Basada en la saga literària
10 curiositats sobre ‘Outlander’, la intensa història d’amor a través del temps
Movistar+ estrena aquest dilluns la sisena temporada de la sèrie d’època basada en les novel·les de Diana Gabaldon
Si hi ha una sèrie que sap treure el màxim partit dels espectaculars paisatges d’Escòcia aquesta és ‘Outlander’. La ficció desenvolupada per Ronald D. Moore (‘Battlestar Galactica’), a partir de l’exitosa saga literària de l’escriptora nord-americana Diana Gabaldon, està centrada en l’apassionada història d’amor que viuen a mitjans del segle XVIII l’aguerrit Jaime (Sam Heughan) i la impetuosa Claire (Caitriona Balfe), una història a prova de batalles, enfrontaments entre clans i fins i tot viatges en el temps. Convertida en una de les sèries d’època amb més tirada del panorama televisiu actual, feia ni més ni menys que dos anys que els seus fans esperaven que se n’estrenés la sisena temporada, que finalment arriba aquest dilluns 7 de març a Movistar+. Per això pot ser un bon moment per repassar 10 curiositats d’aquesta superproducció, aprofitant que EL PERIÓDICO va poder assistir al rodatge de l’anterior tanda d’episodis.
Carolina del Nord està ¡a Glasgow!
Tot i que la història inicial d’‘Outlander’ arrenca a les terres altes d’Escòcia, la sèrie ha anat canviant d’escenari temporada a temporada, passant per París i Jamaica, fins a arribar a la Carolina del Nord d’abans de la guerra de la Independència americana. El que no ha variat és l’escenari del rodatge, ubicat als estudis Wardpark, a Glasgow. Situats als afores de la ciutat, són els més grans d’Escòcia i ara estan exclusivament dedicats a la sèrie, amb fileres i fileres de ‘kilts’ i vestits d’època, piles de fusta per a les cases dels protagonistes i passadissos plens de fotos, que són un exhaustiu recorregut per les temporades de la producció de la cadena Starz.
Fraser’s Ridge... existeix
Les escenes interiors de la casa en què viuen la Claire i el Jaime, a Fraser’s Ridge, es graven als estudis de Wardpark, a Glasgow, però l’equip ha aixecat una altra vivenda a uns quilòmetres d’allà, a l’aire lliure, per donar realisme als plans exteriors. Situada al mig d’una verda vall, al costat d’un petit rierol, la seva ubicació permet també aprofitar el paisatge natural d’Escòcia fent-lo passar pel de Carolina del Nord. Per aconseguir-ho, a postproducció només afegeixen un petit retoc a les muntanyes i les fan semblar més altes, i als arbres. I el nivell de detall està tan cuidat que la sèrie compta amb un insòlit departament, el ‘green department’, dedicat a plantar i replantar la gespa, les herbes i les verdures que apareixen en la ficció.
Les perruques dels Fraser
Si hi ha un tret que caracteritza el clan Fraser és l’intens color vermell del seu cabell. Però ni Sam Heughan (Jamie Fraser) ni Sophie Skelton (Brianna Fraser, la seva filla en la ficció) són pèl-rojos a la vida real, així que tots dos han hagut d’adaptar el seu cabell a les exigències del guió. Primer va ser amb tints, però, amb el temps, tots dos van optar per les perruques per no continuar fent tant malbé els seus cabells (ella va estar fins i tot a punt de perdre’ls). «Són horribles. Cola i picors, especialment quan els mosquits s’hi fiquen a sota, com una tortura», ha arribat a descriure el patriarca l’experiència amb aquests postissos. Tot i que no tot és dolent: «És guai com et canvien la imatge. Una eina útil», puntualitza.
Un personatge ‘ressuscitat’
La trama de la sèrie és bastant fidedigna a les novel·les de Diana Gabaldon en què es basa, però també es permet alterar la història per donar-li més ritme. Una de les variacions més importants respecte als llibres és la ‘resurrecció’ del Murtagh (Duncan Lacroix), el personatge que exerceix de padrí del Jamie. El rude escocès moria en la cruenta batalla de Culloden, mentre que en la sèrie reapareixia al Nou Món a la quarta temporada. «Odiàvem perdre el personatge amb qui la Claire podia parlar sobre el futur perquè coneixia el seu secret», justifica la guionista i productora, Tonia Graphia. «Quan fem canvis, tractem que encaixin amb l’esperit dels llibres i som respectuosos amb el material d’origen», afegeix. La seva reaparició li va permetre, de passada, viure una història d’amor durant la cinquena temporada amb la tieta del protagonista, la Jocasta (Maria Doyle).
El gaèlic i l’accent escocès
No tots els actors que interpreten escocesos a ‘Outlander’ són originaris d’aquestes terres, així que han hagut de polir el seu accent per fer creïbles els personatges. Per fer-ho compten amb una entrenadora de dialectes que els ajuda a depurar la pronunciació i amb els fragments en gaèlic que de tant en tant han de deixar anar. Com Alexander Vlahos, un dels fitxatges de la sisena temporada, que encarna Allan Christie. Fins i tot intèrprets escoceses com Lauren Lyle (Marsali) i Caitlin O’Ryan (Lizzie) han reconegut que han hagut de perfeccionar el seu accent.
El ‘cameo’ de Diana Gabaldon
‘Outlander’ no només ha permès a Diana Gabaldon veure traslladades les seves novel·les a la pantalla, sinó també debutar com a actriu. L’autora va fer un ‘cameo’ en el quart episodi de la primera temporada de la sèrie, titulat ‘The Gathering’. Interpretava Iona MacTavish, la dona d’un ric comerciant que conversa amb la senyora Fitz amb un accent molt escocès. En l’episodi també apareix el productor executiu de la sèrie, Ronald D. Moore, però ell no obre la boca.
87 peces de vestuari per al Jamie
Trisha Biggar va substituir en la cinquena temporada d’‘Outlander’ Terry Dresbach (guanyadora d’un Emmy i dona de Ronald D. Moore) com a dissenyadora de vestuari de la sèrie, que no dona puntada sense fil amb els detalls del guarda-roba. El departament, que ocupa gairebé 60 persones de 17 nacionalitats, s’encarrega que totes les peces (fins i tot el calçat) passin per un procés d’envelliment perquè sembli que formen part del fons d’armari d’uns protagonistes que viuen en ple segle XVIII. Com a mostra de la complexitat del seu treball, només un exemple. El sastre va elaborar la passada entrega 87 peces de vestuari només per al Jamie. Aneu sumant...
Caitriona Balfe, l’última elegida
L’equip d’‘Outlander’ tenia clar que el primer que havia de fer perquè la sèrie es posés a rodar era elegir l’actriu que interpretaria la seva protagonista, la Claire, la infermera anglesa casada i procedent de la dècada de 1940 que acabaria coneixent l’amor de la seva vida al segle XVIII. No obstant, la intèrpret que finalment li donaria vida, l’anteriorment model Caitriona Balfe (havia desfilat per a Chanel, Dolce & Gabbana, Givenchy, Louis Vuitton i Victoria’s Secret), va ser l’última a afegir-se a l’elenc. Ho va fer només dos dies abans d’iniciar-se el rodatge, ja que no trobaven l’actriu indicada. Això sí, la van elegir «immediatament» al veure el seu càsting, segons el ‘showrunner’ d’‘Outlander’, Ronald D. Moore.
Sam Heughan: whisky i sabor escocès
El protagonista masculí d’‘Outlander’, Sam Heughan, està traient molt partit de la seva participació en la sèrie. No només perquè ha sigut el seu gran llançament com a actor (després d’intentar-ho diverses vegades a ‘Joc de trons’), sinó perquè la seva implicació en la ficció (on s’ha convertit en productor executiu amb Balfe) li ha permès continuar desenvolupant altres activitats relacionades amb la seva terra natal. Com treure un whisky i protagonitzar una docusèrie sobre els clans i espectaculars paratges escocesos amb el seu amic Graham McTavish, que va donar vida al seu tiet Dougal MacKenzie. Es diu ‘Tierra de clanes’, està disponible a Movistar+ i compta amb llibre propi (editat en castellà per Principal i amb pròleg de Diana Gabaldon).
La preqüela
La revista ‘Variety’ ha confirmat aquests dies el que molts fans d’‘Outlander’ reclamaven des de feia molt temps: un ‘spin-off’ de la sèrie. Concretament, una preqüela ambientada abans de la intensa història del Jamie i la Claire, també desenvolupada per Matthew B. Roberts, productor executiu i ‘showrunner’ de la sèrie original. Tot apunta que podria estar centrada en Ellen MacKenzie i Brian Fraser, els pares del Jamie, tot i que hi ha altres alternatives: una trama sobre ‘Virgins’, la preqüela publicada per Gabaldon sobre el protagonista a la França de 1740, o amb l’anglès lord John Grey (David Berry), ja que el personatge compta amb la seva pròpia saga de novel·les.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034