Resum de l’any cultural

Les 10 millors sèries espanyoles del 2022 segons els experts d’EL PERIÓDICO

  • Les 10 millors sèries internacionals d’un 2022 enlluernador

Les 10 millors sèries espanyoles del 2022 segons els experts d’EL PERIÓDICO
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Veure sèries nacionals ja no és ni de bon tros ‘cutre’. Aquest ha sigut un any en què s’ha confirmat que el nombre de títols i la qualitat de la producció de les sèries espanyoles ja no és una anècdota, i la prova és que moltes triomfen fora de les nostres fronteres.

Notícies relacionades

Les principals plataformes, a què últimament se’ls ha afegit Filmin, han comptat en aquest 2022 històries originals o adaptat novel·les d’èxit que han donat lloc a ficcions de gèneres del més divers.

‘Rapa’ (Movistar Plus+)

Els germans Coira i Fran Araújo, els creadors de ‘Hierro’, van repetir la fórmula que tan bé els va funcionar en la sèrie protagonitzada per Candela Peña, però ara ambientada a la seva Galícia natal. Amb un Javier Cámara com un professor d’institut amb ínfules de detectiu manefla, però amb bon olfacte.

‘Smiley’ (Netflix)

Guillem Clua va convertir la seva exitosa obra de teatre en una sèrie homònima protagonitzada per dos gais (Carlos Cuevas i Miki Esparbé) que viuen una història d’amor típica de les comèdies romàntiques, amb Barcelona i el Nadal de fons.

‘Historias para no dormir’ (T2) (Amazon Prime Video)

Jaume Balagueró, Salvador Calvo, Nacho Vigalondo i Alice Waddington van revisitar i van modernitzar algunes de les mítiques històries de Chicho Ibáñez Serrador. ‘El trasplante’, de Calvo, provoca autèntic neguit sense que aparegui cap monstre.

‘Fácil’ (Movistar Plus+)

Anna R. Costa es va inspirar en la novel·la ‘Lectura fácil’, de Cristina Morales, per compondre aquesta sèrie que explica, amb humor i emoció, la vida de quatre noies amb diversitat funcional en un pis tutelat. Amb Natalia Molina, Anna Castillo, Anna Marchessi i Coria Castillo.

‘La unidad’ (T2) (Movistar Plus+)

Segona temporada de la sèrie protagonitzada per uns agents d’una unitat antiterrorista (els donen vida Nathalie Poza, Michel Noher, Marian Álvarez...) en què augmenta la tensió i el component dramàtic al ser ells els objectius dels atacs. 

‘¡García!’ (HBO Max)

A Espanya també sabem traslladar de forma efectiva a la pantalla alguns dels nostres còmics. Res més castís com el protagonitzat per aquest supersoldat franquista criogenitzat i que desperta en un segle XXI que no entén. Els dolents, això sí, també perduren en el temps.

‘Autodefensa’ (Filmin)

La segona sèrie original de Filmin és un experiment punk sobre la vida de dues joves barcelonines a la vintena, com el ‘Girls’ de la generació Z, però més portat a l’extrem. Les seves protagonistes, Berta Prieto i Belén Barenys, reconeixen que són molt elles. No deixa indiferent.

‘Intimidad’ (Netflix)

Verónica Fernández i Laura Sarmiento es van inspirar en diversos casos reals per tractar un tema espinós, però del que és necessari parlar: les conseqüències de la filtració d’imatges privades sense el consentiment de les seves protagonistes. Es va avançar al cas Santi Millán

‘Apagón’ (Movistar Plus+)

Impactant i a estones angoixant ‘collage’ elaborat a base de cinc ‘pel·lícules’ d’autor, firmades per Rodrigo Sorogoyen, Raúl Arévalo, Isa Campos, Alberto Rodríguez i Isaki Lacuesta, que descriuen el món després d’una tempesta solar.

‘La ruta’ (Atresplayer Premium)


Sèrie que explica, a través de cinc ‘rutaires’, una manera de viure la festa que va agitar València i Espanya durant els anys 80 i 90: la de la ruta del Bakalao. La seva original estructura fa que la història s’expliqui cap enrere, i per tant comença quan tenen 30 anys, i el fenomen ja només és una gresca ‘non stop’, i s’acaba amb uns nois de 18 anys que disfruten el moviment cultural que encara era. La protagonitzen Àlex Monner, Claudia Salas, Ricardo Gómez, Elisabet Casanovas i Guillem Barbosa.


La llista de millors sèries nacionals de l’any ha sigut elaborada amb les votacions d’Inés Álvarez, Quim Casas, Marisa de Dios, Juan Manuel Freire, Julián García, Beatriz Martínez i Rafael Tapounet