Sèries
Netflix afegeix una advertència a la sèrie ‘The Crown’ per recordar que està basada en fets reals
La plataforma fins ara s’havia resistit a emetre l’esmentat avís, però després de les crítiques s’ha vist obligada a posar-lo

Netflix ha afegit, finalment, una advertència a l’aclamada sèrie ‘The Crown’, que retrata la vida de la reina Isabel II, per recordar que és una obra «fictícia» inspirada en fets reals, després de les crítiques de diverses personalitats britàniques.
«Inspirada en fets reals, aquesta obra dramàtica fictícia explica la història de la reina Isabel II i els esdeveniments polítics i personals que van marcar el seu regne», es pot llegir a partir d’ara al tràiler de la sèrie a YouTube i a Netflix.
La plataforma es resistia a les peticions d’afegir l’esmentat missatge. Però les crítiques s’han tornat cada vegada més virulentes en vigílies de l’estrena de la cinquena temporada, prevista per al 9 de novembre, tot just dos mesos després de la mort de la monarca de 96 anys i de l’accés al tron del seu fill Carles III.
Pressió política i social
Un dels nous episodis, ambientats als anys 90, mostra al futur hereu intentant involucrar el llavors primer ministre John Major en una temptativa d’aconseguir l’abdicació de la seva mare.
Major es va pronunciar i va qualificar la ficció de «nociva i perversa». «Mai hi va haver cap discussió entre John i el llavors príncep de Gal·les sobre una possible abdicació de la difunta reina Isabel II, ni un assumpte tan improbable i impropi ha de ser mai evocat pel llavors príncep de Gal·les (ni per John)», manifesta un comunicat emès per l’oficina de l’ex primer ministre.
L’actriu Judi Dench –que a diverses pel·lícules va interpretar la reina Victòria– es va afegir a les crítiques i va dir que la sèrie era «cruel i injusta» amb la família reial. Dench, pròxima a l’actual rei Carles i a la reina consort, va retreure a la plataforma «difuminar les línies entre la precisió històrica i el cru sensacionalisme». La seva preocupació és que «un nombre significatiu d’espectadors» confongui la sèrie amb la veritat històrica.
Notícies relacionadesUn biògraf de la reialesa, William Shawcross, va declarar la setmana passada a l’AFP que la sèrie estava plena de «mentides i mitges veritats».
La setmana passada, una portaveu de Netflix va reiterar que la sèrie era una «dramatització de ficció, imaginant el que podria haver passat a porta tancada». Netflix no estava disponible immediatament divendres per explicar la seva decisió.
- Fenomen controvertit La venda de pisos ocupats prolifera a Barcelona i alimenta un ‘negoci’ paral·lel de desocupacions pagades
- Els treballadors podran avançar tres anys la jubilació parcial a partir de demà
- Pòdcast José Elías ho deixa clar: en què invertir per tenir rendibilitat sense riscos
- MotoGp Marc Márquez demostra el seu enorme poder als EUA
- A partir del 2 d’abril Novetats en la Renda 2024: pagament per bizum, deducció per lloguer i millora per als donatius
- Programa de celebració Badia apel·la a la memòria històrica per celebrar els seus 50 anys de vida
- El dret DE morir 358 persones van demanar l’eutanàsia a Catalunya el 2024
- TRIBUNALS Alves podria cobrar una indemnització de fins a 20.200 euros
- Estratègia institucional per atraure talent Catalunya oferirà 78 places a científics dels EUA amb una dotació de 30 milions
- Editorial De la bronca a la proposta