu el món». El que en principi havia de ser, com dèiem, la història semisecreta d’entreguerres, acabarà arribant al cine per explicar «una història no explicada de la Segona Guerra Mundial», segons ha explicat Knight. I es planeja anar fins i tot més enllà d’aquest conflicte en futurs ‘spin-offs’. La sisena temporada és només, avisa el creador, «el final del principi».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.